Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I kad više ne uzimaju heroin, dolaze na razgovor

25.11.2011. 23:00
I kad više ne uzimaju heroin, dolaze na razgovor


Evidentno je da je u odnosu na prošlu godinu registrirano više dolazaka, ali zanimljivo je da je u ovom slučaju uglavnom riječ o korisnicima koji više gotovo uopće ne uzimaju heroin, a kod nas dolaze isključivo na druženje i razgovor, kazala je Lozančić


U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, korisno je ukazati na sve one organizacije, programe i aktivnosti koje se provode radi prevencije i pružanja pomoći ovisnicima. Valja, stoga, podsjetiti kako se i u Zadru još od 1998. godine provodi Program zamjene šprica i igala za intravenske ovisnike “Needle exchange”.
Anonimnost
Riječ je o programu koji se ovih godina kontinuirano provodio zahvaljujući financiranju iz vlastitih sredstava zadarskog Crvenog križa, a posljednjih nekoliko godina akciju podržava i zagrebačka tvrtka Gajeta d.o.o., koja se bavi skupljanjem i obradom medicinskog otpada. Poznato je također da je osnovni cilj ovog programa spriječiti širenje hepatitisa C, HIV-a i AIDS-a među ovisnicima, jer u Savjetovalištu koje se nalazi u Ulici don Ive Prodana pored crkve sv. Šime ovisnici dobivaju šprice, igle, prezervative, alkoholne maramice, ampule vode te informativne materijale.
Posebnost ovog savjetovališta je i u tome što su tamošnji korisnici anonimni, pa ga mnogi posjećuju i isključivo radi razgovora, jer u ovom su programu ovisnici koji nisu uključeni ni u kakav tretman liječenja, odnosno nisu registrirani ni u jednoj ustanovi. Kako pojašnjava Anamarija Lozančić, voditeljica programa “Needle exchange”, jedina obveza ovisnika koji su korisnici ovog programa je da korištene materijale vrate, a djelatnici savjetovališta ih potom odlažu u posebne spremnike za infektivni otpad, koji djelatnici iz spomenute tvrtke Gajeta jedanput mjesečno odnose te ga odlažu na pravilan način. Napomenula je također da je vrlo brzo nakon zaživljavanja ovog savjetovališta u Zadru došlo do vidljivih pomaka u broju korisnika, broju posjeta kao i u količini preuzetog i vraćenog pribora. No, u posljednje vrijeme taj broj stagnira, jer iako se konstantno registriraju novi korisnici, sukladno tome raste i broj onih koji više ne dolaze.
– Trenutačno je registrirano 360 korisnika i taj broj je uvijek približno jednak, jer iako mnogi dolaze, brojni i odlaze. Tako je u prvih deset mjeseci ove godine registrirano 13 novih korisnika, a istovremeno ih je približno jednak broj prestao dolaziti. Korisnici su mahom muškarci, a registrirano je svega 30-ak žena, kazala je Lozančić, ukazavši i na to da korisnici koji dolaze uglavnom uzimaju i pribor za svoje djevojke ili prijateljice pa je zato očito da je indirektno obuhvaćen veći broj korisnika.
Pozitivna recesija
Prema evidenciji savjetovališta, od početka godine do kraja listopada vraćeno je 4.497 šprica i igala, dok je podijeljeno 7.006 šprica i 9.812 igala. Podijeljeno je i 567 prezervativa, 10.825 alkoholnih maramica i 1.296 ampula vode te je u tih prvih deset mjeseci registrirano 1.566 dolazaka.
– Evidentno je da je u odnosu na prošlu godinu registrirano više dolazaka, ali zanimljivo je da je u ovom slučaju uglavnom riječ o korisnicima koji više gotovo uopće ne uzimaju heroin. Oni se drže svoje terapije, a kod nas dolaze isključivo na druženje i razgovor. Mislim da je razlog tome aktualna recesija, koja je učinila svoje i na tržištu drogom. Zapravo, ovo je jedino područje na kojem je recesija možda imala pozitivan učinak, kazala je Lozančić.
Ovom je prilikom napomenula također da se i dalje vraća znatno manje pribora nego što se podijeli, ali to je napredak u odnosu na početak, kada su ga samo rijetki vraćali.
– Kroz razgovore s njima konstantno pokušavamo potaknuti te utjecati na njihovo buđenje svijesti o važnosti vraćanja pribora, a danas mogu reći da sam, u odnosu na početak rada programa, jako zadovoljna njihovom disciplinom u ovom smislu. Tim više što ove brojke nigdje u Europi nisu idealne, kazala je Lozančić, napomenuvši da dnevno bilježe desetak dolazaka, iako ta brojka varira, doslovce, ovisno o vremenskim uvjetima, pa ih je tako u zimskim, kišnim mjesecima uvijek manje.


 BRZO TESTIRANJE NA HEPATITIS C




Anamarija Lozančić je podsjetila i na suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo u sklopu koje se u prostorijama savjetovališta već nekoliko godina provode anonimna i besplatna testiranja na hepatitise B i C te na virus HIV-a. Spomenuta testiranja se za sve zainteresirane provode ponedjeljkom i srijedom u trajanju od 16 do 18 sati. Najavila je stoga da će se u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti početkom prosinca u prostorijama savjetovališta održati i dvodnevno brzo testiranje na hepatitis C, u sklopu kojeg će testirani odmah doznati rezultate, a o čemu će korisnici programa “Needle exchange” biti na vrijeme obaviješteni.


 PROGRAM OTVOREN ZA VOLONTERE


Voditeljica zadarskog Programa zamjene šprica i igala Anamarija Lozančić napomenula je također kako su otvoreni za sve one koji su voljni volontirati i na taj način dati svoj doprinos u radu s ovisnicima. Naglasila je stoga da u posljednjih nekoliko mjeseci nije jedina djelatnica Programa, jer pomaže joj i jedna volonterka, zadarska studentica koja svoje slobodno vrijeme upotpunjava pomažući radu Programa te u razgovorima s ovisnicima.