Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

INTEGRACIJA U ZAJEDNICU Zadarska udruga slijepih dobila sredstva EU fondova

27.01.2021. 15:13


Udruga slijepih Zadarske županije i ove godine nastavlja s tri hvalevrijedna projekta putem kojih svoje članove nastoje integrirati u društvo i omogućiti im ravnopravno zapošljavanje. Za neke su projekte već dobili sredstva europskih fondova kojima su zaposlili i djelatnika koji će članovima pomagati u svakodnevnim obvezama
Ovo je izuzetno velik korak u radu Udruge za koju je zaslužno novo rukovodstvo na čelu s Mladenom Bajlom i njegovim suradnicima: voditeljicom projekata, magistricom rada Anom Perica i izvoditeljicom projekata, magistricom povijesti umjetnosti Martom Pleško.
Naime, kada govori o projektima Udruge, njen predsjednik uvijek ističe zalaganje djelatnica zahvaljujući čijim projektima dobivaju sredstva EU-a, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te ostalih institucija.
U Udruzi slijepih Zadarske županije tako ističu da trenutačno provode tri važna projekta: »Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom« koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, zatim EU projekt »Videća pratnja za bolju integraciju« financiran iz Europskog socijalnog fonda, te projekt »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Financijska i stručna podrška
– Projekt »Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom« je vrlo važan za Udrugu jer je financiran sredstvima Nacionalne zaklade koja je vodeća javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnog društva Republike Hrvatske. Osnovana je s temeljnom svrhom promicanja i razvoja civilnog društva. Radi ostvarivanja svoje temeljne svrhe, Zaklada pruža stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo, koji unapređuju demokratske institucije društva, kao i drugim programima kojima se ostvaruje temeljna svrha Zaklade. Projekt »Institucionalne podrške« provodit će se do kraja 2023. godine, ističe predsjednik Udruge, napominjući kako je cilj ove podrške upravo zadržavanje stručnih ljudskih resursa, pružanje usluga ciljnim skupinama u društvu te, u konačnici, učinkovita iskoristivost ESI fondova na natječajima u kojima su udruge prihvatljivi partneri.
Cilj je podići i razinu održivosti udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini i to putem trogodišnje financijske i stručne podrške stabilizaciji te daljnjem organizacijskom i programskom razvoju udruge. Putem sredstava navedene podrške, ističu u Udruzi, obnovit će i prostorije novim namještajem te konačno promijeniti dvoja ulazna vrata i prozore.


Videća pratnja za bolju integraciju
– Drugi važan projekt za Udrugu i prvi projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda, čijom je provedbom Udruga započela u travnju 2020. godine, je dvogodišnji projekt »Videća pratnja za bolju integraciju« putem kojeg smo zaposlili videću pratiteljicu Boženu Perica koja pruža usluge videće pratnje za minimalno 15 članova Udruge. Tim projektom unaprijedila se usluga videće pratnje za naše članove, čime se povećala i kvaliteta njihova života jer Udruga kontinuirano od 2015. godine provodi projekt »Usluga videćeg pratitelja« našim članovima financiran od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, pojašnjava Bajlo.
Tu je i trogodišnji projekt »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« prijavljen na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom »Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge«. Projekt je pokrenut zbog socijalne uključenosti korisnika programa te organiziranje različitih društvenih aktivnosti (rekreativne, kulturno-umjetničke i dr.) u okviru klubova korisnika koji bi se oformili s ciljem što aktivnijeg uključivanja članova udruga slijepih i slabovidnih osoba u društveni život zajednice.




Pomoć Ministarstva rada
– Putem projekta zaposlili smo našu volonterku Martu Pleško kao izvoditeljicu aktivnosti tog projekta čije je provedba uspješno započela unatoč epidemiološkoj situaciji. Radi prezentacije projekta održali smo i javnu tribinu u Gradskoj knjižnici, a održana je i edukacija naših projektnih partnera od strane stručnih radnika HSS-a te su započete radionice kuhanja u suradnji s udrugom Eko-Zadar, našim partnerom na projektu. Uz udrugu Eko-Zadar, ostali partneri na projektu su: Grad Zadar, Znanstvena knjižnica Zadar, Zadarski plesni ansambl, Udruga slijepih Šibensko-kninske županije i Centar za socijalnu skrb Zadar – podružnica Obiteljski centar. Projektne aktivnosti trenutačno su odgođene zbog sigurnosnih mjera zaštite, no nadamo se da ćemo uskoro s njima nastaviti te ih dodatno unaprijediti i proširiti, naglašava Bajlo, dodajući kako ovdje svakako treba spomenuti i projekt »Osjetimo prirodu« financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, prijavljen još 2019. godine na natječaj za jednokratnu podršku.


Jačanje socijalne interakcije
– Projekt je uspješno realiziran i proveden kraju. Radilo se o jednodnevnim izletima kojima je cilj bio postići međusobno upoznavanje članova Udruge i jačanje socijalne interakcije, povećanje socijalnog uključivanja i kvalitete života članova te pružanje podrške u osnaživanju njihove integracije u zajednici. Putem ovog projekta osvijestili smo i koliko je boravak u prirodi važan za svakog čovjeka, zbog čega osobe s invaliditetom ne bi smjele biti u nepovoljnom položaju i izolaciji, već društvo treba napraviti promjene i prilagodbe kako bi se osobama s invaliditetom osiguralo uživanje i korištenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda na ravnopravnoj osnovi s drugima. Članovi naše udruge tako su u sklopu projekta posjetili nacionalne parkove Krka, Paklenica, Plitvička jezera, parkove prirode Telašćica i Vransko jezero te Hidrološki spomenik prirode Vrelo Une, kaže na kraju čelnik županijske Udruge slijepih i slabovidnih osoba.