Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mijatović: Otupjeli smo na nasilje nad ženama

26.11.2019. 18:00


 
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zadarska Udruga književnih stvaralaca "Riječi iznad svega" organizirala je u dvorani Callegro književnu večer pod nazivom "Stop nasilju nad ženama".
Riječ je o projektu koji se proširio na mnoge europske zemlje, a pokrenuli su ga pjesnici koji se svojim stihovima žele boriti protiv nasilja nad ženama. Pozivu Udruge "Riječi iznad svega" odazvalo se tridesetak zadarskih pjesnika, kazala je osnivačica udruge Emilija Mijatović.
– Ova se večer održava u sklopu manifestacije koja se organizira od 2012. godine pod pokroviteljstvom Lidije Puđak iz Zagreba, osnivačice bloga. Iste godine sam i ja svoje pjesme na temu zlostavljanja žena proslijedila blogu i već 2015. godine prvi put organizirala večeri u Zadru. Ovo je peti put da se pjesnici u Zadru sastaju i svojom pjesničkom riječju govore i vrište na sav glas protiv zlostavljanja žena kao najranjivije skupine, ali i djece. Ove se godine u manifestaciju uključio i Šibenik, koji nastupa između četrdesetak gradova u regiji, s obzirom da se manifestacija proširila čak i na Njemačku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i ostale zemlje, ističe Mijatović, dodajući kako je izuzetno zadovoljna odazivom zadarskih pjesnika.
– Pozvala sam ih putem medija i moje Facebook stranice kako bi nas podržali da ne budemo više grad slučaj. Znamo što se zadnje dvije godine događalo u Zadru, od slučaja Daruvarac pa dalje. To su situacije koje su nam postale svakodnevica, jer smo otupjeli na puno crnih stvari. Međutim, postoje situacije na koje ne smijemo otupjeti, jer mi smo prvenstveno ljudi, a humanost i empatija su nam nestali. Ako itko o tome može progovoriti, mogu pjesnici i to je cilj ove večeri. Suludo bi bilo očekivati da će naše riječi doprijeti do svih, ali suludo bi bilo očekivati i da će pjesnici prestati vrištati jer ovo su vrisci. Nekome to mora dojaditi, a pjesnicima neće, jer ako tko priča o ljubavi i razumijevanju, onda su to pjesnici. Zagrebački dio ove priče na svaki način promovira ovu ideju, a mi smo svi sateliti oko tog zagrebačkog dijela. Fantastično je kada čujete da od Bugarske, pa do Njemačke ima sve više gradova koji organiziraju ovakve večeri na današnji dan, poručila je Mijatović.


Mišljenje Zadranke Mirjane Ganza Šarec
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prof. Ganza Šarec izijela je svoje mišljenje koje prenosimo u cijelosti:
– Zabranila bih seks prije braka. Pod seksom podrazumijevam penetraciju. Muškarac u ženu može penetrirati kroz tri otvora. Samo je jedan presudan za oplodnju. Kako će par ili grupa voditi tjelesnu ljubav, ovisi o njihovom međusobnom dogovoru. Važno je da nema nikakvog nasilja.
Prije braka ne smije biti svlačenja. Tijelo, dušu i odnos može se razmatrati na bezbroj načina, najviše razgovorom. Nakon temeljitog, svestranog upoznavanja, slijedi registracija, a ako je par maloljetan i roditeljski pristanak. A onda, u braku, sve je dozvoljeno. Ženske erogene zone, ako je ljubavi, su svugdje. Ovo isto vrijedi i za homoseksualni brak, s dodatkom da mu se smije pridružiti treća osoba ako želi imati potomstvo. Javne kuće treba cijeniti, moraju biti registrirane. Prostitutke, bilo ženske ili muške, treba podučiti da budu uredne, poštene i novac štedjeti za "crne dane". Ako se netko želi poslužiti takvom vrstom usluge, uz znanje bračnog druga ili roditelja, treba mu biti dozvoljeno jer se i na ovaj način mogu rješavati razni problemi.
Možda ćete reći da je ugrožena spontanost. Nju i treba obuzdati. Ima je previše, i to u svemu. Dođe li do prepirke među partnerima, žena se mora, čim se muškarac naljuti, povući, jer on ima glavni adut, nažalost, a to je šaka. To je samo privremeno. Kad se situacija smiri, drugi ili treći put, možda mogu mirnije riješiti problem.