Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bjeliša i Meštrovića izbacuju iz NHR-a!

26.07.2019. 09:45
Bjeliša i Meštrovića izbacuju iz NHR-a!


Dok se prošlog ponedjeljka u Zadru održavao izborni sabor Neovisnih za Hrvatsku na kojemu je za predsjednicu potvrđena Bruna Esih, dvojica njihovih članova otišli su u Zagreb na skup Zlatka Hasanbegovića. Riječ je o županijskim vijećnicima Stipi Bjelišu i Mladenu Meštroviću, od kojih je prvi kao delegat čak morao nazočiti saboru, no bojkotirao ga je odlazeći u Zagreb.
Hasanbegović pak nije mogao održati izbore jer nije imao kvoruma te su se Bjeliš i Meštrović našli na vjetrometini čekajući daljnju političku sudbinu. Pritom se nadaju kako će Ministarstvo uprave poništiti izbore na kojima je pobijedila Esih, što im je zapravo i jedina šansa za nastavak kakve- takve političke karijere. No teško da će Ministarstvo donijeti ikakvu odluku u korist Hasanbegovića, iz jednostavnog razloga što ovaj izbore nije ni održao jer nije imao članova ni da okupi kvorum.
Ono što sada čeka Bjeliša i Meštrovića je – izbacivanje iz stranke. Potvrdio nam je to predsjednik Županijskog odbora NHR-a, Dalibor Barešić, koji o odluci županijskog rukovodstva kaže:
Ne poštuju vlastite odluke
– Ustanovili smo da su dvojica županijskih vijećnika bili u Zagrebu na druženju s Hasanbegovićem te ćemo na stranačkim tijelima donijeti odluku da ih se izbaci iz stranke. Imamo mehanizme kojima možemo donositi odluke te ćemo postupiti sukladno važećem statutu i pravilniku stranke. Jer ljudi koji nisu poštovali vlastite odluke za kojih su glasovali na Izvršnom odboru nemaju što tražiti u tom istom Izvršnom odboru, odnosno ne mogu biti lojalni i legalni članovi stranke kada ne poštuju niti njezine odluke, ističe Barešić pojašnjavajući kako se stranka ograđuje od daljnjih javnih istupa uskoro bivših članova.
– To praktično znači da sve izjave gospodina Bjeliša u javnosti ubuduće mogu biti dane isključivo u statusu županijskog vijećnika ili kao privatne osobe, ali više nema legitimitet govoriti u ime Neovisnih za Hrvatsku jer je već pod suspenzijom. Nakon puča protiv legalne predsjednice Brune Esih, njegove izjave i bilo kakvi istupi u javnosti, odsad se više ne vezuju za NHR, poručuje Barešić koji Bjeliša i Meštrovića naziva »stranačkim pučistima«.
Ne uspiju li Bjeliš i Meštrović svoje mjesto pod suncem naći u nekoj novoj stranci, moguće i onoj koju će osnovati Hasanbegović, bio bi ovo politički kraj za obojicu. Naime, nakon izbacivanja iz stranke, obojica u Županijskoj skupštini mogu djelovati samo kao nezavisni vijećnici, iako Bjeliš napominje da najprije treba sačekati odluku Ministarstva uprave koja je posljednji tračak nade Hasanbegovićevim simpatizerima. No, kako smo već napomenuli, kvoruma nije imao te i ne može biti potvrđen kao novi predsjednik NHR-a.
Neuspjeli sabor u Zagrebu
Bjeliš ipak tvrdi kako još ništa nije gotovo, dostavljajući nam »političku deklaraciju, kako ju je Hasanbegović nazvao, a koju je osim njega potpisalo tek četvero članova Predsjedništva.
– Suočeni s bezobzirnim pokušajem razbijanja stranke Neovisni za Hrvatsku, mi članovi Predsjedništva i sudionici I. redovitog sabora NHR-a, okupljeni u Zagrebu, izvješćujemo svoje članove i pristaše, kao i cijeli hrvatski narod u domovini i iseljeništvu, da odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru 22. srpnja. Na našemu su današnjem saboru trebali, između više kandidata, biti demokratski izabrani članovi svih stranačkih tijela. Trebala je biti prihvaćena odluka o promjeni dijela naziva stranke, te predloženo usvajanje novoga statuta kako bi se stranka spremnije suočila s budućim izazovima, te otvorila prema postizanju dogovora o predizbornoj suradnji s bliskim strankama, političkim skupinama i pojedincima, stoji u Hasanbegovićevoj deklaraciji napisanoj nakon neuspjelog pokušaja održavanja sabora.
Rekorderi po broju stranačkih iskaznica
Bjeliša smo stoga pitali što će sada poduzeti, s obzirom da mu, kao i Meštroviću, sljedi izbacivanje iz stranke. On pak napominje kako nisu izišli iz NHR-a, već će »sačekati odluku Ureda državne uprave u Zadru o tome je li sabor u Zadru bio legalan«. Na pitanje kako će u međuvremenu glasovati u Županijskoj skupštini, odnosno s kim će se dogovarati oko odluka, odgovara:
– Najprije treba sačekati kako će se ova cijela stvar razviti, pa ćemo vidjeti, najavljuje Bjeliš koji, kao i Meštrović, prostora za neki osobit politički manevar više nema. Evo i zašto.
Nastavi li, naime, politički rad u nekoj drugoj stranci, bila bi mu to već – peta po redu! Bjeliš je dosad bio u HSP-u, HDZ-u, Mostu i NHR-u. Meštrović je pak djelovao u HSP-u, HSP AS-u, Mostu i Hrvatskom plamenu Zvonka Bušića, a starčevićance Ruže Tomašić napustio je još 2011. godine zbog odluke tadašnje predsjednice Ruže Tomašić koja Bušića nije htjela uvrstiti za nositelja liste za IX. izbornu jedinicu.
Nakon izbacivanja iz NHR-a, bit će stoga zanimljivo pratiti hoće li se dvojac s rekordnim brojem stranačkih iskaznica okušati u nekoj novoj političkoj opciji.
 


