Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Obrovačko Gradsko vijeće konačno donijelo odluku o II. izmjenama i dopunama PPU

26.09.2020. 08:03


U Maloj dvorani Doma kulture u Obrovcu u petak, 25. rujna 2020., nastavljena je sjednica obrovačkog Gradskog vijeća Grada koja je bila prekinuta proteklog petka, 18. rujna 2020. Sjednica je bila prekinuta na posljednjoj točci dnevnog reda na kojoj su vijećnici trebali donijeti odluku o donošenju II. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Obrovca.
– Prekid sjednice tražim zbog toga što nam nije fizički dostavljena suglasnost nadležnog ministarstva za donošenje II. izmjena i dopuna PPU Grada Obrovca, iako je prošla svu moguću proceduru i suglasnost je napisana. Uvjereni smo da ćemo suglasnost dobiti do narednog petka, do nastavka sjednice, kazao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca, koji je i predložio prekid sjednice.


Vlast za, oporba protiv
U obrazloženju je navedeno kako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 18. rujna 2020. potpisalo suglasnost o II. dopunama i izmjenama PPU-a usklađenog s Uredbom o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora te da su ispunjeni svi uvjeti za donošenje odluke.
Na sjednici Gradskog vijeća pod predsjedanjem Marina Klanca, predsjednika GV-a, nazočilo je 12 od 13 vijećnika, nedostajao je vijećnik Branislav Švonja (SDSS).
Oporbeni vijećnici Marko Klanac i Ivica Vrkić (HSLS-HSP-SDP) nisu se složili s obrazloženjem jer nisu imali uvid u pisanu suglasnost nadležnog ministarstva te je odluka donesena s rezultatom 10: 2.
Inače, II. izmjene i dopune PPU-a Grada Obrovca odnose se katastarske općine Karin, Obrovac, Zaton Obrovački, Bilišane, Golubić, Krupa, Kruševo, Muškovci, Zelengrad i Kaštel Žegarski.


UPU na 26 stranica
Razlog je odnos izgrađenog/neizgrađenog dijela građevinskog područja naselja sa iskazom njihovih udjela u postocima u odnosu na ukupnu površinu građevinskog područja pojedinog naselja s odstupanjem do kojih je došlo zbog promjena katastarske podloge.Obrazlagana Odluka u kojoj je, između ostalog, utvrđena minimalna površina za izgradnju objekta na izgrađenom i neizgrađenom građevinskom području, visina i oblik građevine, udaljenost građevine od rubova čestice i od obale, širina pristupnog puta parceli i mnoštvo drugih odredbi napisanih na ukupno 26 stranica.
Kako sredstva za projekte u tijeku ne pristižu predviđenom dinamikom Gradu je na protekloj sjednici GV-a odlukom vijećnika 10:1 odobreno da se u Agram banci d.d. kratkoročno zaduži na godinu dana za šest milijuna kuna po povoljnim uvjetima na nepromjenjivu kamatu od 2,99 posto.




Kratkoročni kredit ne treba suglasnost
– Za kratkoročno zaduživanje jedinica lokalnih i regionalnih jedinica samouprave nije potrebna suglasnost Vlade RH. Zadužiti se može najduže do 12 mjeseci, bez mogućnosti daljnjeg reprograma ili zatvaranja postojećih obveza po kratkoročnim kreditima ili zajmovima uzimanjem novih kratkoročnih kredita ili zajmova. Kratkoročno se može zadužiti samo za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, rekla je Gordana Renić, gradska pročelnica.
Dodala je da se, iako se Grad Obrovac zadužuje kratkoročno, jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu i dugoročno zaduživati ali samo za investiciju koja se financira iz njezina proračuna i koju potvrdi njeno predstavničko tijelo uz suglasnost Vlade RH po prijedlogu ministra financija.
– Izmjenama i dopunama Zakona o proračunu dugoročno zaduženje može iznositi najviše do 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se gradovi i općine zadužuju, objasnila je Renić razliku između kratkoročnog i dugoročnog zaduženja.


»Izmjenama i dopunama Zakona o proračunu dugoročno zaduženje može iznositi najviše do 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se gradovi i općine zadužuju.
Gordana Renić