Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

TONI MATEŠIĆ: “Pritisak je velik, ostanak u Ligi 10 neće biti lagan”

26.08.2019. 11:53
TONI MATEŠIĆ: “Pritisak je velik, ostanak u Ligi 10 neće biti lagan”


Ovo je za mene prije svega velika čast. Ali i veliki izazov – rekao je novi trener košarkašica Zadra Toni Matešić, koji će na tom mjestu naslijediti Mariju Maziju, koja je dugi niz godina obavljala tu funkciju. Matešić i Mazija samo mijenjaju mjesta, pošto će u novoj sezoni Mazija biti pomoćna trenerica.
– Surađujemo jako dobro. Neće tu biti problema. Imamo jedan kvalitetan nivo komunikacije i odličnu suradnju. To su djevojke u prošloj sezoni i prepoznale, što je kulminiralo odličnim rezultatom.
A u prošloj sezoni Zadranke su regularni dio prvenstva završile na četvrtoj poziciji te u konačnici ispale u polufinalu doigravanja od nepobjedivog Medveščaka. U prvom dijelu sezone sve je izgledalo odlično, Zadranke su bile pri samom vrhu, da bi na pola sezone ostale bez nekih važnih igračica i dogodili su se neki nenadani porazi. No, uspjela se zadarska ekipa skupiti, ostvariti neke važne pobjede i stići do doigravanja, a malo je nedostajalo da izbjegnu četvrtu poziciju, no neki drugi rezultati se nisu poklopili. Ovaj puta je situacija s rosterom nešto »lošija«.


Konkurencija
– Imamo već sada veliki pritisak. Prije svega jer smo ostali bez nekih igračica, a liga se smanjila na deset klubova. Ostatak lige se pojačava. Dubrovnik je doveo bivšeg trenera Medveščaka Braslava Turića i najbolju igračicu Ivu Todorić. Šibenik je vratio Josipu Silov, a kako čujem stigla im je i Kata Pulić. Zagrebački klubovi su uvijek jaki. I ostatak lige se pojačava,
A Zadar?
– A mi smo ostali bez Ane Mandić, koje je otišla studirati u Zagreb, gdje će igrati za Medveščak. Vjerojatno se s košarkom prestaje baviti i Lara Nikpalj Vukorepa, kao i Lucija Perica, a tek moramo konkretizirati razgovore s ostalim curama.
Ana Vrsaljko?
– Ostaje. S njom smo sve dogovorili za iduću sezonu.
To je jako važno?
– Svakako. Radi se o jednom od najboljih igračica lige, najboljem strijelcu i mnogo nam znači njen ostanak.
Očekujete li nastavak suradnje s Ivanom Dujić?
– Nadam se da će i ona ostati. To bi nam svakako mnogo značilo. Ivana je fantastična djevojka, koja je prošlu sezonu odigrala odlično. U ovim godinama koje je bila tu ostavila je velik trag u klubu i sama činjenica da i dalje želi igrati za nas nam mnogo znači. Ona se zaljubila u grad, u ekipu s kojom je bila, ovdje je našla prijatelje i ovdje se osjeća kao kod svoje kuće.


Kapetan
Ukoliko Lara Nikpalj Vukorepa donese konačnu odluku o prestanku aktivnog igranja, za ekipu bi to značio veliki hendikep?
– Istina. Lara je pravi kapetan i samom svojom pojavom na treningu i utakmici bi ekipi dala dodatan impuls. Teško će biti nedomjestiti njenih sedam-osam skokova po utakmici i desetak koševa, ali prije svega će biti teško nadomjestiti njenu energiju koju je davala u svakom trenutku. No, na nama je da radimo maksimalno, bila ona tu ili ne i da na najbolji mogući način pokušamo isčupati ovu sezonu.
Uz Oštrić i Jelenković te Vrsaljko i nadamo se Dujić, ostatak rostera je, kako se čini, prazan?
– Vratila nam se iz Šibenika sa studija Petra Pavičić pa smo dobili jedno rješenje više na četvorci.
U svakom slučaju treba još dosta djevojaka priključiti prvoj ekipi?
– Svakako. Mi i dalje pratimo, razgovaramo, radimo ono što možemo. Problem je i financijske prirode, pošto nam financije ne dozvoljavaju dovođenje igračica sa strane i dodatno pojačavanje, a uz to sve manje djevojaka, košarkašica, upisuje fakultet u Zadru.
Tu su zagrebački pa i recimo splitski klubovi u značajnoj prednosti?
– Naravno. Svake godine u Zagreb stigne barem 15 košarkašica i onda ti klubovi mogu birati. Mi se nadamo da ćemo već iduće godine u obliku dodatne suradnje sa Sveučilištem u Zadru napraviti korak prema naprijed u dovođenju studentica koje igraju košarku u Zadar.
Morat će te priključiti i dio mlađih igračica rosteru prve ekipe?
-Imamo 2003.-04. generaciju koja je izuzetno talentirana, iako je možda u zaostatku od godinu-dvije, kada se uspoređuje s curama njihove dobi. Mi smo s tim djevojkama cijelo ljeto radili bez pauze, trudimo ih se približiti seniorskoj košarci. I da, to je svakako određeni problem, pošto smo primorani gurnuti mlađe igračice u seniorski pogon. Ali to je realan problem ženske košarke u Hrvatskoj. Igračice se razbježe po susjednim državama, naravno idu trbuhom za kruhom, jer im financijski ne odgovara da ostanu u Hrvatskoj u najboljim godinama karijere. Barem ako se žele profesionalno baviti košarkom.
Ostanak u ligi je primarni cilj?
– To je jedan jedini cilj. Tražimo ostanak i ligi. I ove sezone moramo napraviti sve da to i ostvarimo.
Koliko će Liga 10 pridonijeti kvaliteti ženske košarke u Hrvatskoj?
– Ovako na prvi pogled će ispasti da je liga kvalitetnija, ali kada se pogleda prosjek godina igračica u klubovima, slika će se malo promijeniti. Načelno svaka ekipa ima barem 50 posto igračica mlađih od 20 godina te 30 posto starijih od 30. A jako malo je igračica između recimo 22 i 29 godina, koje su više-manje otišla vani. Smatram da se s ligom 10 neće rješiti problematika ženske košarke. Možda će dati na zanimljivosti, ali to nije garancija kvalitete. Nisam pobornik ove ideje da se liga zaključa. Evo radi ovog sustava su prošle sezone ispala tri kluba iz Slavonije, Osijek, Vrijednosnice Brod i Virje, otišli su u drugu ligu gdje će igrati jednu ili dvije utakmice mjesečno, djevojke će gubiti interes za košarkom. I to može biti pogubno za cijelu tu regiju. Mi moramo stvarati mlade igračice, a u ovoj situaciju su klubovi primorani kupovati starije igračice da dobiju na sigurnosti da ostanu u ligi.
 
 




A-2 liga


I dalje nastupate u A-2 ligi?
-Da. Nama je stvaranje druge ekipe zanimljivo da mlađe igračice, koje još nisu spremne za A-1 ligu, dobiju iskustvo i broj utakmica. A sve mlađe igračice koje igraju A-1 ligu, smiju nastupati i u drugom rangu. Prošle sezone smo imali kombinaciju mlađih djevojaka i nekih cura koje su prestale se baviti profesionalno, ali pomogle su nam u A-2 ligi. Nadam se da ćemo s njima također nastaviti suradnju.