Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tridesetak kineskih turista, iz mjera predostrožnosti, do hotela dopratila zadarska policija

28.01.2020. 15:45


Iako stručnjaci navode da nema razloga za paniku, dio javnosti zabrinut je zbog brzog širenja koronavirusa koji je postao top tema svih svjetskih medija. I neki Zadrani uznemireni su zbog dolazaka gostiju iz Kine, a posebno iz grada Wuhana u kineskoj provinciji Hubei. Tamo je, podsjetimo, u prosincu 2019. uočeno grupiranje oboljelih od upale pluća, povezane s koronavirusom, a virus se u međuvremenu pojavio i u drugim državama poput Tajlanda, Japana, Tajvana, Južne Koreje, Filipinina, SAD-a, a sumnja se pojavila u Francuskoj i Austriji.
U zadarskom hotelu Kolovare boravilo je ovih dana 30-tak kineskih turista koje je iz mjera predostrožnosti do hotela dopratila policija, a s njihovim dolaskom bile su upoznate i nadležne zdravstvene službe.


Novi, dosad nepoznati virus
Preventivni pregledi, kako je za medije kazao voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić, obavljaju se već pri ulasku u Hrvatsku.
Dr. Alan Medić još je naveo da nema potrebe za paničarenjem iako se koronavirus širi nešto brže od drugih sličnih respiratornih virusa, no smrtnost mu je niža od drugih puno opasnijih bolesti i među zaraženima se kreće oko 4 posto.
Ono što uznemiruje jest činjenica što je riječ o novom, dosad nepoznatom virusu, pa i dio Zadrana strahuje da se ne mogu predvidjeti posljedice njegova širenja, odnosno mogućnost epidemije.
– Ne bojim se tog virusa. Tako se svojedobno digla buka oko SARS-a, pa se sada toga više ne sjećamo, kaže jedan Zadranin, dok njegova supruga ne misli tako.
– Nije mi drago jer dolazi toplo vrijeme, grad će biti pun turista iz svih dijelova svijeta, a ako se bolest brzo širi s čovjeka na čovjeka, tko to može zaustaviti, pita se gospođa i dodaje da je čula kako su najugroženije starije osobe i kronični bolesnici, a ona je, kaže, baš u toj skupini.
Bolest, navode stručnjaci, karakterizira povišena tjelesna temperatura i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.


U HZJZ-u prate situaciju
Do sada nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog virusa, a nije poznat ni izvor novog virusa.
Dok Kina provodi vrlo stroge mjere obuzdavanja širenja bolesti na način da na aerodromu u Wuhanu, većim autobusnim i željezničkim postajama provode mjerenje temperature putnicima koji napuštaju grad, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da sve zemlje trebaju u okviru razumnih granica provoditi mjere za smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti u svojoj populaciji.
I u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pozorno prate situaciju vezanu za koronavirus, kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja za sada ne preporučuje nikakva ograničenja u prometu ljudi i trgovine s Kinom, pa ni s pokrajinom Hubei i gradom Wuhanom.
Ni HZJZ ne preporučuje hrvatskim građanima izbjegavanje putovanja u zahvaćena područja, jer se rizik od bolesti može smanjiti pridržavanjem mjera opreza. Međutim, zbog restrikcija u prometu koje su uvele kineske vlasti, preporučljivo je izbjeći putovanje u Wuhan ako je moguće, jer će biti teško izići iz grada dok su na snazi ograničenja prometa što su ih uvele kineske vlasti, te s obzirom da je grad pretovoren u veliku karantenu.




Mjere zaštite
Točan način na koji je ovaj novi virus ušao u ljudsku populaciju i načini širenja s čovjeka na čovjeka nisu još sa sigurnošću utvrđeni, no stručnjaci navode neke od mjera zaštite koje bi trebalo provoditi, a među kojima je, kao i kod ostalih respiratornih virusa važno redovito i temeljito pranje ruku. Također se savjetuje izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju, korištenje kirurške maske za prekrivanje usta i nosa, izbjegavanje dodirivanja očiju, usta i nosa nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom, izbjegavanje bliskog kontakta s živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim, konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme, temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda, izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravsteno stanje nepoznato, izbjegavanje dijeljenja pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama.


Još nema povećane potražnje za maskama
Iako je jedna od mjera zaštite od koronavirusa i nošenje zaštitne odnosno kirurške maske, u zadarskim ljekarnama, kako doznajemo, ovih dana za njima nije porasla potražnja.
– Kirurške maske se prodaju u uobičajenoj količini, što znači da ih uglavnom kupuju osobe koje u obitelji imaju oboljeloga kojeg treba zaštititi od virusa, a radi se najčešće o djeci, kažu nam u jednoj zadarskoj ljekarni i dodaju da je cijena jedne maske 68 lipa.
Hoće li njihova potražnja s dolaskom većeg broja turista porasti, ljekarnici ne mogu predviđati, no ako do toga dođe, maski će, kažu, biti dovoljno za sve koji se na taj način budu htjeli zaštititi od koronavirusa.