Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

»Božić – povijesni događaj kada je Nebo sišlo k nama ljudima«

26.12.2019. 16:11


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je koncelebrirano misno slavlje na svetkovinu Božića u srijedu 25. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru.
– Radosni smo što se Bog utjelovio i čovjekom postao, što je svojim utjelovljenjem povezao Nebo i zemlju. Božić je nezaboravni povijesni događaj kada je Nebo sišlo k nama ljudima. Otajstvo Božjeg utjelovljenja povezalo je Boga s čovjekom i združilo izvanvremensko s vremenskim. Božić je dan našega spasenja kad je »veliki i vječni Dan došao u ovaj kratki vremeniti dan i postao naša pravda, posvećenje i otkupljenje«, podsjetio je nadbiskup na misao sv. Augustina, rekavši da se po Isusovu rođenju dogodio Božji dar zemlji, svim ljudima i svim narodima.


Darovi blagoslova i mira
– Isusovo rođenje najsvjetliji je događaj ljudske povijesti. Tada je u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost, rekao je mons. Puljić, naglasivši da je Bog sišao s nebeskih visina jer Bog se raduje čovjeku.
– Rodio se u gradiću Betlehemu, a ne u nekom velegradu bogate povijesti i civilizacije. Umjesto komfornog stana odabrao je štalu. Bog se utjelovio jer je čovjeka zavolio. Stoga se i mi radujemo njegovom rođendanu. Isus kao naš prijatelj i Spasitelj dolazi i nosi darove blagoslova i mira, rekao je mons. Puljić.
Božić nam svake godine omogućuje obiteljsko i blagdansko raspoloženje, a vjernici su se pripremali za Božić i na duhovnom polju. Ispovijedali su se jer žele da ih Novorođeni zatekne očišćene duše i nađe budne u molitvi, rekao je nadbiskup.
– Božićni dani ostvarenje su ‘vremena spasenja i pomirenja za kojim su čeznuli drevni patrijarsi i proroci’ (K. Boromejski). Crkva u božićnom vremenu svečano zahvaljuje Ocu nebeskom što nam je poslao Onoga koji će nas poučiti poštenom življenju, otkriti nam istinu i pozvati nas među baštinike vječnog života« rekao je mons. Puljić.
Nadbiskup je podsjetio da navještena dva ulomka iz Svetog pisma govore o počecima. Poslanica Hebrejima govori kako je Bog puno puta i na mnogo načina govorio ocima prorocima, a u zadnji čas progovorio nam je po svom Sinu. Ivan na početku svog Evanđelja kaže da je po Riječi sve stvoreno, a onda je Otac nebeski odlučio poslati svoga Sina. Utjelovio se i postao čovjekom.


Radosna vijest o ozdravljenju don Tomislava Sikirića
– Teška je misao koju Ivan opisuje, kako svojima dođe, a njegovi ga ne primiše. Ali onima koji ga primiše, podade moć da budu djeca Božja. Stoga se mi radujemo što se osjećamo njegovima, što nas je po Isusu Otac pomilovao i prihvatio kao svoju djecu. U Isusu Bog je osobno radi spasenja nas ljudi sišao s nebesa, ušao u naš život, u naše obitelji i u našu osobnu povijest« naglasio je nadbiskup.
– Čestit Božić mladima i starima, zdravima i bolesnima, svećenicima i Bogu posvećenim osobama, predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, članovima vojske i policije, obrtnicima, ratarima i pomorcima. Svjetlo betlehemske noći neka bude na pomoć djelatnicima obavijesnih sredstava, učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, braniteljima i ucviljenim obiteljima kao i svim aktivnim laicima koji se zdušno zauzimaju za Božju slavu, poručio je nadbiskup, poželjevši čestit Božić i blagoslovljenu novu godinu, da bude ispunjena mirom, radošću, ljubavlju i razumijevanjem, međusobnom tolerancijom, prosperitetom, blagostanjem i čežnjom za nebeskim dobrima.
U misi je suslavio i fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru. Nadbiskup je s vjernicima želio podijeliti i radosnu vijest na slavu Božju, a to je ozdravljenje don Tomislava Sikirića, župnika zadarske župe Kraljice Mira koji je ozdravio od zloćudne bolesti.
– Osobito mi je drago da je s nama na Božić u koncelebraciji don Tomislav, koji se prošle godine borio s opakom bolešću. Danas će čak pjevati Evanđelje da pokaže kako smo s Božjom pomoću izmolili i njegovo ozdravljenje, rekao je mons. Puljić, u zahvalnosti Bogu za uslišane molitve župne i nadbiskupijske zajednice za ozdravljenje svećenika koji će tjelesno oporavljen opet moći biti u pastoralnoj službi svoga svećeničkog poslanja.