Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

[FOTO] UOČI DANA POLICIJE Božidar Longin: “Sigurnost je naš brend!”

26.09.2019. 14:34


Prigodnim okupljanjem na terminalu Putničke luke Gaženica danas je svečano obilježen Dan hrvatske policije i blagdan Sv. Mihovila. Nije slučajno središnji dio proslave održan u Gaženici, naime, ondje je smještena Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar, a i ona je dobar primjer novih infrastrukturnih projekata koji, kako je ocijenio načelnik PU zadarske Anton Dražina, na najbolji mogući način prate ulaganja u policiju. On je ujedno pozdravio sve nazočne uzvanike i goste te na samom početku jasno istaknuo kako je u odlučnim godinama stvaranja, obrane i oslobađanja hrvatske države policija u svim svojim sastavnicama dala nemjerljiv doprinos.


Policija je čvrsto i neraskidivo vezana s hrvatskim narodom
– Hrvatska policija i Policijska uprava zadarska nastajali su u teškim i bremenitim vremenima za cijeli hrvatski narod. Takve okolnosti zahtijevale su nesebičnost, hrabrost i vjeru kroz najteže bitke rata za domovinu. Vjerujem da mi nećete zamjeriti kažem li, da je hrvatski domoljubni osjećaj, ideju hrvatske državnosti kroz razdoblja otvorene ili prikrivene okupacije, u vremenima, borbi i trpljenja, na svojim leđima nosio i iznio mali čovjek. Hrvatska policija je zbog toga čvrsto i neraskidivo vezana s hrvatskim narodom. U odlučnim godinama stvaranja, obrane i oslobađanja hrvatske države policija je u svim svojim sastavnicama dala nemjerljiv doprinos voleći svoj narod i svoju Hrvatsku, jer ljubav za te vrijednosti je ne samo dozvoljena već je imperativ života i jedini način opstanka, istaknuo je Dražina.
Prvi čovjek zadarske policije istaknuo je kako su im zadaće jasno propisane. Kao ključni policijski izazov, uz suzbijanje raznih oblika kriminala, jedan od glavnih prioriteta, naglasio je Dražina, je i operativni rad na ulasku u šengenski prostor.
– Zadaće su nam jasno propisane, putevi do njihove realizacije, nisu laki, ali su dostižni. Pred nama je dosta posla, dinamičan razvoj je posebnost naše županije, pa se i od nas traži brzo i efikasno djelovanje, a ja sam uvjeren da posjedujemo znanje i sposobnost. Pokazali smo to u nizu naših vlastitih, a isto tako sudjelujući i doprinoseći u kvaliteti kriminalističkih istraživanja na nacionalnoj razini. Uz suzbijanje raznih oblika kažnjivih radnji, jedan od glavnih prioriteta Ministarstva unutarnjih poslova je ulaganje u graničnu policiju i operativni rad na ulasku u šengenski prostor. U biti, to je strateški interes RH i on će tehnički uskoro biti ispunjen, a ovakvi novi infrastrukturni projekti, kao što je Gaženica, prate to na najbolji mogući način, istaknuo je Dražina.


Cilj je trajno povjerenje svakog sugrađanina
Između ostalog dodao je kako su rezultati koje je PU zadarska ostvarila u proteklom razdoblju i dobra suradnja s drugim državnim tijelima i pravosudnim institucijama, jamstvo za njihov budući rad.
– Konačan cilj je trajno povjerenje svakog našeg sugrađanina i to će nam biti najbolja nagrada za trud i žrtvu koju svakodnevno podnose mnogi naši policajci, ne štedeći se u borbi dobra protiv zla. Tko radi, taj i griješi. Uvjeren sam da znamo i možemo još bolje, prostora za razvoj i napredak svih policijskih aktivnosti ima. Sama pomisao na muku, bol i žrtvu naših branitelja-pobjednika, mora biti imperativ mladim kolegicama i kolegama, koji stupaju u redove policijske službe, službe za Hrvatsku, da svojim pristupom u svakodnevnom radu štite, nadograđuju i pronose vrijednosti teško stečene domovine. Bitka za modernu i još bolju Hrvatsku ne smije nikad prestati, zaključio je Dražina na kraju svog obraćanja.
Osim njega, svim uzvanicima se s nekoliko prigodnih riječi obratio i zadarski župan, Božidar Longin.




