Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Veliki svijete, ekoporuke šalje ti dijete”

Autor: Jelica Farkaš

25.08.2008. 22:00
“Veliki svijete, ekoporuke šalje ti dijete”

Foto: Jelica FARKAŠ



Ovoga ljeta ideja vodilja bile su nam slikovnice Fonda za zaštitu okoliša pod nazivom “Spasimo Zemlju”. Tako smo u sklopu te sheme prikupljali stare odbačene materijale i pod nazivom “Nije smeće sve za vreće”, pokazali što se sve može od njega načiniti i čemu može služiti prije nego što se potpuno odbaci, kaže voditeljica radionice Duška Gregurek
“Veliki svijete, ekoporuke šalje ti dijete, samo usred plave boje, more šumi tajne svoje, uvijek isti riblji san, čista voda za njen stan” – ovo su samo neke od poruka mališana iz kreativne radionice koja se pod nazivom “Raj na moru – Dolaška Draga” održava tijekom ljetnih mjeseci u ovom mjestu.
“Spasimo Zemlju”
Voditeljica radionice Duška Gregurek, kaže kako je ova radionica pokrenuta prvi put prošlog ljeta te se pokazala kao izuzetno zanimljiva, a prije svega edukativna za njezine sudionike, ali i sve one koji žele poslušati glas mladih koji upozoravaju na potrebu očuvanja okoliša. Tijekom rada kroz radionicu je prošao veliki broj djece, kako domaćih koji se rado odazivaju radu kroz radionicu tako i gostiju, turista koji ljetuju u mjestu.
Kako je Dolaška Draga u općini Pakoštane tako se i održavanje radionice realizira uz pomoć Općine Pakoštane i Turističke zajednice, koji su nam doista iskazali puno povjerenje i pružili svaku moguću potporu na čemu smo im zahvalni, ističe Gregurek. Inače, ciljevi ove radionice su: podići razinu ekološke svijesti u duhu potrebe očuvanja okoliša, poticati kreativnost, maštovitost i radoznalost kod djece, osnažiti samopouzdanje te potaknuti razvoj komunikacijskih vještina, a kroz rad i druženje sprječavati destruktivnost u ponašanju djece. U rad ove radionice uključena su djeca svih dobnih skupina, no pretežno ona između 5 i 12 godina. Radionica je na otvorenom u šumi uz samu plažu, a dnevno je kroz nju znalo proći i dvadesetak mališana. Sam program obuhvaća izradu predmeta od neoblikovanih materijala, raznovrsne tehnike u slikarstvu i kiparstvu. Glazbeni dio programa dogodine se namjerava i posebno osmisliti i doraditi kao i takozvane tjelesne radionice, kretanje i vježbanje u prirodi.
– Prikupljajući materijal koji smo obrađivali, djeca su se doista kretala u čistom prostoru kakav bismo željeli i da ostane. Ovoga ljeta ideja vodilja bile su nam slikovnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod nazivom “Spasimo Zemlju”. Tako smo u sklopu te sheme prikupljali stare odbačene materijale i pod nazivom “Nije smeće sve za vreće”, pokazali što se sve može od njega načiniti i čemu može služiti prije nego što se potpuno odbaci. Dio pripremljenih predmeta pokušali smo prodati, a prikupljena sredstva su dakako za humanitarne namjene. Šteta je što se eksponati nisu mogli izložiti na mjestu gdje bi bili dostupni većem broju ljudi, vjerujem da bi konačni učinak bio puno veći, naglašava Gregurek.
Četrdeset ruža
 No, najvažnije je postignuto, a to je da se djeca upoznaju, komuniciraju i druže te kroz to zajedno i slobodnije kreiraju i realiziraju svoje ideje. Djeca koju smo zatekli na prostoru radionice su: Lea, Andrijana, Nikolina, Andrea, Milica, Mareta i Luka, iz različitih su mjesta Hrvatske, a neka od njih iz Njemačke. Posebno za njih ovo druženje je od iznimnog značenja, a neka od prijateljstava koja se sklapaju postaju i trajna.
Djeca su nam i sama kazala kako je ovo dragocjeno iskustvo za njih i kako već sada misle na iduće ljeto da se opet susretnu i nešto stvaraju.
 – Ovoga ljeta radili smo svašta, od oslikavanja stolica i kutija, rada s kamenom, školjkama i suhim cvijećem, travom, svim mogućim materijalima iz prirode i doista nije smeće sve za vreće, kazala su djeca. Važno je kazati da su u dijelu šume, gdje se odvija radionica, sami napravili male otočiće od kamenja, a u njih zasadili preko 40 ruža koje je donirala Turistička zajednica Pakoštane. Tako su između ostalog prvi put ovoga ljeta, uz upozorenja o očuvanju okoliša, posebno šume i stabla, u dijelu gdje se odvija radionica, dobili zaštitne omotače, a sam pogled na njih jasno govori o njihovoj namjeni i smislu.
Što još reći o radionici koja se bliži kraju, jer uskoro slijedi i početak nove školske godine, nego da je sve ovo doista vrijedilo vidjeti na jednom mjestu i možda za kraj prenijeti još jednu od dječjih poruka, koju bi bilo dobro poslušati i o njoj i ozbiljno razmisliti, a ona je: “Vjetar nosi dječji glas, Zemlju čuvajte za nas.”