Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

GUŽVA NA TERENU »Žele oteti djeci jedino igralište da bi napravili društvene prostorije i zogove«

27.01.2021. 14:04


U središtu Dračevca Ninskog u blizini mjesne crkve nalazi se malonogometno igralište koje se pretvorilo u kamen spoticanja između dijela mještana i Mjesnog odbora, to jest nadležne im Općine Poličnik.
Naime, na tom mjestu se planira graditi društveni dom, četiri boćališta i malonogometno igralište, ali dio mještana smatra da je to previše sadržaja na tako malom prostoru te da je ta odluka donesena samovoljom pojedinaca.


Boćarski tereni i/ili igralište?
– Bageri će svaki trenutak doći i uništiti jedino igralište u mjestu, apelirao je Dušan Zekanović, mještanin i roditelj djeteta koje trenira nogomet i igra se na tom igralištu.
– Bio sam revoltiran kad sam vidio da su ograde i reflektore već skinuli. Sad su registrirali boćarski klub i gradit će tamo društvene prostorije i zogove, boćališta, a našoj djeci oduzeti jedino mjesto za igru. Tu su se održavali turniri, tu se može više sportova igrati, i nogomet, košarka, odbojka, rukomet… Tribine su znale biti pune. Imamo oko pedeset djece u mjestu. Što želimo, da završe na ulici, po kantunima, da se odaju, ne daj Bože, alkoholu i drogi, pita se Dušan Zekanović, dodajući kako se obraćao i sportskoj inspekciji, ali da su mu rekli da za to nisu nadležni.
– A tu je odluku donio Mjesni odbor, samoizabrani, s obzirom da izbore za mjesne odbore nismo imali godinama. Tko god je bio protiv izgradnje boćališta i doma, nije se usudio ništa reći. Ima tu zemljišta za bagatelu, pa mogli su otkupiti i napraviti dom i boćalište na drugom mjestu. Ja znam da oni imaju ovlasti, ali ja se želim boriti za našu djecu, rekao je Zekanović.
I Josip Kevrić, bivši predsjednik Mjesnog odbora Dračevac Ninski te vijećnik Općinskog vijeća u Općini Poličnik, smatra da se trebalo iznaći drugačije rješenje.


«Neadekvatan prostor za sve sadržaje«
– Na 2.000 kvadrata će smjestiti i boćališta i dom i sportsko igralište. To nije adekvatan prostor za sve što se planira. Neće biti ni dovoljno parkirnih mjesta za sve sadržaje pa će se automobili parkirati po cesti… Ako se čekalo 20 godina da se nešto napravi, volio bih da se napravilo kako treba. Moglo se otkupiti još jedno zemljište, a ne da se sve tu nagura, kazao je Kevrić.
Kako dodaje, na sastanku na kojem se glasalo o ovom projektu, pojavili su se većinom oni koji podržavaju ovakav idejni projekt, a oni koji su protiv toga komentiraju među sobom, a kad treba doći na sastanak i to reći, onda – šute.
– Da ne bi bilo da sam ja protiv toga da se gradi. Dapače, sretan sam što će se graditi, ali volio bih da bude kako treba pa da bude dovoljno mjesta i za igralište za sport i igralište za djecu s ljuljačkama, i društvene prostorije i boćalište. Da to bude pravi sportski i društveni centar…, istaknuo je Kevrić koji već tri godine nije na čelu Mjesnog odbora.
– Istina je da godinama nismo imali izbore za mjesne odbore. Općina je, kako i ima zakonsko pravo, donijela odluku o odgodi izbora dok ne bude povoljnija financijska situacija, rekao je Kevrić, dodajući da je v.d. predsjednika Mjesnog odbora sad Pavao Knežević.




Idejni projekt pokriva sve
Načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar, demantirao je navode Dušana Zekanovića da je Mjesni odbor izabran nezakonitim putem.
– To je čista laž, rekao je Lončar. Općina Poličnik je 2018. godine donijela Odluku o odgodi izbora koja ističe ove godine, tako da se izbori za mjesne odbore u Poličniku mogu očekivati tijekom ove godine.
A što se tiče budućeg centra, kako ističe načelnik Lončar, odluka o ovakvom idejnom projektu donesena je uz suglasnost Mjesnog obora i to nakon nekoliko sastanaka na kojima su sudjelovali i mještani.
– Bio sam tamo sa svojim zamjenicima na sastanku, sudjelovalo je 50-ak mještana i većina njih se složila s takvim prijedlogom. Ne pada nam na pamet, ni meni, ni nikome u ovoj kući, da bismo radili išta protiv ikoga, a kamoli protiv djece. Da bismo mi išli onemogućiti djeci da se bave sportom. To nikako, rekao je Lončar, dodajući kako se protiv toga buni tek nekolicina mještana ili tek pojedinac.
– U idejnom projektu je društveni dom, četiri boćališta i sportsko igralište 30×20 metara. Zamišljeno je da tu bude tartan podloga koja se lakše održava i na kojoj se može baviti s više sportova. To bi bio teren za mali nogomet, tenis, košarku, odbojku i rukomet, pojašnjava Lončar, dodajući da se radi o općinskom zemljištu, tako da nije bilo potrebe za otkupom.
Lončar nam je poslao i nacrt idejnog projekta.
Zasad je izrađen idejni projekt, potrebno je tražiti uvjete, napraviti glavni projekt te ići u ishodovanje građevinske dozvole, a tek onda u realizaciju.