Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na ikavici pjevaju svih 30 kitica pjesme »U se vrime godišta«

27.12.2019. 13:15


»U se vrime godišta, mir se svitu navišta. Porođenjem Ditića od Divice Marije. Od prečiste Divice i nebeske Kraljice, anđeoske cesarice, Svete Dive Marije. Diva Sina porodi, Đavlu silu svu slomi. A kršćane oslobodi, Sveta Diva Marija.« Tako zvuče prve tri kitice jedne od najstarijih hrvatskih božićnih pjesama »U to vrijeme godišta«, izvorno »U se vrime godišta«.
Vrlo je popularna u Dalmaciji, uobičajeno se pjevaju četiri ili pet kitica, a u župi Sv. Ivana Krstitelja Gorica-Raštane tradicionalno svih 30 kitica i to u izvornom obliku. Na ikavici se opjevava cijeli božićni događaj, u njoj se nalaze svi akteri događaja Kristova rođenja – pastiri, anđeli, itd.
– Božićno je vrijeme darivanja, mira, uživanja u obiteljskom okružju i tradicionalnim običajima. Međutim, blagdansko vrijeme nezamislivo je bez prigodnih božićnih pjesama koje upotpunjuju ugođaj Božića. Došašće i božićno vrijeme u hrvatskoj tradiciji je najraspjevanije razdoblje liturgijske godine.
Naša župa, hvala dragom Bogu, drži do tradicije što vjernički puk drži nadasve ponosnim, kazala je prof. Stipana Banić koja je na svetoj misi na Božić čitala poslanicu. Pjevanu poslanicu zadivljujućem glasom je otpjevao Mihovil Ninčević.


Tko pjeva, dvostruko moli
U pjesmaricama hrvatskih pavlina »Pavlinska pjesmarica« iz 1644. godine i »Chitara octochorda« s početka 18. stoljeća nalazi se i pjesma »Narodi nam se kralj nebeski«, a još je starija pjesma »U se vrime godišta« koja je nastala u Dalmaciji.
– Župni zbor vodi don Tomislav Končurat, župnik Raštana, Gorice i Glavice, a na klaviru prati Ante Galac. Kako bi rekao sv. Augustin: »Tko pjeva, dvostruko moli!«, ističe Sipana Banić, učiteljica u Škabrnji i vijećnica u sukošanskom Općinskom vijeću.
Za čarobni božićni ugođaj u crkvi s prekrasnim jaslicama najviše »krivnje« imaju sakristiani, Nade i Mirjana Batur. Bračni par Batur vidljivo s velikom ljubavlju predano rade za Župu.
– Krist se rodio za nas i radi nas. Naime, na Božić ne slavimo samo spomen na rođendan, nego stvarno rađanje, jer Krist se stvarno rađa u Božjoj noći u nama, u svim ljudima dobre volje. To je tajna samoga Boga, poručio je don Tomislav.