Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na jesen nastavak radova i prijava projekta na EU fondove

26.07.2020. 11:35


Sa završetkom radova u Prezidi IV koji su se protegli duboko u drugu polovicu srpnja, radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži otoka Vira bit će privremeno završeni i obustavljeni do početka jeseni. Općinsko poduzeće Vodovod Vir – kao investitor ovog milenijskog virskog projekta – dotad će intenzivirati administrativni dio poslova kako bi do listopada na adresu ove vodovodne tvrtke došle preostale četiri građevinske dozvole (dosad dobiveno 11 dozvola od ukupno 15) s kojima će se papirnato kompletirati cjelokupni projekt. Drugim riječima, za tri mjeseca može se očekivati kako će virski projekt vode i odvodnje, osim onog dijela koji je već realiziran ili je u procesu izgradnje, biti upućen prvo prema Hrvatskim vodama, a potom i prema EU fondovima.


Radovi po fazama
– Zadovoljni smo dosadašnjim ritmom izvođenja projekta. Polako u Prezidi i Miljkovici završavamo radove u ulicama za ovaj dio godine, pa nastavljamo na jesen s izvođenjem daljnjih radova na III. fazi projekta – kaže direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić. To znači kako su u posljednjem ljetnom zahvatu postavljeni vodomjeri u Miljkovici XX i XXII, a isti posao još će se odraditi u Miljkovici XXVIII, dok će se u Prezidi IV odraditi priključci te urediti ulica nakon radova. Sveukupno je riječ o 1.467 dosad priključenih objekata ili 2.809 izvedenih priključaka na vodovod i kanalizaciju u naseljima Centar, Radovanjica, Miljkovica, Luka te dijelu naselja Prezida. Po fazama gradnje, to izgleda ovako: u prvoj fazi izvedeno je 1.305 priključaka vode i odvodnje na 662 objekta, u drugoj fazi 1.189 priključaka na 625 kuća te u trećoj fazi 315 priključaka na 180 objekata. I to je do jeseni – to, a dotad će tijekom srpnja i kolovoza poduzeće Vodovod Vir prodavati vodu, kao i inače u periodu ljetne špice, te održavati sustav koji je sada već primio obrise golemog projekta.


Kompletiranje projekta
Ovaj period uključuje i pripremu za nastavak radova u III. fazi, odnosno jesensko izvođenje priključaka u Prezidi VI i otvaranje radova u novim ulicama u Miljkovici. Naravno, i završetak pripreme dokumenata i kompletiranje projekta za EU fondove.
– Očekujemo dobivanje svih preostalih građevinskih dozvola do listopada, nakon čega smo zapravo odradili projekt te ga pripremili za sljedeći korak, a to je dobivanje financijskih sredstava. No nije riječ o poslu koji će biti okončan preko noći, trebat će vremena i strpljenja – zaključuje direktor Bašić.




»Zadovoljni smo dosadašnjim ritmom izvođenja projekta. Polako u Prezidi i Miljkovici završavamo radove u ulicama za ovaj dio godine, pa nastavljamo na jesen s izvođenjem daljnjih radova na III. fazi projekta. Očekujemo dobivanje svih preostalih građevinskih dozvola do listopada, nakon čega smo zapravo odradili projekt te ga pripremili za sljedeći korak, a to je dobivanje financijskihsredstava. No nije riječ o poslu koji će biti okončan preko noći, trebat će vremena i strpljenja
Hrvoje Bašić