Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mons. Prenđa: Vjerujem da smo dobili molitelja u nebu za našu nadbiskupiju

Autor: Marija Ćurko

25.11.2009. 23:00
Mons. Prenđa: Vjerujem da smo dobili molitelja u nebu za našu nadbiskupiju

Foto: Filip BRALA



Crkvu je ovu svoju zadarsku ljubio iskreno i bio je spreman uvijek dati, kako je volio reći, “kamičak”, za njezin život, rast i napredak. Resila ga je ljudska čestitost i iskren pristup ljudima. Bio je vjeran Isusu Kristu. Bio je pravi sluga svoga Učitelja Krista i sluga svoje Crkve, istaknuo je nadbiskup Prenđa
Misu zadušnicu za preminulog svećenika don Grgu Batura jučer je u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Na kraju svete mise, riječi oproštaja i zahvale za velikodušno i nesebično služenje Crkvi koje je u svom svećeničkom poslanju svjedočio don Grgo Batur, uputio je don Srećko Frka-Petešić, ravnatelj Svećeničkog doma “Zmajević”. Nadbiskup Prenđa također je predvodio sprovodne obrede na zadarskom Gradskom groblju. Oproštajne riječi uputio je i don Tomislav Baričević istaknuvši kako je don Grgo “uvijek bio otvoren čovjeku suznog oka ili radosnog lica.” Don Tomislav je posebno izdvojio rad don Grge Batura na izgradnji nebeskog kraljevstva, onog za nebo. Svećenici, rodbina i prijatelji te mnogobrojni vjernici iz brojnih župa sudjelovali su na posljednjem ispraćaju don Grge Batura u nebesku domovinu, preko dvije tisuće.
Svećenik don Grgo Batur, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije preminuo je u 76. godini života i 50. godini svećeništva u nedjelju 22. studenog u prometnoj nesreći.
Mons. Prenđa u svojoj je propovijedi govorio o svećeničkom poslanju don Grge Batura, ispunjenog služenjem Crkvi zadarskoj. Pri tome je uputio na Kristove riječi iz Evanđelja: “Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas; da idete i rod donosite, i rod vaš da ostane.”
– U tom svjetlu vidim i život našega don Grge. Nije bio pošteđen raznih nevolja u svom svećeničkom životu, od svake oskudice u prvim godinama svećeničkog služenja u siromašnim župama nadbiskupije, stoji u nadbiskupovim riječima. On je također kazao kako je uz sve nevolje, poteškoće i bolesti, don Grgo uvijek nastojao dati što je moguće više za svoju Crkvu.
– Crkvu je ovu svoju zadarsku ljubio iskreno i bio je spreman uvijek dati, kako je volio reći, “kamičak”, za njezin život, rast i napredak. Resila ga je ljudska čestitost i iskren pristup ljudima. Bio je vjeran Isusu Kristu. Bio je pravi sluga svoga Učitelja Krista i sluga svoje Crkve. Zato mu želim iskreno zahvaliti za duh crkvenosti, vjerno svjedočenje svećeničkog poziva i za sav doprinos životu nadbiskupije. Duboko vjerujem da smo dobili molitelja u nebu za našu nadbiskupiju, zaključio je mons. Ivan Prenđa.
Don Srećko Frka-Petešić u oproštajnom govoru je istaknuo don Grginu spremnost služenja Crkvi i nakon umirovljenja.
– Vrlo rado se odazivao na pozive kolega, bilo da ih mijenja nedjeljom i blagdanom, da pomogne u ispovijedanju ili da uveliča slavljenje blagdana. Posebno je rado sudjelovao u svečanim liturgijskim slavljima u svojoj katedrali. Don Grgo je volio knjigu, to svjedoči i veliki broj knjiga njegove bogate biblioteke. Rado je čitao, a posebno teološku literaturu. Umro je na zadatku. Samo dva sata prije tragične smrti slavio je svetu misu u Škabrnji i Nadinu. Vjerujem da nastavlja slaviti nebesku liturgiju zajedno sa svetima, Blaženom Djevicom Marijom koju je sinovski ljubio, u zajednici Presvetog Trojstva. Simbolično je da je umro na spomen svete Cecilije, zaštitnice pjevača, on kantor i na svetkovinu Krista Kralja kojemu je posvetio sav svoj svećenički život. “Ono što oko nije vidjelo, ni uho čulo, ni srce osjetilo, pripravio je Bog onima koji ga ljube.” Gledaj kroz svu vječnost novu sretnu stvarnost, slušaj divne zvuke nebeskih melodija i uživaj u ljubavi Presvetoga Trojstva, kazao je ravnatelj Svećeničkog doma “Zmajević”.