Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nastavljeni radovi na odvodnji i kanalizaciji

Autor:

25.10.2009. 23:00
Nastavljeni radovi na odvodnji i kanalizaciji

Foto: Zvonko KUCELIN



Cijeli ovaj projekt sastoji se od izgradnje niza cjevovoda na području od Krešimirove obale do bivšeg odmarališta “Janko Gredelj”, a trenutačno se stavljaju tri cijevi i to oborinska cijev okrenuta prema moru, fekalijska prema crpnoj stanici i tlačna cijev od crpne stanice prema uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, pojasnio je Grgo Peronja


Radovi na rekonstrukciji kanalizacije i sustava odvodnje na području Dikla, koji su tijekom ljetnih mjeseci bili obustavljeni zbog zabrane radova u turističkoj sezoni, prošli su tjedan ponovno započeti. I sami su se građani u to imali priliku uvjeriti, jer je ulica Put Dikla, točnije dionica od Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole pa sve do mora zatvorena, a promet teče zaobilaznicom.
Riječ je, naime, o opesežnim radovima na predjelu zapadno od Ulice Matije Gupca, a koji podrazumijeva čak tri crpne postaje, odnosno tri međusobno povezane cjeline zbog čega je najprije potrebno završiti radove na prvoj, odnosno crpnoj postaji Zgon, a potom će se radovi nastaviti na crpnu postaju Dražnica te naposljetku i na treću, crpnu postaju Diklo.
Prva faza
Kako pojašnjava Grgo Peronja, direktor zadarske tvrtke “Odvodnja”, još uvijek se odvija prva faza radova i to na dvije crpne postaje – Zgon i Zgon 1, a u sklopu čega je, kako pojašnjava direktor, prije početka ljeta dovršena glavnina poslova.
Da podsjetimo, crpna postaja Zgon nalazi se na križanju Krešimirove obale i Puta Dikla, a pomoćna crpna postaja nazvana Zgon 1, nalazi se u Ulici Mali Milini. Ova crpna postaja će otpadne vode prepumpavati na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
– Radovi su ponovno započeli prošlog ponedjeljka i od tada je cesta zatvorena. Trenutačno se radovi odvijaju na cjevovodu između crpne postaje Zgon i Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Boriku. Cijeli ovaj projekt sastoji se od izgradnje niza cjevovoda na području od Krešimirove obale do bivšeg odmarališta “Janko Gredelj”, a trenutačno se stavljaju tri cijevi i to oborinska cijev okrenuta prema moru, fekalijska prema crpnoj stanici i tlačna cijev od crpne stanice prema uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, pojasnio je Peronja napomenuvši kako bi radovi na ovoj fazi trebali trajati do Božića, do kada bi se ovaj dio trebao potpuno završiti i asfaltirati.
Najkritičniji predio
Vrijednost radova koji se tiču prve faze, odnosno crpnih postaja Zgon i Zgon 1 te Krešimirove obale i Puta Dikla iznosi više od 8,8 milijuna kuna, a izvođač je tvrtka Vodoinstalacija d.o.o. Razlog zbog kojeg je rekonstrukcija započela s ovom crpnom postajom je činjenica da je riječ o najkritičnijem predjelu, odnosno gusto naseljenom pojasu uz more, a logičan slijed je bio što žurnija zaštita obale, čijim će završetkom biti stvoreni svi preduvjeti za dalje, odnosno za radove na crpnim postajama Draženica i Diklo.
– Zbog nezgodnih prometnih pravaca na ovom predjelu, radove je bilo potrebno raskomadati na dijelove. Rokove u kojima bi cijeli projekt vezan uz Diklo trebao biti završen, u ovom trenutku nije moguće planirati isključivo iz financijskih razloga, kazao je Peronja pojasnivši kako sve ovisi i odluci Grada Zadra i gradskog proračuna za nadolazeću godinu.