Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PROSLAVA OLUJE Milanović u Kninu odlikuje devetoricu vojnih zapovjednika

26.07.2020. 14:33


Državni vrh zajedno organizira jubilarnu 25. obljetnicu Oluje u Kninu, što znači da će ondje biti i premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović, a očekuje se da će jedan od govornika na toj zajedničkoj proslavi biti i general Ante Gotovina.
Tom prilikom predsjednik Zoran Milanović dodijelit će i najviše odličje, Velered Petra Krešimira IV, vojnim zapovjednicima iz akcije Oluja, devetorici njih, i to Đuri Dečaku, Miljenku Crnjcu, Marijanu Marekoviću, Luki Džanku, Nojku Marinoviću, Rahimu Ademiju, Damiru Krstičeviću i Anti Kotromanoviću. Radi se o vojnim zapovjednicima koji su sudjelovali u akciji Oluja 1995. godine, svaki na svom dijelu Hrvatske, a time će, kako se saznaje u Uredu predsjednika, biti u potpunosti zaokružen cjeloviti niz svih zapovjednika iz Oluje, s obzirom da su Ante Gotovina, Mladen Markač, Ivan Čermak i drugi već ranije odlikovani za sudjelovanje u ovoj pobjedničkoj akciji Hrvatske vojske.


Video prijenos
Dodjela će se održati na platou same kninske tvrđave dan uoči proslave Oluje, dakle 4. kolovoza, a bit će dodijeljeno i šest promaknuća u generalske činove za aktivne pripadnike Oružanih snaga. Na tu proslavu također je pozvan cijeli državni vrh, dakle i vrh Vlade, a glavna svečanost održat će se 5. kolovoza u Kninu na glavnom gradskom trgu, uz video prijenos podizanja hrvatske zastave s kninske tvrđave, s obzirom da zbog epidemioloških mjera ova jubilarna obljetnica neće moći biti održana kao ranijih godina. Očekuje se da će se javnosti, osim spomenutog generala Gotovine koji će se obratiti u ime udruga branitelja, govoriti i predsjednik Milanović, premijer Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.
Iz Ureda predsjednika poručuju kako nemaju u planu prisustvovati događaju u Gruborima, te također još nema ni potvrde hoće li u Knin doći cijela Vlada, uključujući i potpredsjednika iz redova SDSS-a, Borisa Miloševića, a ideja je da se idućih godina, osim u samom Kninu, proslave održavaju i na drugim ključnim točkama Oluje, poput Petrinje itd.


Ograničen prostor
Na proslavi u Kninu zbog epidemioloških mjera nije predviđeno da sudjeluju građani, odnosno prostor održavanja proslave ovoga će puta biti ograničen zbog opasnosti od koronavirusa, a u Milanovićevim službama računaju i da se neće ponavljati situacije kao u Okučanima, kad je dio sudionika službenog protokola došao u neprimjerenim majicama s neprimjerenim natpisima.
U publici je to nemoguće kontrolirati, no bit je da državni protokol prođe bez takvih insignija, da proslava bude dostojanstvena i da pokaže zajedništvo cijele Hrvatske, poručuju iz Ureda.
Nakon sudjelovanja na proslavi u Kninu, predsjednik Republike bit će gost i na Maratonu lađa te Sinjskoj alci, a početkom rujna posjetit će službeno Njemačku.