Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mitovi i predrasude o dojenju

Autor: Petra Mičić

25.09.2009. 22:00
Mitovi i predrasude o dojenju


U dvorani Sveučilišta u Zadru u subotu 10. listopada od 9 do 14 sati, održat će se besplatno predavanje “Norme za dojeno dijete – mitovi i predrasude” a predavač će biti svjetski poznati stručnjak, pedijatar iz Kanade dr. Jack Newman.
Predavanje će biti održano u sklopu međunarodnog tjedna dojenja koji će u Hrvatskoj tradicionalno biti obilježen u listopadu a osim Zadra, predavanja će također biti održana  u Zagrebu i Splitu.
Dr. Jack Newman je veliki promicatelj dojenja i edukator savjetnika za dojenje, te je trenutno voditelj Instituta za dojenje u Torontu u Kanadi a predavanjem će nastojati što više podići razinu svijesti u društvu o važnosti dojenja.
Na predavanju će se ustanoviti koji su pokazatelji normalnog rasta i razvoja dojene djece, utvrditi pristup sprečavanju i liječenju hipoglikemije i hiperbilirubinemije kod dojenog djeteta te izmijeniti iskustva o prehrani nedonoščadi i bolesne djece humanim mlijekom. Predavač će također nastojati pokazati sudionicima kako
primjeniti novo stečena saznanja u svakodnevnom radu a jedan od ciljeva predavanja je ostvarivanje međusobnog povezivanja i razmjena iskustava zdravstvenih djelatnika koji se bave dojenjem.
Praksa u mnogim rodilištima je još uvijek prilagođena umjetno hranjenoj djeci iako sve više majki želi isključivo dojiti svoje dijete pa je potrebno podučiti osoblje kako najbolje skrbiti o dojenom djetetu i kako osposobiti majku da uspješno doji.
Dosadašnje tablice rasta djece su napravljene na malenom uzorku pretežno umjetno hranjenje djece što je često stvaralo lažnu sliku o razvoju i rastu prirodno hranjenje djece dovodeći do nepotrebnog nadohranjivanja i prijevremenog uvođenja dohrane te stvaralo osjećaj krivnje kod majki.
Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je 2006. godine objavila nove tablice rasta napravljene na velikom uzorku prirodno hranjene djece koje ukazuju na drugačiji ritam rasta dojene djece. S obzirom da sve veći broj prijevremeno rođene djece preživljava, važno je znati kako i njima omogućiti prehranu humanim mlijekom, koje je još potrebnije ovoj visokorizičnoj populaciji, i zato je svaka prilika za izmjenu znanja o ovoj relativno novoj vještini s iskusnim kliničarima dragocjena. Nažalost, živimo u društvu gdje je hranjenje bočicom uobičajena pojava-od prizora u kafićima do dječjih slikovnica i igračaka (lutkica s bočicama) i upravo zato je potrebno podići svijest o utjecaju proizvođača umjetnog mlijeka na naše ponašanje i nastojati opirati se tom vanjskom utjecaju s ciljem stvaranja svijeta u kojemu je dojenje norma na dobrobit svih.
 – Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i na taj način pridonesete promicanju dojenja jer prirodna prehrana je najbolji način prehrane djece. Nama je u cilju da na prave adrese uputimo što više informacija o dojenju,  kako mladim roditeljima tako i medicinskom osoblju te i široj javnosti pokazati najnovije informacije o dobrobiti dojenja. Ukazati ćemo i na tehnički dio dojenja  koji se tiče povećanja težine kod djeteta, naime mnogi mladi roditelji se boje dojenja jer jednostavno ne mogu količinski izmjeriti koliko točno dijete popije i svako koliko ga treba dojiti. Ovo predavanje će objasniti sve nejasnoće i uputiti roditelje i medicinsko osoblje u dojenje, istaknula je predsjednica Udruge za obitelj i roditeljstvo Izvor, Ivana Matulić.
Predavanje će se održati u organizaciji Udruge za obitelj i roditeljstvo Izvor iz Zadra, Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Splitu te Hrvatske udruge primalja i Udruga Roditelji u akciji.