Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Općoj bolnici Zadar više od 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno

26.08.2021. 12:01


Ministar zdravstva Vili Beroš ukazao je u četvrtak na sjednici Vlade na visok udio necijepljenih covid-19 bolesnika među hospitaliziranim osobama, ocijenivši to pobjedom nad zdravim razumom, pljuskom naporima zdravstvenih djelatnika i putem ka novom jačanju epidemije.
"Od 16. do 22. kolovoza od ukupnog broja hospitaliziranih njih 78,7 posto nije bilo cijepljeno, a u bolničkoj statistici od 16. do 24. kolovoza od 3216 osoba s pozitivnim nalazom njih 86,41 posto nije bilo cijepljeno”, kazao je Beroš na sjednici Vlade.
U Općoj bolnici Zadar više od 90 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, u KBC Rijeka broj hospitaliziranih necijepljenih tri puta je veći od broja cijepljenih, a u OB Šibenik, KB Dubrava i Specijalnoj bolnica za plućne bolesti 100 posto hospitaliziranih je ujedno i necijepljeno, naveo je.
„Svjedočimo ubrzanom rastu broja novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru, u tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46,7 posto, a udio osoba na respiratoru za čak 72 posto. Udio necijepljenih među hospitaliziranim osobama pobjeda je nad zdravim razumom i pljuska naporima zdravstvenih djelatnika. To je negacija znanosti i otvoreni put ka novom jačanju epidemije”, poručio je Beroš i još jednom pozvao ljude da se cijepe i osiguraju epidemiološki mirnu jesen.
Beroš je izvijestio i da je delta varijanta virusa u potpunosti prevladala te da su nove varijante virusa dokaz da se trebamo što prije cijepiti” jer u bazenima onih koji nisu zaštićeni cijepljenjem i preboljenjem stvaraju se novi virusni sojevi”.
Dodao je da se uslijed porasta broja hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru bolnički sustav kontinuiramo prilagođava i povećavaju kapacitete za covid-19 bolesnike.
„Bilo bi dobro da ovaj eho čuju ovi koji se nisu cijepili” , komentirao je premijer Andrej Plenković.
Ministar unutaranjih poslova Davor Božinović kratko je izvijestio da od posljednje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite nije donosio nove odluke te izrazio zadovoljstvo turističkom sezonom.
„Nadamo se da će turistički dio Hrvatske i dalje na epidemiološkoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ostati obojen narančasto unatoč osjetnom povećanju broja zaraženih”, kazao je.
Rekao je i kako su inspektori u tjedan dana proveli 16.565 nadzora, izdali pet prekršajnih naloga zbog kršenja mjera, 13 obavijesti o počinjenju, 13 usmenih rješenja, pet optužnih prijedloga i naplatili pet novčanih kazni.