Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

60. GODIŠNJICA Junaci jedne lijepe i poučne priče porijeklom su iz Dalmacije

27.01.2021. 14:58


Gradska knjižnica Zadar u tekućem tjednu, od 25. do 30. siječnja 2021. godine na Dječjem odjelu organizira veći broj druženja sa 101 dalmatinerom s obzirom da je prije 60 godina, precizno 25. siječnja 1961. godine, taj animirani film prvi put prikazan u kinima. Kako navode na stranicama knjižnice, radi se o dobroj prilici za podsjetiti se kako su dalmatineri vrlo stara autohtona hrvatska pasmina pa će se u utorak i četvrtak od 16 do 18 sati na Odjelu igrati petominutni Kahoot kviz »Što sve znaš o dalmatinskom psu i ostalim Disneyjevim junacima?«. Od ostalih programa danas će se u 9.30 sati preko aplikacije Zoom djelatnicima knjižnice pridružiti djeca iz Dječjeg vrtića Sunce kojima će knjižničarka ispričati poneku zanimljivost o dalmatinskom psu i pročitati priču.


Autohtona hrvatska pasmina iz Dalmacije
Na Dječjem odjelu Knjižnice će tijekom cijelog tjedna biti izložene knjige, slikovnice i DVD-ovi s dalmatinerima u glavnim ulogama, a dijelit će se i bojanke, točkalice i labirinti za razonodu kod kuće te će svakog dana na Dječjem odjelu biti otvoren cjelodnevni izazov »Pronađi 101 skrivenog dalmatinera« i dešifriraj poruku.
Zamolili smo knjižničarku s Dječjeg odjela Gradske knjižnice Zadar Žozefinu Žentil Barić da nam o svemu kaže malo više.
– Na ideju o obilježavanju tjedna 101 dalmatinera došle su knjižničarke Dječjeg odjela. Naime, knjižničarke Dječjeg odjela Gradske knjižnice Zadar trude se svaku zanimljivu informaciju podijeliti sa svojim korisnicima jer knjižnica nije samo mjesto gdje se dođe posuditi knjige, već je to mjesto inspiracije i kreativnosti. Slikovnice koje prate priče animiranih filmova Disneyjevog studija jako su popularne među korisnicima našeg Odjela, a priča o 101 dalmatineru je izuzetno topla priča o ljubavi i prijateljstvu. K tome su još i dalmatineri autohtona hrvatska pasmina i to još iz Dalmacije pa smo svakako htjeli iskoristiti priliku da djeci na to skrenemo pažnju. Neka budu svjesni i ponosni što su junaci jedne tako lijepe i poučne priče i vrlo popularnog animiranog filma upravo porijeklom iz Dalmacije, govori Žentil Barić.


Djeca stvaraju lijepe uspomene
Sve su planirane aktivnosti prilagođene epidemiološkim mjerama.
– Osmislili smo nekoliko aktivnosti za različite uzraste korisnika pa se nadamo da će se uključiti većina korisnika koji dođu tijekom tjedna na Odjel. Aktivnosti smo prilagodili epidemiološkim mjerama zbog kojih se na Odjelu može zadržavati samo 15 minuta te su zato brzopotezne. U utorak i četvrtak poslijepodne roditelji i djeca mogu se zajedno zabaviti i vjerojatno naučiti nešto novo igrajući pomoću vlastitih smartphonea petominutni online kviz »Što sve znaš o dalmatinskom psu i ostalim Disneyjevim junacima?«. Povezali smo se s Dječjim vrtićem Sunce te ćemo preko aplikacije Zoom s jednom njihovom skupinom porazgovarati o dalmatinskom psu i pročitati im priču. Najmlađima smo namijenili bojanke, labirinte, točkalice da se kod kuće kreativno zabave, a za osnovnoškolce smo osmislili poseban izazov dešifriranja skrivene poruke – među knjigama se skriva 101 papirnati dalmatiner, a svaki od njih čuva ključ za dešifriranje poruke. Djeca prvo moraju pronaći psića, a zatim primijeniti ključ za dešifriranje i otkriti poruku. Naravno, izložili smo i slikovnice, filmove i enciklopedije vezane uz temu, kaže Žentil Barić dodajući kako svakako smatra da ovakve aktivnosti bitno utječu na buduću povezanost djece s knjižnicom i učestalost korištenja njezinih usluga u budućnosti.
– Sudjelujući u ovakvim aktivnostima djeca stvaraju lijepe uspomene i doživljavaju knjižnicu kao mjesto zabave gdje će uvijek rado provesti dio svoga slobodnog vremena, zaključuje Žentil Barić.