Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Suđenje monstrumu s Paga počinje 16. listopada

26.09.2019. 11:50
Suđenje monstrumu s Paga počinje 16. listopada


Jutros je na Županijskom sudu u Zadru održano pripremno ročište u slučaju Josipa Rođaka, 54-godišnjaka iz Paga optuženoga za pokušaj teškog ubojstva svojih četvero maloljetne djece. Slučaj koji je zaprepastio hrvatsku javnost, a zbog monstruoznosti imao je odjeka i izvan Hrvatske, dogodio se, podsjetimo, 28. veljače ove godine kada je optuženi, kako ga tužiteljstvo tereti, u Pagu s prvog kata balkona kuće u kojoj je stanovao, s visine od šest metara na betonsko tlo bacio jedno po jedno svih četvero svoje djece u dobi od 8, 7, 5 i 3 godine, dok su djeca bila na spavanju.
Optužnicu protiv Josipa Rođaka Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je u svibnju, a optužen je za četiri kaznena djela teškog ubojstva. Za ova kaznena djela propisana je kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina, a s obzirom na osobitu brutalnost zločina postoji mogućnost izricanja najveće kazne koju propisuje hrvatski zakon, a to je 50 godina zatvora.
Današnje pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost radi zaštite interesa djece, te se očekuje da će i cijelo suđenje proteći bez prisutnosti javnosti, odnosno medija.
Takvu mogućnost je spomenuo i glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković koji je po svršetku pripremnog ročišta okupljenim novinarima pred sudom dao kratku izjavu.
– Na pripremnom ročištu stranke su predložile dokaze koji uključuju ispitivanje svjedoka i čitanje psihijatrijskog vještačenja, kazao je Visković i najavio kako će suđenje započeti 16. listopada.
– Rasprave su zakazane za 16. i 17. listopada, a pretpostavljam da će biti zatvorene za javnost jer je riječ o kaznenim djelima na štetu djece, no ne mogu prejudicirati, istaknuo je Visković. Na pitanje hoće li svjedočiti supruga optuženog, odgovorio je da ona ima mogućnost korištenja blagodati nesvjedočenja, no kako s druge strane tu mogućnost ne smije koristiti kad se radi o kaznenim djelima na štetu djece.
Navedimo još kako je optuženik na zadarski Županijski sud dovezen iz zatvorske bolnice u Zagrebu, gdje je boravio i cijelo vrijeme istražnog postupka.