Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nezaobilazni dio zadarske kulturne scene

25.10.2011. 22:00
Nezaobilazni dio zadarske kulturne scene


Zadarski plesni ansambl ove godine obilježava 20 godina postojanja.
Osnovan na samom početku domovinskog rata,  još uvijek je jedan od rijetkih plesnih ansambala suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Osnivači su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Grba Grada Zadra. Specifičnost ovog ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Dugogodišnji sudionici Zadra snova i Zadarskog kazališnog ljeta, Glazbenih večeri u Donatu, ZPA je redoviti gost Tjedna suvremenog plesa – Zagreb, Plesokaz – Varaždin, Požega, Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Dana Matice hrvatske u Mostaru. Posebno je izražena suradnja plesnog ansambla i njegovih voditelja s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar i Kazalištem lutaka Zadar, MAS-om, Narodnim i Arheološkim muzejom. Bili su suosnivači i dio projekta Artikultura. Zadarski plesni ansambl je također sudionik svih gradskih manifestacija i događanja – otvorenje svih značajnijih sportskih natjecanja, izložbi, kulturnih događanja, raznih festivala i slično.
Kako je počelo: Zadarski plesni ansambl se formirao od mladih plesača s Odjela za ritmiku i ples Glazbene škole B. Bersa i plesnog studija Doma hrvatske mladeži Kiks-Miks, koji su u jesen 1991. ostali u Zadru. Sakupili su se oko projekta Voda za kulturu Cabaret sklonište.
Danas Zadarski plesni ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike, te organizira edukacijske programe za plesače svih uzrasta.
Nezaobilazan u kulturnom miljeu grada, uz brojne predstave i performanse, bavi se i odgojno-edukacijskim procesom.
U petak, 28. listopada u HNK Zadar održat će se predstava Enface kojom će se obilježiti 20 godina kontinuiranog umjetničkog rada Ansambla. Predstava se sastoji od tri zasebna dijela čiji su autori Petra Hrašćanec, Stošija Zrinski i Sanja Petrovski, a tematski su vezane uz dosadašnje predstave Ansambla. Kao popratni sadržaj u foajeu će biti organizirana izložba plakata i fotografija.