Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zoriću šest godina i deset mjeseci zatvora, Mustać oslobođen od kazne

Autor: Minja Gugić

26.01.2010. 23:00
Zoriću šest godina i deset mjeseci zatvora, Mustać oslobođen od kazne

Foto: Adam VIDAS



Zorić je zbog dilanja trave osuđen na pet, a zbog kamatarenja Dinka Mustaća na tri, pa je jedinstvena zatvorska kazna šest godina i deset mjeseci. Mustać je proglašen krivim, ali je na prijedlog tužiteljstva oslobođen od kazne jer je “znatno pridonio otkrivanju kaznenog djela”


Zbog dilanja najmanje 25 kg “trave”, ali i kamatarenja na Županijskom sudu u Zadru 32-godišnji Željko Zorić nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina i deset mjeseci, dok je drugooptuženi Dinko Mustać (27) iako proglašen krivim, na prijedlog tužiteljstva oslobođen od kazne jer je, kako je rečeno u obrazloženju presude, “znatno pridonio otkrivanju kaznenog djela”.
Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić je u obrazloženju presude i visine kazneno pravne sankcije odnosno zatvorske kazne, kratko pojasnio kako je Vijeće u cijelosti prihvatilo sve navode optužnice, a donesena je presuda koja se temeljila na obrani optuženog Dinka Mustaća.
– Vijeće je prihvatilo sve navode u skladu s okolnostima i dokazima. Otežavajuća okolnost za Željka Zorića je svakako činjenica da je do sada već osuđivan zbog droge. Nije se mogla zanemariti i činjenica da je u pitanju najmanje 25 kg trave te iako se u javnosti često minorizira marihuana jer je laka droga, ovdje je riječ o “bali” trave. I stoga je Zorić za to kazneno djelo osuđen na pet godina zatvora, dok je za iznudu, odnosno kamatarenje drugooptuženog Dinka Mustaća, što je za njega i njegovu obitelj bilo krajnje frustrirajuće i iscrpljujuće, osuđen na tri godine zatvora. Kako te dvije kazne zakonski ne možemo, jednostavno i matematički zbrojiti naša je konačna odluka šest godina i deset mjeseci – rekao je sudac Babić.
Što se pak, tiče Dinka Mustaća iako je proglašen krivim, kako je pojasnio sudac Babić, prihvaćen je prijedlog tužiteljstva da se on oslobodi od kazne jer je pomogao u otkrivanju kaznenog djela.
Prema optužnici Zorić se teretio da je u nešto više od mjesec dana “izdilao” oko 25 kilograma “trave” koju je nabavljao u pakovanjima od pet kilograma.
Osim toga, na teret mu se stavlja i da je prisiljavao Mustaća da u svojoj kući čuva marihuanu, a potom i ostavlja na dogovorenim mjestima kako bi je kupci mogli preuzeti.
Pretragom napuštenog ugostiteljskog objekta “Hilton” inače, u vlasništvu Dinkovog oca Dragana Mustaća, 28. veljače 2008. godine, policajci su pronašli čak pet kilograma “trave” čija se vrijednost procjenjuje na 160 tisuća kuna.
Do pravomoćnosti presude Željko Zorić ostaje u pritvoru gdje se nalazi od dana uhićenja, već gotovo dvije godine.