Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paula sa 182 putnika udarila u privezani Seawolf

Autor: Siniša Klarica

25.08.2008. 22:00
Paula sa 182 putnika udarila u privezani Seawolf

Foto: Filip BRALA



U trenutku kad je zapovjednik Paule Milivoj Benić dao naredbu krmom, došlo je do otkaza daljinskog upravljanja i blokade desnog motora pa je brod udario u krmeni dio Seawolfa. Kvar koji se dogodio nije neuobičajen, a kad se dogodi na otvorenom moru, jedva da itko i zna za njega. Uglavnom, vidljive štete nema i nitko od 182 putnika koji su se nalazili na Pauli nije ozlijeđen, rekao je inspektor Mirko Petrica
Na povratku s redovne brzobrodske linije 9404 katamaran Paula udario je preksinoć u zadarskoj luci usidrenu jahtu Seawolf. Paula, inače plovilo u vlasništvu dubrovačke tvrtke G&V line, prilikom manevra okreta kojeg svakodnevno izvodi u gradskoj luci pripremajući se za iskrcaj i ukrcaj putnika te odlazak prema Žverincu, doživjela je otkaz komandi.
– Zapravo, otkazale su elektronske komande, pa se naš brod nekontrolirano naslonio na jahtu koja je bila privezana na Đigi. Pri tom se Paula naslonila bokoštitnikom na Seawolf i malo ogrebala brodsku boju. Zapovjednik broda nije mogao spriječiti naslanjanje, iako je vrlo brzo uključio emergency sistem te je ubrzo uspio pristati, rekao je vlasnik tvrtke G&V line Lenko Garbin.
Jučer ujutro očevid na brodu je obavio inspektor Lučke kapetanije iz Zadra Mirko Petrica, a kvar sistema prijavljen je i nadležnom serviseru. Petrica je potvrdio Garbinovu priču, dodavši da je zapovjednik Seawolfa odmah dao službenu izjavu kako neće tražiti naknadu štete.
– U trenutku kad je zapovjednik Paule Milivoj Benić dao naredbu krmom, došlo je do otkaza daljinskog upravljanja i blokade desnog motora pa je brod udario u krmeni dio Seawolfa. Kvar koji se dogodio nije neuobičajen, a kad se dogodi na otvorenom moru, jedva da itko i zna za njega. Uglavnom, vidljive štete nema i nitko od 182 putnika koji su se nalazili na Pauli nije ozlijeđen, rekao je inspektor Petrica. Paula je ubrzo zamijenjena Melitom na redovnoj liniji Zadar – Rivanj – Sestrunj – Božava – Žverinac.