– Svake godine se na Dan policije okupimo kako bismo javnost podsjetili koliko je vaša profesija teška i odgovorna. Prilika je to i da čestitamo onima koji su u protekloj godini ostvarili najbolje rezultate u svom radu. No, prije svega dužnost nam je i obveza prisjetiti se onih koji već dugo nisu među nama, svih hrvatskih redarstvenika koji su svoje živote položili za slobodu i neovisnost naše Domovine. Naime, upravo su redarstvenici oni koji su činili prve hrvatske obrambene snage i to je ono na čemu im moramo biti zahvalni i toga se s ponosom prisjećati. Ratne zadaće bile su teške na svoj način, ali i u mirnodopskim uvjetima policijski posao je odgovoran i nimalo lagan. Izazovi su sve brojniji, od očuvanja državne granice na kopnu i na moru, pa do svakodnevnih operativnih akcija na terenu. Unatoč svim izazovima, slobodno možemo zaključiti da je naša zemlja jedna od onih koje su visoko na listi sigurnih zemalja. A sigurnost je, svi to znamo, jedan od ključnih čimbenika koji je presudan pri izboru odredišta za provođenje godišnjeg odmora. Često volim kazati da je sigurnost naš brend, a upravo je rad i učinak naših policajaca značajan kotačić u razvoju hrvatskog turizma, sve ove godine, zaključio je župan Longin.


 


 


Nagrađeni policijski službenici i vanjski suradnici


Na svečanosti su prigodno uručene zahvalnice policijskim službenicima, koji su kroz godinu svojim predanim radom to zaslužili. Odlukom načelnika policijske uprave zadarske zbog iznimnog doprinosa u obavljanju policijskih poslova i ostvarenju prava građana dodijeljene su zahvalnice: Sandra Rončević – Postaja pomorske i aerodromske policije, Mate Prtenjača – II PP Zadar, Dominik Čolak – II PP Zadar, Ljiljana Gašperov-Dujmović – Služba kriminalističke policije i Dejan Sarka – PGP Gračac.
Ravnateljstvo policije za doprinos u provođenju projekta međunarodne policijske suradnje – Sigurna turistička sezona 2019, dodijelilo je zahvalnice, koje im je svečano uručio Načelnik PU: Antonija Radeljić – PPAP, policijska službenica za graničnu kontrolu, Mario Filipović – PPAP, pol. službenik – mornar, Gojko Burčul – PPAP, pol. službenik – mornar, Ivan Mrđen – PP Biograd, policijski službenik, Zvonimir Batur – Policijski službenik za stručno usavršavanje policije, Marijo Tokić – Voditelj Odjela za javni red te Božidar Budiša – Voditelj službe policije.
Osim policijskih službenika nagrađeni su i policijski vanjski suradnici za uspješnu suradnju: dr. Goran Šapina, Marinko Katuša, kamenoklesarski obrt, ŠC Višnjik, Neven Žunić (zaštitar) te stanari zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića 28, zbog održavanja dobrosusjedskih odnosa, odnosno razumijevanja i maksimalne tolerancije u slučaju kada je izvršen bombaški napad na II. Policijsku postaju.


 


 


Sandru Rončević HTZ izabrala i za naj djelatnika u kategoriji policajac


Osim zahvalnice zbog iznimnog doprinosa u obavljanju policijskih poslova i ostvarenju prava građana, Sandra Rončević je policijska službenica koja je u kategoriji policajac, na nacionalnoj razini, izabrana od strane Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice za naj djelatnika, a ta nagrada će
joj biti uručena na svečanoj dodjeli Godišnjih turističkih nagrada 3. listopada 2019. na Tvrđi u Osijeku.
– Za mene ova nagrada znači puno, povratnica sam iz Australije, ovo je dodatan podstrek u mom radu i kruna na mojih 25 godina službe. Zahvaljujem se načelniku Dražini što je upravo meni dodijelio ovu zahvalnicu, istaknula je Rončević.