Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U strašnoj nesreći stradala dvojica pilota HRZ-a

27.01.2020. 20:35


Tijekom leta na prostoru Zablaća i otoka Zlarina u more je iz, za sada neutvrđenog razloga, došlo do pada vojnog helikoptera Kiowa Warrior. U njemu su bila dvojica članova posade. Po tom saznanju odmah su poduzete sve mjere i radnje u cilju njihova pronalaska i spašavanja. Tijelo jednog pilota je pronađena, ali je nažalost preminuo. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Također, formirao sam povjerenstvo na čelu kojeg je glavni vojni zrakoplovni istražitelj s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka ove nesreće. Upoznao sam u ovom i predsjednicu Republike i predsjednika Vlade o ovim događajima, a naši časnici su s obiteljima pilota kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku u ovom teškom i bolnom trenutku, rekao je jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, a koja je sazvana nakon što je jučer ujutro oko 10.30 sati na području između otoka Zlarina i Zablaća jedan helikopter Kiowe OH-58 D pao u more. Krstičević je izrazio duboku i iskrenu sućut obitelji poginulog pilota. Uz njega su u vojarni na Zemuniku bili načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. MORH je naknadno objavio kako je poginuo bojnik Marin Klarin, dok se traga za natporučnikom Tomislavom Baturinom.


Ponosimo se pilotima eskadrile
Načelnik glavnog stožera Mirko Šundov vidno potresen izrazio je sućut obitelji, ali i svim pripadnicima vojske.
– Izgubiti dva čovjeka je uvijek teško i stoga zaista suosjećamo s obiteljima. Ovo je bila obučna planska aktivnost u potpori Zapovjedništvu specijalnih snaga za združene vježbovne aktivnosti u 2020. godini. Ja kao načelnik Glavnog stožera ističem kako sam se ponosio i ponosim se svim aktivnostima koje su piloti eskadrile Kiowa Warrior do sada prikazali i zaista su bili uspješni i dostigli punu operativnu sposobnost u zadanom vremenu. Nakon dojave o ovom nesretnom događaju zapovijeđena je obustava leta svih helikoptera Kiowa Warrior, dok se ne utvrdi uzrok pada. Također, formirao sam povjerenstvo kako bismo utvrdili uzrok ovog događaja, istaknuo je Šundov. Dodao je kako su po dojavi o padu helikoptera pokrenuli sve mehanizme i sve snage za traganje i spašavanje iz Divulja i Zadra te da surađuju s MUP-om.


»Izražavam duboku i iskrenu sućut obitelji poginulog pilota. Naši časnici su s obiteljima pilota kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku u ovom teškom i bolnom trenutku
Damir Krstičević




– U područje pada helikoptera upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronioca. Upućena je i brodica zapovjedništva specijalnih snaga s timom ronioca koji zajedno s timom ronioca MUP-a traže drugog pilota.


Pružanje psihološke pomoći
Oformili smo i tim koji će biti na raspolaganju za pružanje psihološke pomoći ostalim pilotima, istaknuo je general Šundov, a sućut obitelji, kako je rekao »njegovih« pilota, njegovih kolega, izjavio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.
– U 10.30 sati je helikopter 327 krenuo na svoj zadnji let u paru sa zadaćom navigacijskog brišućeg leta i preleta iz Zemunika u Loru, kako bi večeras podupro Zapovjedništvo specijalnih snaga u provedbi obuke. U akvatoriju kod Zablaća, iz za sada neobjašnjivih razloga, helikopter je udario u more. Drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao je na mjestu događaja dozivajući pomoć lokalnih ribara i radio vezom od službe za pomoć u spašavanju u Divuljama. Lokalni ribari uspjeli su pronaći jedno tijelo i dovesti ga do obale te su pokušali i reanimaciju, ali nažalost, nije bilo pomoći i kolega je preminuo, rekao je Križanec. Istaknuo je kako je ovaj helikopter proizveden 2011. godine s ukupnim naletom od 520 sati, a prema izjavama probnih pilota ovo je bio jedan od tehnički najboljih helikoptera. Dodao je kako je stariji pilot imao je preko 2.500 sati naleta u karijeri, a mlađi preko tisuću sati naleta. Naglasio je potrebu da se sve ovo istraži kako bi se otkrio pravi uzrok ove nesreće, ali i kako bi i ostali kolege bili sigurni.


»Izgubiti dva čovjeka je uvijek teško i stoga zaista suosjećamo s obiteljima. Ovo je bila obučna planska aktivnost u potpori Zapovjedništvu specijalnih snaga za združene vježbovne aktivnosti u 2020. godini
Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH


– Prema trenutačnim informacijama koje imamo od pratitelja, a koji je bio 200 metara iza helikoptera koji je pao u more, na vrlo maloj visini je došlo do naglog udara u more. Nismo imali predznake u pozivu između dva helikoptera ili bilo čega indikativnog i dok se ne izvuče helikopter iz mora te ne prikupimo podatke s fly data recordera, ali i svih očevidaca, ne možemo više zaključiti, rekao je Križanec. Istaknuo je kako se zadatak izvršavao točno kako je bio planiran. Prema njihovim informacijama, dodao je, olupine helikoptera su na dubini od 30-ak metara te ronioci pretražuju olupine te provjeravaju je li tijelo drugog pilota tamo.
O imenima poginulog i nestalog pilota nije htio govoriti kako bi se poštovale njihove obitelji.


Stradali piloti nisu pozivali u pomoć
U akciji potrage i spašavanja za ovim pilotima sudjelovali su i mještani Zlarina i navodno su baš oni izvukli tijelo jednog od pilota na obalu i pokušali ga reanimirati, nažalost neuspješno.
– Ja sam vidio da pored broda iznad kojeg je kružio drugi helikopter nešto pluta, no nisam siguran jesu li to bili ostaci palog helikoptera ili tijelo jednog od stradalih pilota, rekao nam je Tomislav Kranjac, predsjednik Mjesnog odbora Zlarin koji je brodom prolazio u blizini mjesta stradavanja. Informacije o stradalim pilotima, počele su dolaziti do novinara.
– Obojica pilota bili su iskusni i imali su trenažni let. Pronađeno je tijelo mlađeg pilota. On je prije pet godina bio najbolji pilot u generaciji. Drugi pilot za kojeg se još uvijek nadamo da je barem on preživio bio je voditelj školovanja stranih pilota prije nekoliko godina. Stariji od pilota sin je poginulog hrvatskog branitelja u akciji Maslenica, rekli su nam uoči konferencije za novinare neslužbeno kolege pilota u zemuničkoj vojarni i na kraju dodali:
– Naše kolege koje su također bile na letu su nam rekli da su bez ikakvih upozorenja i poziva u pomoć kolege iz palog helikoptera odjednom udarili u more i potonuli. (vecernji.hr)