Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Blanka preko 201 cm

Autor: Novi list

26.01.2010. 23:00
Blanka preko 201 cm


Blanka Vlašić pobjedom je otvorila novu natjecatelju sezonu, najbolja hrvatska atletičarka sinoć je na međunarodnom dvoranskom skakačkom mitingu u češkom Trinecu iz prvog pokušaja preskočila letvicu na visini od 201 centimetra. Vodeći je to rezultat sezone na svijetu, do jučer je najboljim rezultatom sezonu otvorila Španjolka Ruth Beitia koja je prošle nedjelje u Bordeauxu preskočila 197 centimetara. Splićanka je ujedno i za četiri centimetara popravila i rekord mitinga koji je od 2008. godine bio u vlasništvu Čehinje Barbore Lalakove. Drugo mjesto u Trinecu osvojila je Amerikanka Chaunte Howard s preskočena 192 centimetra, treća je Poljakinja Kamila Stepaniuk skokom preko 190 centimetara.
– Jako sam sretna i zadovoljna što sam skočila 201 centimetar, ipak su iza mene naporne pripreme koje su dugo trajale. Tu je i viroza koja me shrvala prošloga tjedna. Lijepo je sezonu otvoriti rekordom mitinga, hvala publici na podršci – rekla je Blanka Vlašić koja je u malom češkom gradiću u Moravskoj u svom premijernom izdanju na mitingu u okviru Moravian high jump toura bila najveća zvijezda. Skakala je nošena publikom i uspješnicom AC/DC-a Highway to Hell. Prošle je godine sezonu otvorila na mitingu Rijeka 2009 na kojem je iz drugog pokušaja preskočila 203 centimetra, sinoć je u Trinecu krenula u napad na istu visinu, ali je imala tri neuspješna pokušaja. No, Česi su unatoč rušenjima bili oduševljeni i kraj natjecanja dočekali na nogama.
Reći da niti na prvom natjecanju nove sezone dvostruka svjetska prvakinja u skoku uvis nije imala konkurencije nije novost, na zaletište je izašla na visini od 184 centimetara koju je preletjela iz prve, kao i 190 centimetara nakon kojih su u natjecanju od deset visašica uz Blanku Vlašić ostale još tri skakačice, Howard, Stepaniuk i Čehinja Iva Strakova. Prva se od publike u dvorani u Trinecu oprostila Stepaniuk, Strakova je nakon dva neuspješna skoka na 192 centimetra posljednji pokušaj ostavila za 194 centimetara, visini na kojoj je tri rušenja imala Chaunte Howard. Blanka je iz prve preskočila 194 i 198 centimetara, kao i pobjedničkih 201 centimetar, iako joj se letvica dobro tresla.
– Nadam se dobroj sezoni, ovo je dobar početak. Želja mi je popraviti vlastiti rekord u dvorani od 205 centimetara, ako u tome ne uspijem bit ću jako razočarana – zaključila je Blanka Vlašić koja će idući nastup imati 2. veljače u Goteborgu.