Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

USPJEŠAN PROJEKT: Gotovo pet milijuna kuna korisnicima Caritasa Zadarske nadbiskupije

27.08.2018. 06:45
USPJEŠAN PROJEKT: Gotovo pet milijuna kuna korisnicima Caritasa Zadarske nadbiskupije


Nakon što smo već drugi put aplicirali na FEAD projekt, on nam je i odobren, pa bi u rujnu trebali potpisati i ugovor. Riječ o iznosu od četiri milijuna i 900 tisuća kuna za razne projekte i aktivnosti. To je iznimno vrijedan i važan projekt i nama, odnosno našim korisnicima, puno znači. Dakle, uz pomoć tih sredstava pružamo nefinancijski oblik pomoći – poput hrane, odjeće, higijenskih proizvoda našim korisnicima, a za djecu možemo osigurati i pakete školskog pribora, objasnila je Mirjana Tadić zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Podsjećamo, 12. ožujka 2014. godine, stupila je na snagu Uredba Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije kojom se uspostavlja Fond europske pomoći za najpotrebitije – FEAD. Fond je uspostavljen za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020. godine, a u navedenom razdoblju Republika Hrvatska na raspolaganju ima sredstva u iznosu od 36,6 milijuna eura. Cilj tog Fonda je promicanje socijalne kohezije i socijalne uključenosti koji bi trebao smanjiti siromaštvo.
Na taj će se način, najesen kada je zapravo i najpotrebnije obogatiti i povećati obroci u Pučkoj kuhinji, ali će se zasigurno povećati i broj artikala u socijalnoj samposluzi koji se preko ljeta umanji za 60-ak korisnika jer oni koji su radno sposobni uspiju pronaći sezonski posao. Što se tiče socijalne samposluge, prema riječima Mirjane Tadić, posljednje vrijeme nije bilo većih donacija, ali uvijek ima pojedinačnih donacija građana što znači da su Zadrani iskreno i duboko senzibilizirani za ljude koji nemaju i kojima je pomoć – potrebna.
No, ono što Tadić uvijek voli ponosno naglasiti to jest činjenica da zadarska socijalna samoposluga od dana otvorenja nikada, nije zatvorila svoja vrata i nije ostala prazna jer najosnovnijih prehrambenih artikala kao što je šećer, brašno, ulje, pašta – uvijek ima.
– Stalno nas prate Grad i Županija i uz pomoć naše Nadbiskupije vjerujem da će tako i ostati. Što se tiče higijenskih potrepština, tu bi nam svakako, dobro došla poneka donacija, poručila je Tadić.
Što se pak, tiče prenoćišta za beskućnike njihov broj se nekako ustalio na njih osmoricu od kojih i oni pomažu u Pučkoj kuhinji, održavaju prenoćište čistim i urednim, ali i rade u polju, pa su tako nedavno na svom polju posadili i 77 stabala smokava.
Radi se o poljoprivrednom zemljištu od oko 4.000 četvornih metara na Bokanjcu gdje korisnici zadarskog prenoćišta rade i obrađuju zemlju, a sve ono što uzgoje ide za potrebe zadarske Pučke kuhinje koja svakodnevno osigurava obroke za 300-tinjak korisnika.