Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fabijanić: Županija nam neradom nanosi štetu

26.07.2019. 09:45
Fabijanić: Županija nam neradom nanosi štetu


Grad Pag je, zbog nerada Županijskog ureda za urbanizam u Pagu, u posljednjih osam godina samo u slučaju hotela Pagus izgubio preko tri milijuna kuna. Problem je u tome što od 2011. godine Grad Pag nema ovjeren Parcelacijski elaborat i nije uspio uknjižiti 10.000 metara četvornih zemljišta, kazao je jučer gradonačelnik Paga Ante Fabijanić na konferenciji za medije.
Podići će kaznene prijave
– Od predaje elaborata Uredu za urbanizam u Pagu na ovjeru prošlo je osam godina, ali elaborat nije ovjeren. Pitam se radi li se to namjerno kako bi se oštetio gradski proračun. Zbog toga što elaborat nije ovjeren ne možemo uknjižiti gradsko
zemljište i naplaćivati koncesiju i prema trenutačnom cjeniku Grada Paga godišnje gubimo oko 350 tisuća kuna. No, to nećemo dalje samo promatrati. Grad će podići i kaznene prijave zbog oštećivanja gradskog proračuna, poručio je gradonačelnik.
No, osim što gubi proračunske prihode, Grad Pag ima problema s koncesionarima hotela Pagus jer oni, zbog toga što nije ovjeren i proveden Parcelacijski elaborat, smatraju kako je Pagus vlasnik 10.000 m2 zemljišta.
»Nama su dobrodošli svi investitori, ali moramo štititi interes Grada Paga,« rekao je gradonačelnik Fabijanić. »Koncesionari hotela Pagus su nedavno postupili divljački i lancima i žicom su ogradili parkiralište uz hotel. To je divljaštvo jer su pokušali zabraniti parkiranje uz zgradu osnovne i srednje škole koja se nalazi nasuprot hotela koje koriste djelatnici škole i roditelji učenika, a uz to, na taj način bi bio onemogućen i prolaz učenicima. Na intervenciju Grada Paga, ograda je maknuta, ali time problem nije riješen. Koncesionari hotela Pagus se pozivaju na trenutačno stanje u zemljišnim knjigama i kažu kako su oni vlasnici zemljišta. Da Ured za urbanizam radi svoj posao, tih problema ne bi bilo. Pitam se radi li se ovdje o namjernoj opstrukciji Grada Paga i namjernom oštećivanju gradskog proračuna. Taj nerad Ureda za urbanizam u Pagu je sramota. U vrijeme kada je elaborat predan na ovjeru pročelnik Ureda za urbanizam bio je Željko Maržić, a njegov nadređeni u Zadru bio je gospodin Letinić. Pitam se zašto to nisu napravili tada, kao i zašto se to ne radi sada.«
Sumnjaju u namjernu opstrukciju
Grad Pag je na temelju uputa Županijskog državnog odvjetništva iz 2011. godine napravio parcelacijski elaborat za k.č.br. 8833/2, k.o. Pag, kao predmetom procjene u postupku pretvorbe društvenog poduzeća Coning-holding iz Varaždina koje je vlasnik hotela Pagus. Površina procijenjenog zemljišta je 2.791 m2, dok nije procijenjena površina od 10.000 m2. U skladu sa Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, neprocijenjenih 10.000 m2 treba postati vlasništvo Grada Paga. Ali da bi se to provelo u sudu, potreban je ovjeren Parcelacijski elaborat.
»Grad Pag je vlasnik zemljišta na kojem je parkiralište uz hotel Pagus, Grad Pag je vlasnik čak i zemljišta na kojem je izgrađen novi dio hotela Pagus i terase ugostiteljskog objeta u hotelu, ali ništa ne možemo napraviti dok se ne ovjeri Parcelacijski elaborat. Svakim novim danom nastaje sve veća šteta za gradski proračun i to nećemo tolerirati,« rekao je gradonačelnik Fabijanić. (Radio Pag)