Lukić: Riječ je o uobičajenim preslagivanjima


Predsjednik zadarske organizacije NHR-a, Mate Lukić, o najnovijoj situaciji u stranci i sudbini Bjeliša i Meštrovića kaže:
– Nakon održanog sabora u Zadru na kojemu je ponovno izabrana gospođa Bruna Esih, istina je da smo čuli kako su dva ili tri člana naše stranke sudjelovali na druženju, kako ga nazivaju njegovi sudionici u Zagrebu. O njihovoj sudbini ne odlučujem ja, nego županijski predsjednik s Izvršnim odborom stranke, međutim, taj sabor nisu ni održali, budući jer nisu imali kvoruma, pa su se stoga, kako i sami kažu, malo družili. U Zadru se stoga ništa nije promijenilo, a ako se što i dogodi, neće biti važno za NHR, naprotiv, uobičajeno je da nakon većih izbora i neočekivanog rezultata, po kojemu je NHR-u mandat izmaknuo za dlaku, uslijede turbulencije i preslagivanja u stranci, kao i u drugim ozbiljnijim strankama koje si mogu priuštiti ovakvo preslagivanje, kaže Lukić.




Nekić: Imamo stabilnu koaliciju s NHR-om


NHR-ovci u Županiji ostaju bez dvojice vijećnika, ali je situacija u Gradskom vijeću stabilna te HDZ nastavlja koaliciju s NHR-om, kaže predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Joso Nekić.
– Što se tiče koalicije u Gradu, nemamo apsolutno nikakvih problema, dapače, imamo stabilne koalicijske odnose, naš sporazum se poštuje i sve radimo po dogovoru, ističe Nekić.