Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SELJAČKA TRŽNICA Mjesto kojem se kupci vraćaju u potrazi za domaćom hranom

26.10.2019. 14:13


Ovdje kupujem svake subote, kupujem voće, povrće, pancete, a odnedavno imamo i ribu. Dolazim jer je zdravo, domaće i uvijek imamo širok izbor proizvoda, rekao nam je šjor Ivan jutros na proslavi šestog rođendana Seljačke tržnice, koja se održava svaku subotu ujutro na parkiralištu ispred Supernove. Kad je prije šest godina počeo projekt Seljačke tržnice najvjerojatnije nisu očekivali kako će postati prostor na kojem će na stotine Zadrana svake subote ujutro obavljati tjednu spizu te dolaziti u potrazi za svježim i domaćim voćem i povrćem, mliječnim i suhomesnatim proizvodima.
– Seljačka tržnica je dobro mjesto za plasiranje naših domaćih proizvoda. Puno je ljudi prepoznalo ovo mjesto jer mi proizvođači nudimo kvalitetne proizvode i to nam je najbitnije jer onda imamo i zadovoljne mušterije, rekli su nam iz OPG-a Žilić iz Briševa koji su okupljene počastili domaćim pršutom. Istaknuo je kako im je Seljačka tržnica bitna kod plasiranja proizvoda jer dolazi jako puno ljudi koji probaju što se nudi, a potom i kupe.
– Proizvođači koji su na Seljačkoj tržnici udruženi su u udrugu Volim Domaće. Udružili smo se kako bismo plasirali svoje proizvode uz pomoć Županije te Supernove, koja nam je ustupila mjesto. Ovo nam mnogo znači, dolazi mnogo kupaca koji su zadovoljni, a onda smo i mi zadovoljni. Trudimo se ponuditi kvalitetu i dobru cijenu, rekao nam je Mladen Jezidžić, predsjednik udruge Volim domaće te vlasnik OPG za proizvodnju meda i mednih proizvoda.
Istaknuo je kako imaju stalne mušterije koje svake subote dolaze po nove proizvode. Osim toga svake godine nekoliko posto povećaju broj kupaca te su jako zadovoljni.
Na Seljačkoj tržnici bilo je jutros jako živo, mnoštvo kupaca šetalo je među brojnim štandovima s kojih su se nudile svježe jabuke, brokule, salata i domaće zelje. Uz prodaju su se kuhala i brojna jela, pa su tako kupci mogli kušati domaće fritule, ličke štrudle, ali i fritaju te brudet od suhe morske ribe.
– Danas kuhamo brudet od suhe ribe. Za kvalitetan brudet potrebna je vrhunska riba, krumpir, kapula i maslinovo ulje i nema tu mnogo filozofije, rekao nam je Marko Kolega, vlasnik ribarskog obrta Moćun koji je na Seljačkoj tržnici kuhao brudet za sve posjetitelje. Brudet je bio toliko ukusan da se razgrabio odmah jer su svi željeli probati ovaj specijalitet napravljen od suhe ribe.
​Kolega je istaknuo kako malim obiteljskih proizvođačima i obrtima ovakva mjesta na kojima mogu plasirati svoje proizvode mnogo znače.
– Zahvaljujući ovakvim događajima ljudi prepoznaju kvalitetu i sve više kupuju, okreću se izvornim proizvodima. Ovo nam je jedini posao i moram priznati da je teško jer ljudi imaju preslabu platežnu moć. Naime, naši proizvodi su autohtoni i malo su skuplji pa je ljudima skupo, ali nadamo se da će biti bolje, zaključio je Kolega.
​Gužva na današnjoj Seljačkoj tržnici ide mu u prilog te se zaista čini da su ljudi počeli prepoznavati važnost domaćih ekoloških proizvoda te se sve veći broj naših sugrađana vraća svake subote kako bi opskrbili svoje hladnjake zdravom hranom za ostatak tjedna. Osim toga, kupovinom ovakve hrane pomažu razvoju domaćih "malih" proizvođača koji su odlučili živjeti od zemlje i mora.