Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»ULICE SPOMENICI VELIKANA« Grad nije samo kamen, grad su ljudi…

26.11.2020. 08:54


Osnovna škola Zadarski otoci u suradnji s Narodnim muzejom Zadar već šestu godinu zaredom organizira prigodni program »Čestitka voljenom gradu«. Stoga su učenici na Dan grada Zadra, iz Kneževe palače uputili čestitku protkanu zadarskim velikanima (»Ulice spomenici velikana«) čija su imena trajno uklesana na lice grada.
Naime, program je realiziran u okviru projekta »Muzej u školi« čiji je cilj približiti muzej učenicima, ali i dodatno oživjeti muzej, odnosno kulturnu baštinu koja je važan dio identiteta. Projekt je rezultat dugogodišnje suradnje Narodnog muzeja i OŠ Zadarski otoci, a traje već 10 godina.


Muzej u školi
Idejna začetnica je Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica mentorica i voditeljica projekta, u suradnji s Pedagoškom službom Narodnog muzeja Zadar.
– Gdjegod pokucam, sva se vrata otvaraju i svi daju sve od sebe. Pokreće nas snaga pozitivne energije i blagoslov Muzeja uz širinu znanja koju nam pružaju, kazala je ponosno Botica Miljanović.
Učenici su itekako zainteresirani, vole surađivati, a svi provedeni projekti usađuju im misao kako su sretni što su rođeni u Zadru i da valja poznavati svoj grad, prepun kulturne i povijesne baštine.
– Nama je jako drago da smo nastavili ovu lijepu tradiciju i u ovom čudnom vremenu. Ovo je jako vrijedan projekt kojim nastojimo potaknuti najmlađe generacije da posjećuju muzeje i da aktivno sudjeluju. Prilagodili smo se uvjetima pa imamo mrežne natječaje s okvirnim temama nakon čega organiziramo izložbe, rekla je Lucija Sekula, muzejska pedagoginja Narodnog muzeja Zadar.


Odgojna komponenta
Također, projektima se ostvaruje iznimno značajna odgojna komponenta, učenici vježbaju timski rad, uče se odgovonosti i organizaciji što su svakako vještine potrebne da bi odgovorili na izazove koje nameće suvremeno društvo.
– Djeca ostvaruju kontakt s ljudima, oni su moderatori. Tu nema natjecateljskog duha, niti neuspješne djece. Oni su subjekt i to će ponijeti u život. Mogu biti mjera drugima. Razvijaju osjećaj pripadanja te grade svoj identitet. Uvijek naglašavam da oni koji žive u Zadru trebaju živjeti Zadar, istaknula je Botica Miljanović.
Premda je takav način podučavanja pomalo teži, ovoj poduzetnoj učiteljici je zapravo saveznik u podučavanju. Naime, sav se uloženi trud vrati suradnjom i zainteresiranošću učenika, a i sve se brže i lakše nauči kada se doživi.
Ove su godine započeli povijesnu šetnju usmjerenu na ljude koji su promišljali grad i branili svoj nacionalni i kulturni identitet.
Oni su, slikovito rečeno, zaslužni za portret grada koji svi mi nastavljamo kreirati. U skladu s tim, i od učenika se očekuje da spoznaju vrijednost kolektiva, ali i da sačuvaju svoju posebnost, individualnost koja je polazište.




Povijesna šetnja
– Grad nije samo kamen, grad su ljudi. To su i učenici brzo sami spoznali. Grad se gradi duhom. Povezali su mape, karte grada, živu riječ, proučili nazive ulica i tako odali počast zadarskim velikanima, ispričala je Botica Miljanović dodavši kako su Donatići, prva dječja folklorna skupina, ponosni i čuvaju dušu grada.
Istraživačku je šetnju pokrenula misao na bl. Jakova Zadranina, a potom su uslijedili brojni povijesni likovi kao što su, primjerice, Šime Vitasović, Petar Zoranić, Šime Budinić, Jelena Madijevka, Ante Kuzmanić, Andrija Medulić, Špiro Brusina, Miho Klaić, Elizabeta Kotromanić, don Ivo Prodan, Federico Grisogono, Juraj Baraković, Juraj Matejev Dalmatinac, Brne Karnarutić itd.
Ova je aktivnost pobudila tipičnu dječju znatiželju koja će biti zadovoljena daljnjim istraživanjima čim dođu povoljnija vremena.
– Ono što je neuništivo, pravi sadržaj, to su ljudi i njihove ideje koje su dale dušu gradu i produžile njegov život. Sačuvali su grad i njegov slobodarski duh, zahvaljujući snazi riječi, narodnom jeziku i hrvatskom pismu. Borili su se za rodni grad idejom i perom. Duhovne vrijednosti su neuništive. Došli smo se diviti divovima Zadra kroz ulice koje nose njihova imena jer ne želimo da stoje nijeme, zaključio je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci. (Doris BABIĆ)