Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U KORAK S VREMENOM Predstavljen digitalizirani program Stipendije Grada Zadra

26.11.2020. 09:05


Ovogodišnji Sajam stipendija i visokog obrazovanja, umjesto u Arsenalu gdje se tradicionalno održavao posljednjih nekoliko godina, ove se godine održava u virtualnom izdanju. Na brojnim zoom sastancima i web stranicama Instituta za razvoj obrazovanja IRO.hr srednjoškolci i studenti mogli su potražiti različite informacije u vezi brojnih hrvatskih, ali i europskih fakulteta te kako ostvariti pravo na pojedinu stipendiju.
Sajam stipendija označio je prvi Sastanak ili kako su ga nazvali »Sastalk« pod nazivom »Zašto je važan Sajam stipendija?«, a u kojem su sudjelovali Ana Skledar Matijević, kao moderatorica sastanka, te Snježana Prijić Samaržija, rektorica sveučilišta u Rijeci, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, Davor Došlinec, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, Ivana Sirić te Ninoslav Šćukanec Schmidt.


Sačuvan kontinuitet
Svi sudionici razgovora izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem na sajmu te činjenicom da se sajam ipak održao u virtualnom izdanju i time zadržao kontinuitet održavanja.
Na pitanje moderatorice zašto je sajam važan rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija odgovorila je da je njegov značaj važniji i širi od samih stipendija jer se tiče i visokog obrazovanja.
– Putem ovog sajma šaljemo nekoliko poruka, među kojima je i ona da naše Sveučilište ima stav otvorenosti. Dakle, nikakva kvaliteta sveučilišta se ne postiže ako se zatvorimo već se moramo po kvaliteti nadmetati s drugim sveučilištima i rasti zajedno. Ovaj sajam nas je učinio boljim i kvalitetnijim sveučilištem i nismo zbog njega izgubili studente već smo privukli nove.
Također, i stipendije su sasvim sigurno važne jer su daju mogućnost proširivanja obrazovanja, rekla je Snježana Prijić Samaržija.
Davor Došlinec u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja istaknuo je kako na Sajmu sudjeluju već 16 godina jer smatraju kako je izravan kontakt sa studentima iznimno bitan.
– Mi dodjeljujemo tri vrste stipendije i ponosni smo što ih svake godine dodjeljujemo oko 13.800. Ulaganjem u stipendiranje studenata nižeg socijalnog statusa doprinosimo u dostupnost visokog obrazovanja kod mladih koji su u težim socioekonomskm statusu. Također, imamo i STEM stipendije koje dodjeljujemo automatizmom, dakle sami pronalazimo stipendiste koje stipendiramo, te smo tako prošli tjedan stipendirali preko 3.000 studenata, istaknuo je Došlinec.


Riječka iskustva
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je kako oni kao grad podupiru rad Sveučilišta, te su tako osigurali teren za izgradnju novog kampusa koje su prepustili bez naknade.
– Pomogli smo Sveučilištu pri osnivanju novog studija logopedije za kojeg smo zajedno procijenili da je potreban važan. Ovo je bilo deficitarno zanimanje na našem području i zahvaljujući zajedničkim naporima, ove je godine krenula prva godina. Mi provodimo proces stipendiranja od osnutka grada te smo se orijentirali prema najboljim studentima koje stipendiramo po kriterijima izvrsnosti. Do sada smo stipendirali na tisuće stipendista koji su sa izuzetnim rezultatima završavali studije, rekao je Obersnel. Dodao je kako zadnjih desetak godina također dodjeljuju stipendije studentima slabijeg socioekonomskog statusa, ali i za deficitarna zanimanja. Također, zadnjih 10 godina dodjeljuju 10 stipendija za studente Vukovara. Sve skupa godišnje dodijele oko 130 stipendija godišnje i za to ide nešto manje od 1,3 milijuna kuna.
Branko Dukić, zadarski gradonačelnik javio se također putem Zooma te je naglasio važnost stipendija koje pomažu studiranje mladima, ali i omogućuju razvoj gradova. U govoru je naglasio odličnu suradnju Grada i Sveučilišta u Zadru te je podsjetio na brojne projekte koji su trenutno u realizaciji istaknuvši Novi kampus, ali i projekt stare Tehničke škole kao i Arhipelogos.




