Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Više od 200 autora iz deset zemalja izlaže u Kukljici

25.07.2011. 22:00
Više od 200 autora iz deset zemalja izlaže u Kukljici


Kreativni fotografi su na 16. međunarodnu izložbu fotografije Otok i more poslali 1624 fotografije koje prikazuju zanimljivu raznolikost motiva u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Za izložbu su izabrana djela 223 autora iz deset zemalja
Priređena je projekcija fotografija 16. međunarodne izložbe fotografije Otok i more u organizaciji foto kluba “Kornat” i galerije “Otok” u Kukljici.
Kreativni fotografi su na 16. međunarodnu izložbu fotografije Otok i more poslali 1624 fotografije koje prikazuju zanimljivu raznolikost motiva u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Za izložbu su izabrana djela 223 autora iz deset zemalja. Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Ocjenjivački odbor nagradio je Jerolima Vulića zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Prozor u svijet”. Na slici vidimo dio pročelja zgrade na kojem se ističu dva vertikalna prozora. Sjenke ovog arhitektonskog detalja ocrtavaju se na pročelju zgrade i bitan su element slike. Autor nas preko sjenke uvodi u razigranu strukturu.
Srebrnu plaketu dobio je Aleksandar Tomulić za snimku „Paviljon”. Slika je to žičane strukture kroz koju se probija svjetlo. Od tamnih rubova slike pojavljuju se svijetle zrake do bijelog kvadrata u središtu slike. Dvije siluete ljudi i detalji grada u daljini govore nam više o snimljenom prostoru.
Brončanom plaketom nagrađen je Pero Dragičević za svjetlopis „S izložbe”. Snimka je to prizora s izložbe. Čovjek je snimljen u trenutku gledanja kataloga, ali njegov podignuti pogled prema snimatelju postavlja pitanje. U priču na slici upliće se lik s izložene slike na zidu koji očito promatra čitav prizor.
Dobitnik zlatne plakete je Zdravko Blagdan za svjetlopis u bojama „Latica”. Bijelo ružičasta latica snimljena je u trenutku pada i dodira vodene površine. Tamna mramorno sura površina vode doimlje se čvrsto u suprotnosti s nježnom strukturom latice. Prvi krugovi uokolo latice naznačuju nam njezin put.
Srebrnom plaketom nagrađen je Romano Petešić za svjetlopis u bojama „Vretence 2″. To je majstorski snimljen kukac u trenutku hvatanja za grančicu. Duguljasto tijelo kukca proteže se dijagonalno cijelom slikom pa vidimo sve potankosti njegove strukture, a krila u lepršavom pokretu čine sliku dinamičnom. Pastelni zeleni tonovi mutne pozadine slike dočaravaju nam prirodni okoliš prizora.
Brončanu plaketu dobio je Igor Brautović za kolekciju svjetlopisa u bojama „Komplementi od 1 do 3″. Tri slike nam prikazuju plohe boja na brodicama. Raspored ploha boja u dijagonalama vodi nas znatiželjno po slici. Tekstura boja na slici dodatni je čimbenik likovnog ugođaja.
Ocjenjivački odbor podijelio je diplome potaknut kreativnošću autora i raznolikosti tema gdje su autori najuspjelije prikazali ljude u radnom okolišu: portret, krajolik, detalj, odraz, životinje, biljke, brod, graditeljstvo i fotografske pokuse.
Ovogodišnju izložbu posebno su oplemenili autori iz Zadarske županije: Jerolim Vulić, Aleksandar Bonačić, Karavanić Vesna, Tomislav Marijan Bilosnić, Pastorčić Radivoj, Bruketa Nikolina, Venturini Avelina, Aldo Meštrović, Eugenija Špralja, German Grbin, Mileni Končurat, Silvio Panović, Ante Jaša, Robbie Šangulin, Dubravko Mazić, Vesna Benić, Zdravko Blagdan, Ante M. Šarunić, Aldo Zurak, Zurak Kristina, Hrvoje Kero, Bogdan Marov i Ratko Mavar.
Na svojim su svjetlopisima autori pokazali umjetnička nadahnuća u suvremenom životu čime su ovogodišnju izložbu učinili raznovrsnijom. Svježini ove izložbe pridonose djela skupine mladih autora, među kojima su nekolicina i nagrađeni, koji mogu biti poticaj drugima za stvaranje.