Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za bistru biogradsku rivijeru 90 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

25.08.2008. 22:00
Za bistru biogradsku rivijeru 90 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Ukupna investicija ovog kapitalnog zahvata za grad Biograd i općine Sv. Filip i Jakov i Pakoštane, projekt Biogradska rivijera, prema troškovniku iznosi 90 milijuna kuna, dok su postojeći i planirani ugovori za izvođenje radova na području rivijere u izgradnji – podmorski ispust, uređaj za pročišćavanje te kanalizacijska mreža s pripadajućim crpnim stanicama
Ljetna idila buđenja uz šum valova na pojedinim dijelovima obale odavno je narušena neugodnim mirisima i rojevima komaraca, a uzrok svemu, tako tipičan za prigradska naselja, je neriješena kanalizacija i sustav za pročišćavanje.
Put razvoja
Ipak, stvari su se prije tri godine pomaknule s mrtve točke. Kad je riječ o jadranskim naseljima, 2005. godine pokrenut je Program zaštite od onečišćenja vodom na priobalnom području, tzv. projekt “Čisti Jadran”. U zadarskoj Gradskoj loži tada je potpisan Ugovor o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), kao članice Svjetske banke, i Ugovor o projektu između Hrvatskih voda i IBRD-a. Riječ je o kreditu na 15 godina, uz grace period od pet godina i uz kamatnu stopu od 2,1 posto, a u njegovoj će otplati, uz sredstva iz Državnog proračuna, sudjelovati i svi žitelji gradova i općina zahvaćenih projektom kroz već namjenski povećanu cijenu vode.
Kao jedan od osnovnih projekata održivog razvitka u pilot-program na području Zadarske županije ušao je Zadar i biogradska rivijera. U drugu fazu projekta uključeni su Sukošan, Bibinje, Nin i Privlaka.
Rješenje kanalizacijskog sustava je već duže vrijeme limitirajući čimbenik razvoja biogradskog kraja. Izgradnja kanalizacijskog sustava biogradske rivijere s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda s odgovarajućim stupnjem pročišćavanja i dispozicijom otpadne vode s podmorskim ispustom u Pašmanski kanal, otvara daljnju perspektivu razvoja, uz očuvanje, u odnosu na sadašnji neodgovarajući način, čovjekovog okoliša i zdravijeg života.
Ukupna investicija ovog kapitalnog zahvata za grad Biograd i općine Sv. Filip i Jakov i Pakoštane, projekt Biogradska rivijera, prema troškovniku iznosi 90 milijuna kuna, dok su postojeći i planirani ugovori za izvođenje radova na području rivijere u izgradnji – podmorski ispust, uređaj za pročišćavanje te kanalizacijska mreža s pripadajućim crpnim stanicama. Ovaj kanalizacijski sustav obuhvaća šest naselja s 12.000 stanovnika, a tijekom ljeta može se računati na četiri puta više ljudi koji kao gosti borave na ovom dijelu Jadrana. Radovi na ovom projektu u završnoj su fazi i pribavljene su građevinska i sve ostale dozvole.
Završetak projekta predviđen je do 2011. godine.
Kralježnicu magistralnog sustava čini 41 kilometar kanala, uređaj za pročišćavanje koji će u početku biti mehanički, a potom biološki te podmorski ispust na dubini od 30 metara.
Nastavak radova
Na dionici Crvena luka – Pakoštane izgrađen je kolektor u naselju ukupne duljine od 700 metara, dok se na preostaloj dionici nisu izvodili radovi zbog izmjene dijela trase i projektne dokumentacije te se nastavak radova očekuje po završetku turističke sezone. Na dijelu sustava Biograd – Kumenat u cijelosti je izgrađen obalni kolektor na samoj gradskoj rivi te su izvršeni građevinski radovi na CS Kumenat kao i radovi na tlačnom cjevovodu, dovodnom cjevovodu do lokacije uređaja za pročišćavanje, sveukupno oko 60 posto ukupnih radova. Nakon sezone slijedi izgradnja cjevovoda kroz kamp.
Složnost jedinica lokalne samouprave – Grada Biograda te općina Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, dobar je pokazatelj kako se sve i unatoč malim poteškoćama ipak u konačnici može realizirati. Kroz realizaciju projekta “Čisti Jadran”, Hrvatske su vode do danas potpisale 11 ugovora o podzajmu s JLS-ima i komunalnim poduzećima… Uz radove koji su u tijeku, spomenuti projekt nužno je i proširiti, jer on sada rješava samo magistralni pravac, koji neće biti u kompletnoj funkciji bez sekundarne kanalizacije.
Projekt “Čisti Jadran” je trenutačno najvažnija investicija u općini Pakoštane. Ova općina sudjeluje u potprojektu izgradnje kanalizacije biogradske rivijere te je, uz Grad Zadar, najdalje odmakla u realizaciji projekta zaštite od onečišćenja voda na priobalnom području u Zadarskoj županiji.
Na području općine Sveti Filip i Jakov radovi nisu započeli zbog turističke sezone, no izvođači su uvedeni u posao, izrađuju se izvedbeni projekti i nabavlja potreban materijal kako bi se s radovima moglo započeti 15. rujna. Na podsustavu Biograd radovi su započeli prije tri mjeseca po dobivenom odobrenju JLS-a. Radovi se izvode na dijelu trase koja nije u naseljenom mjestu i to na duljini od oko 1.600 metara.
 


Kanalizacijski podsustavi
Kanalizacijski sustav Biogradska rivijera podijeljen je na dva dijela, odnosno dva podsustava, jedan koji odvodi otpadne vode s područja sjeverno, a drugi južno od uređaja za pročišćavanje.
Sjeverni podsustav: I dionica (Kumenat – Biograd na Moru), II A dionica (Biograd na Moru – Sveti Filip i Jakov – Turanj), III A dionica (Turanj – Sveti Petar).
Južni podsustav: II B dionica (Kumenat – Crvena luka – Pakoštane), III B dionica (Pakoštane – Drage).