Zadarski program stipendiranja
– Konstantno se trudimo osluškivati mlade i čuti njihove potrebe. Također, želimo s njima razviti odnos te nači najbolji način kako ih zadržati u našem gradu. Želimo im omogućiti poslovne uvjete razvoj u našem gradu, a jedan od boljih primjera ulaganja u infrastrukturu su svakako poduzetnički inkubatori. Također želimo održati kontakt sa svim tim studentima kako bi oni svom matičnom gradu omogućili uzlet. Razvoj grada temeljimo na svim žiteljima grada, ali i onima koji žive izvan Zadra, podsjetio je Branko Dukić. Naglasio je kako Grad Zadar također svake godine dodijeli oko 115 stipendija, što učenicima što studentima. Također, u suradnji s OTP bankom stipendiraju studente slabijeg imovinskog statusa.
Nakon što je završio ovaj virtualni sastanak, Grad Zadar imao je prostora za predstavljanje svog programa stipendiranja nazvan Stipendije Grada Zadra i njihova digitalizacija.
Ivana Guglielmini iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Grada Zadra održala je prezentaciju o stipendijama koje dodjeljuje Grad Zadar, predstavila je kakve vrste postoje te uvjete koje učenici moraju ostvariti kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju.


’Papiri’ odlaze u povijest
– Ove godine natječaj će biti raspisan 30. studenog te je ovo posljednji natječaj putem papira. Naime, Grad Zadar od ove godine ima jednu veliku novost, naime, u suradnji s Inovativnim Zadrom osmislili smo aplikaciju E-stipendije, putem koje će se studenti i učenici lako moći prijaviti. Ovo je nešto novo čime se želimo približiti krajnjim korisnicima – mladima. Vodili smo se idejom da mladi trebaju skupljati papire i predavati ih na šalteru te ih od toga zaboli glava, ili to uglavnom naprave roditelji. Ovom aplikacijom, međutim, želimo prići studentima i učenicima da im od samog starta sve bude nadohvat ruke u mobitelu. Idemo u poslovanje bez papira. U projektu sudjeluje Inovativni Zadar gdje je aplikacija i osmišljena, a koristit ćemo portal e-zadrani, dok će prijava biti moguća putem NIAS sustava, najavila je sjajne vijesti Ivana Guglielmini. Naglasila je kako na ovaj način sve potvrde i molbe idu idu digitalnim putem, i da će konačno biti u korak s vremenom.
 


Stipendije Grada Zadra


Grad Zadar dodjeljuje stipendije od svog osnutka i to svake godine po 115 novih stipendija od čega je 30 stipendija namijenjeno je učenicima srednjih škola, 15 za učenike srednjih škola i 15 za učenike srednjih škola koji se školuju za strukovna zvanja, a 85 studentima. Također, 25 stipendija dodjeljuje se studentima prve godine studija, 30 studentima viših godina, te 30 stipendija za studente koji se školuju za deficitarna zvanja (15 za studente prve godine, 15 za studente viših godina studija). Gradonačelnik Grada Zadra svake godine donosi novu listu deficitarnih zvanja.
Grad Zadar svake godine u isplati ima oko 350 korisnika stipendija (postojećih korisnika, uz novih 115 stipendija). Ove stipendije su namijenjene darovitim učenicima i studentima. Za dobivanje ove stipendije kriterije je izvrsnost.
Međutim, Grad u suradnji s OTP bankom svake godine dodijeli i do 15 stipendija za studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, a gdje je kriterij imovinsko stanje, a tek potom ocjene.