Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Moramo učiniti sve da bismo spriječili ponavljanje ovakvih ili sličnih situacija

26.07.2020. 13:35


Saborska zastupnica dr. Renata Sabljar Dračevac održala je jučer konferenciju za medije posvećenu kako je kazano "Premijerovim mjerilima za samoizolaciju" na kojoj se osvrnula na nedavni dolazak u Sabor HSLS-ovog zastupnika Darija Hrebaka, unatoč mjerama samoizolacije.
Podsjetivši da je o ovome već bilo riječi u javnom prostoru, Sabljar Dračevac je naglasila:
-Moramo još jednom progovoriti o tome da bi se ukazalo na dvostruka mjerila pojedinih dužnosnika, dakle dužnosnici koji bi nam svi trebali biti primjer. U srijedu je održana konstuirajuća sjednica Sabora na kojoj je bio nazočam zastupnik kojem je bila određena mjera samoizolacije. Mjeru je odredila lokana epidemiolologija, podsjetila je Renata Sabljar Dračevac, dodavši da se radi o zastupniku Hrebaku koji je bio na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je bila osoba koja je pozitivna.
 


Na vlastitu odgovornost


-Bez obzira na izrečenu mjeru, član Nacionalnog stožera, dr. Capak, ispisuje novo, po meni sporno, rješenje kojim dozvoljava zastupniku Hrebaku dolazak na sjednicu Sabora. On mu ipak postavlja ograničenja: zabranjeno mu je skinuti masku i odlazi na tu sjednicu na vlastitu odgovornost. Zastupnik Hrebak ih se nije pridržavao, govorio je bez maske. Dan ranje prlikom konstituiranja Sabora nije se smjelo govoriti bez maske. Zastupnici su bili grubo službeno prozivani zbog nenošenja maske," istaknula je Sabljar Dračevac dodavši da se kada je u četvrtak došao mandatar moglo govoriti bez maske te je takvo ponašanje nazvala "dvostrukim mjerilima". Potom je nastavila:
-Sporni dokument potpisao je upravo dr. Capak. Sam je rekao da drugih epidemiologa nije bilo. Znači, u večernjim satima radi samo dr. Capak. S time da mi znamo da je epidemiološka služba već mjesecima cijela na nogama i praktički pod radnom obvezom. Možemo si stoga postaviti nekoliko zdravorazumskih pitanja, kao što je, mogu li svi građani kontaktirati dra. Capaka u večernjim satima ako im je nešto jako važno i ako moraju sutra ići na neki dogaaj, a trebaju biti u samoizolaciji.
 




Struka ispred politike


-Ministar Beroš kaže struka ispred politike, ali ulozi su jako visoki i Vlada je morala biti izglasana pa je, samo ovoga puta, politka bila ispred struke, Moramo učiniti sve da bismo spriječili ponavljanje ovakvih ili sličnih situacija, primjena dvostrukih mjerila. Zakoni moraju biti jasni i jednaki za sve, zakjučila je dr. Renata Sabljar Dračevac.


 


Capak: Napisao sam mišljenje u kojemu stoje samo činjenice


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u petak kako je saborskom zastupniku Dariju Hrebak napisao epidemiološko mišljenje utemeljeno na činjenicama, no da mu nije preporučio da ide ili ne ide na sjednicu Hrvatskoga sabora.
"Ja sam kao epidemiolog napisao mišljenje u kojemu stoje samo činjenice, ništa što nije epidemiološki utemeljeno. Ja mu nisam preporučio niti da ide niti da ne ide u Sabor, ja sam samo napisao činjenice", izjavio je Capak objašnjavajući okolnosti Hrebakove nazočnosti u Saboru unatoč tome što mu je zbog sudjelovanja na sjednici Gradske skupštine u Bjelovaru određena obvezna mjera samoizolacije.
Capak je kazao da je HZJZ od Hrebaka, nakon što mu je određena mjera samoizolacije, zaprimio poziv u kojem je on izrazio želju testirati se na koronavirus na vlastiti račun. Dodao je kako mu je HZJZ omogućio to testiranje u kojemu je Hrebak bio negativan na koronavirus, nakon čega je Hrebak zatražio epidemiološko mišljenje.
Istaknuo je kako je mišljenje Hrebaku napisao on sam, budući da se radilo o večernjim satima, a drugih epidemiologa u Zavodu nije bilo, dodavši da Hrebak nije mogao biti zarazan 36 do 48 sati nakon obavljenog testa. Ipak, kazao je da je sve drugo Hrebakova odluka i da on nema veze s time.(Hina)