Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lonić priznao dostavu heroina, Radonja posjedovanje

Autor: Suzana Bandić

26.01.2009. 23:00
Lonić priznao dostavu heroina, Radonja posjedovanje

Foto: Filip BRALA



Nenad Radonja predao je Miru Loniću zgužvanu kutiju bijelog “marlbora” s dva paketića heroina 10. srpnja prošle godine u kafiću na Bulevaru, a dogovor je bio da mu je on potom dopremi na kućnu adresu. Za protuuslugu mu je trebao dati par tableta heptanona, no u tome ga je spriječila policija


Na Županijskom sudu u Zadru započelo je suđenje Nenadu Radonji (29) iz Zadra, optuženom za posjedovanje i preprodaju heroina te Miru Loniću (32) iz Bibinja kojega se tereti za neovlašteno prenošenje heroina.
Radonji se optužnicom stavlja na teret da je tijekom srpnja, pa do kolovoza prošle godine prodavao i radi preprodaje držao opojnu drogu heroin, koju je nabavljao od nepoznatih osoba.
Utvrđeno je, naime, da su se Radonja i Lonić 10. srpnja 2008. godine sastali u caffe baru “Šiljo” u Ulici Ante Starčevića te da je Radonja radi daljnje prodaje Loniću predao zgužvanu kutiju bijelog “marlbora”, u kojoj su se nalazila dva PVC smotuljka s 4,85 i 4,82 grama heroina. Prema dogovoru Lonić je taj heroin trebao dostaviti Radonji na kućnu adresu u Zrinsko-frankopanskoj ulici broj 32, a za protuuslugu je potom trebao dobiti četiri-pet tableta heptanona.
Istog dana, odnosno u 10.30 sati, on je na dogovoreno mjesto došao kombijem, parkirao se na neasfaltirani prostor iza stambene zgrade u kojoj stanuje Radonja te, s namjerom da izvrši dostavu, izišao iz kombija noseći zgužvanu kutiju cigareta u ruci. Kako su se u blizini nalazili policijski djelatnici koji su obavljali nadzor, Lonić je paketić odbacio u travu. No, policajci su ga odmah pronašli i izuzeli.
Nadalje, u optužnici stoji kako je 18. rujna policija pretresla Radonjin stan te da im je on tada dobrovoljno predao novčani iznos od dvije tisuće kuna, koji je držao kod sebe, a koji potječe od prodaje droge.
Deset dana kasnije on je zatečen ispred zgrade u kojoj stanuje s 0,43 grama heroina radi daljnje prodaje, a kod sebe je imao i 700 kuna i 50 eura zarađenih prodajom droge. U njegovoj spavaćoj sobi policija je tom prilikom pronašla oko 42 grama heroina koje je on sakrio u dva časopisa te rasporedio u tri doze, u obliku “crte”, duljine od 13 do 17 centimetara, nakon čega je priveden te se otad nalazi u pritvoru Istražnog zatvora u Zadru.
Na glavnoj raspravi Lonić je sada pred Sudskim vijećem iznio svoj iskaz, koji se razlikovao od onoga koji je dao policiji te potom istražnom sucu. On je to obrazložio strahom, rekavši kako je prvi i drugi put govorio neistinu jer se bojao Radonje, no da je kasnije razmislio i zaključio kako nema smisla da na sebe preuzima nešto što nije počinio. Stoga je njegov odvjetnik zatražio da se nad njim provede psihijatrijsko vještačenje, a isto je zatraženo i za prvooptuženog Radonju kako bi se utvrdila točna doza heptanona i heroina koju je on uzimao u spomenutom razdoblju.
Inače, Miro Lonić priznao je krivnju za prenošenje droge Radonji, no pojasnio je da je to učinio kako bi došao do heptanona jer je bio u krizi, a nije imao novca za heptanon. Nenad Radonja uložio je pritužbu na dijelove njegova iskaza te je rekao kako će u svojoj obrani dokazati da Lonić laže.
Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Boris Radman, Radonja se izjasnio krivim, no ne na način kako to stoji u optužnici, pojašnjavajući kako priznaje posjedovanje, ali ne i preprodaju. Rasprava će se nastaviti nakon što se obave vještačenja i prikupi sva potrebna dokumentacija.