Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon izučene struke, škarice u ruke

26.08.2021. 10:08


Voditelj LAG-a Laura i FLAG-a Lostura, Ivan Čupić, preporučio je brijačnicu, muški frizerski salon u Biogradu na Moru kao primjer dobrog rada i zaposlenja nakon strukovnog obrazovanja pa smo odlučili i provjeriti kako izgleda mjesto gdje se nedugo nakon školovanja za strukovno zanimanje vješto radi, ali i na kratko zaboravi da postoje mobiteli.
– Mlade su, ali meštrice od zanata, iz salona ćeš izaći mlađi, rekao mi je Čupić prije nego što sam upoznao tri mlade, vesele i duhovite frizerke.
Dvadesetogodišnja Maja Erlić, ponudi stolac i profesionalno pita: »Mašina ili škare?«. Kada joj je rečeno da sama odluči, ubrzo smo se uvjerili kako škarama barata samo tako, kao da to radi desetljećima, a ne samo nepune dvije godine.
Maja radi brzo i spretno, a tijekom šišanja upita nekoliko puta: »Je li ovako dobro?«
Bilo je super. Kako joj je rečeno,«bolje nego ikad dosad«.
Zadovoljna je i Tanja Rogić Klarić jer je njezina mlađa kolegica odlično obavila posao kojim se ona duže bavi i nije požalila što se školovala za strukovno zanimanje i na koncu otvorila frizerski salon.
– U ovom sam poslu 15 godina. Pet godina sam zanat pekla nedaleko odavde, u salonu poznatog biogradskog brice Damira Tolića, koji je sad u zasluženoj mirovini. Muški frizerski salon otvorila sam prije više od 10 godina, govori Tanja istaknuvši kako ovaj posao doista treba educiranog frizera za muškarce, a ona ima mlad, kvalitetan i dobar tim u kojem je, osim Maje, još mlađa, 19-godišnja frizerka Matea Bastać.
Brijačnice i saloni, tradicionalno, nisu tek mjesta gdje se samo uređuju kosa, brada i brkovi, nego su to i mjesta direktnog razgovora gdje je »ugašen« mobitel.
– Muškarci vole ispričati pokoju situaciju iz svoga života ili pak nečijeg tuđeg. Ipak, postoji razlika. Muškarci šute o tome kada izađu iz prostorije, nisu tračeri, saznajemo u salonu gdje se, kažu ove mlade frizerke, razgovara o modi, automobilima, nogometu, sportu, turizmu, obitelji, aktualnim događajima…
I da, poštuju se epidemiološke mjere.
Na kraju, obavljenim poslom zadovoljni smo i mi i zaposlenice salona koje nisu požalile zbog izbora zanimanja.
– Bole ponekad noge i leđa, ali ljubav prema ovom poslu je veća od sveg na svitu, riječi su kojima nas ispraća Tanja.