Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

INSPEKCIJA ZA VRATOM Anonimne prijave stvaraju u školi loše ozračje, atmosferu straha i nepovjerenja

26.09.2019. 08:26
INSPEKCIJA ZA VRATOM Anonimne prijave stvaraju u školi loše ozračje, atmosferu straha i nepovjerenja


Zbog mogućnosti anonimnog prijavljivanja mnogi hrvatski učitelji i profesori rade pod velikim pritiskom jer im neosnovano i bez dokaza praktički svatko može »na vrat« navući inspekciju, sažetak je peticije koja je ovih dana predana Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Peticijom, koju je tijekom tri mjeseca potpisalo 8.100 učitelja i nastavnika, a podržale su je sve nastavničke grupe i sindikat Preporod, traži se od Ministarstva da ukine mogućnost anonimnog prijavljivanja hrvatskih škola prosvjetnoj inspekciji.


Poštovati uobičajeni protokol
Zahtijevamo, navode tako potpisnici peticije, da se zaštiti funkcioniranje sustava onemogućavanjem anonimnih podnesaka prosvjetnoj inspekciji, kao i da se ne uvaže podnesci iz kojih se vidi da podnositelj podneska nije poštovao uobičajeni protokol i hijerarhiju institucija – žalba nastavniku/razredniku, Učiteljskom/Nastavničkom vijeću, ravnatelju, Školskom odboru.
I zadarski ravnatelji slažu se da je ovakav način rješavanja problema neprihvatljiv i da takve neosnovane anonimne prijave stvaraju nepovoljno ozračje u školi i nesigurnost.
– Svatko ima pravo na kritiku i potužiti se ako njegovo dijete ima problem u školi, ali ona mora biti argumentirana i mora se poštovati školska hijerarhija, kaže ravnateljica zadarske Gimnazije Franje Petrića Blanka Pedišić, te ističe kako se roditelji najprije trebaju obratiti razredniku i predmetnom profesoru, te ravnatelju i školskim tijelima, a tek onda eventualno prosvjetnoj inspekciji.
– Zaobilaženjem škole i upućivanjem anonimnih podnesaka inspekciji među nastavnicima se stvara atmosfera straha i odnos nepovjerenja između profesora i učenika, kaže ravnateljica Pedišić i dodaje da bi dosegnuti civilizacijski nivo trebao omogućavati da se otvoreno ukaže na kritiku i problem nastoji riješiti unutar škole.
U svakom slučaju, ravnateljica Pedišić smatra da se nikako ne bi smjele uvažavati anonimne prijave iz kojih je jasno da se nije poštivao uobičajeni protokol u samoj školi.
– Tako bi se napravila selekcija i prosvjetna inspekcija ne bi dolazila na neutemeljene prijave, kaže Blanka Pedišić.


Ne treba dramiti oko svega
I ravnateljica Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar Diana Radić Škara slaže se da probleme treba rješavati u školi i prema protokolu, a ne anonimnim prijavama.
– Naša škola uvijek je otvorena za razgovor i svaki problem se može riješiti u školi. Nema razloga da se poziva prosvjetna inspekcija bez upoznavanja stručnih službi u školi o eventualnom problemu, kaže ravnateljica Radić Škara i dodaje da se takve anonimne prijave najčešće zloupotrebljavaju zbog raznoraznih razloga, pa i onih osobne prirode. Stoga smatra potrebnim ukinuti mogućnost anonimnih podnesaka koji nisu utemeljeni na činjenicama.
Važnost otvorenog razgovara naglašava i ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Tomislav Grbin koji ističe da podržava nastojanje da se ukine instrument anonimnih prijava nadležnim institucijama jer je pogodan za manipulacije.
– Uvijek tražim od učenika i nastavnika otvorenost i iskrenost jer se tako najbolje mogu riješiti eventualni problemi. Ne treba dramiti oko svega već otvoreno iznijeti problem, pa i kritiku. Anonimnim prijavama daje se zapravo prilika zločestoći i manipulaciji, što nije dobro, kaže Grbin.
Navedimo još kako je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćeno da će se zahtjevi podnositelja peticije razmotriti u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.