16. NOĆ MUZEJA 2021. Jedan dio u Kneževoj palači i Gradskoj loži, drugi dio digitalno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Narodni muzej Zadar priprema bogat i raznovrsan program
Na mrežnim stranicama muzeja (www.nmz.hr), društvenim mrežama, instagram i facebook Narodnog muzeja Zadar i Kneževe palače te na službenom youtube kanalu Narodnog muzeja Zadar moći će se posjetiti nekoliko elektronskh sadržaja
Vedran SITNICA
U maloj izložbenoj dvorani može se pogledati humanitarna prodajna izložba pod nazivom »Humanost na djelu – 2021.« u organizaciji Likovne udruge ART – FORUM – Zadar i NMZ

I ove godine odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar pripremili su bogat program za Noć muzeja koja se ove godine održava u petak, 29. siječnja 2021. Dio programa koji se odnosi na izložbe i stalne postave odvijat će se na klasičan način te će biti otvoren za posjetitelje od 18 do 22 sata i to prostori Kneževe palače i Gradske lože. Osim programa u statici, Narodni muzej će dio programa predstaviti na digitalnim platformama.
Dvije su izložbe koje će se moći posjetiti u Kneževoj palači. U prizemlju će se postaviti »Krš, grad i more« interdisciplinarna izložba koju su zajednički pripremili odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar. Na tematskoj osnovi koja spaja krš, grad i more izborom predmeta iz muzejskog fundusa pričaju se priče koje rekonstruiraju identitetsku potku Grada Zadra u dodiru s neposrednom okolicom – krškim zaleđem, obalom i otocima.
Nadalje, u maloj izložbenoj dvorani može se pogledati humanitarna prodajna izložba pod nazivom »Humanost na djelu – 2021.« u organizaciji Likovne udruge ART – FORUM – Zadar i NMZ. Riječ je o donaciji 30 umjetnika i umjetnica sa 36 prikupljenih likovnih radova, ostvarenih u različitim crtačkim, slikarskim, grafičkim i fotografskim izražajnim medijima. Sav prihod od prodaje djela bit uplaćen u Državni proračun za pomoć područjima stradalima u potresu koji je pogodio područje Siska, Petrinje i Gline.

Fotografije u Gradskoj loži

Na I. katu Palače postavlja se izložba »Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar« autora Hrvoja Perice uz koju će ići live stream stručno vodstvo kustosice Ivane Dražić s početkom u 18 sati na facebook stranici Kneževe palače.
U Gradskoj loži posjetitelji mogu razgledati izložbu »Fotografije ratnog razaranja Zadra« u organizaciji odjela Muzeja grada Zadra. Riječ je o fotografijama iz ciklusa zadarskih fotografa koji su svojim radom tijekom obrane grada Zadra u Domovinskom ratu, nama danas, kao i generacijama nakon nas, omogućili uvid u jedno teško razdoblje grada Zadra, njegove okolice i stanovnika.
Izložba fotografije Ante Brkana »INTRA MUROS« na Bedemima zadarskih pobuna u organizaciji Galerije umjetnina NMZ. Izložba sadrži trideset crno – bijelih fotografija nastalih uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i predstavlja vrijedno svjedočanstvo o vremenima koja su iza nas.
Na mrežnim stranicama muzeja (www.nmz.hr), društvenim mrežama, instagram i facebook Narodnog muzeja Zadar i Kneževe palače te na službenom youtube kanalu Narodnog muzeja Zadar također će se moći posjetiti nekoliko elektronskh sadržaja.
Virtualna izložba »Sve naše noći - vremeplov sudjelovanja Narodnog muzeja Zadar na manifestaciji Noć muzeja« - u organizaciji Dokumentacijske službe NMZ.
Kako ove godine bilježe 14. godinu od kada se Narodni muzej Zadar uključio u manifestaciju Noć muzeja smatrali su da je to prilika za jednu malu retrospektivu svega što su u proteklih 13 noći pripremili i s radošću podijelili sa zadarskom publikom. Iz Muzeja najavljuju i još digitalnih projekata:

Kafići i srednjoškolci

-Video materijal »Kafić – mjesto konstruktivne dokolice zadarskih srednjoškolaca« u organizaciji Etnološkog odjela. Kroz ovaj video uradak o kulturi ispijanja kave zadarskih srednjoškolaca davne 2014. godine razmišljamo o trenutnoj kulturi tzv. coffee to go na Kalelargi, rivi, trgovima i ulicama tješeći se da je samo promjena stalna… pa tako i za nas dolaze bolji dani. Zatim, predstavljanje digitalnog kataloga »Donacija tapiserija Ivana i Ane Tomljanović« autorice Marije Šarić-Ban. Katalog sadrži 38 fotografija tapiserija iz zbirke Tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović uz stručne tekstove o umjetničkim djelima/tapiserijama i radu umjetnika Ivana i Ane Tomljanović u mediju umjetničke tapiserije. Također i izložba »Crteži Ivana Palčića« (iz fundusa Galerije umjetnina NMZ). Riječ je o vrijednoj zbirci crteža, pjesama, osobnih dokumenata i fotografija koju je umjetnik ostavio zadarskom muzeju, najavili su iz Narodnog muzeja.
Istovremeno, u Kneževoj palači i na digitalnim platformama odvijat će se program Koncertnog ureda Zadar.(zl)

 

Vidcast »Muzeofonija - Noć Muzeja 2021.«

U prigodnoj epizodi vidcasta Muzeofonije povodom Noći muzeja aktualne teme komentirat će:
Natali Čop, viša dokumentaristica i kustosica Narodnog muzeja Zadar, Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar i Lorena Peroš, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Kneževe palače. U ovoj Muzeofoniji pridružit će nam se i glumac Kazališta lutka Zadar Dragan Veselić koji će utjeloviti lik Girolama Luxarda. Ovu prigodnu epizodu #muzeofonije možete pogledati na portalu ZD1 i službenom youtube kanalu NMZ-a: https://www.youtube.com/channel/UCo4p3iQJhsBAy6CaqXZyWfg/videos.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno