Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

LEGENDA Barba Šime Gržan proslavio 90. rođendan

27.01.2021. 09:30


Što više reći i na koji način još jednom opisati tako karizmatičnu i osebujnu, a opet s druge strane vedru i optimističnu osobu utjelovljenu u liku kapetana Šime Gržana? Da je je jedan od najpoznatijih i najeksponiranijih zadarskih kapetana; izravan i bez dlake na jeziku, znaju i ptice na grani. Što napisati o njemu koji bi zasigurno sam o sebi najbolje napisao? Ploveći svim morima svijeta barba Šime je svoje dane i mjesece na pučini kratio pišući pjesme i slikajući, a inspiraciju je imao u svakoj luci, svakom valu kojima je dao najveći dio svog života. Barba Šime je upravo jučer napunio svoj jubilarni 90. rođendan, a kako zbog epidemioloških mjera nije mogao proslaviti svoj dan u krugu najužih prijatelja u svom najdražem kafiću gdje je gotovo svakodnevno ispijao svoje jutarnje kave zbog situacije koju je izazvala ova nesretna korona, to ne znači da je bio zaboravljen i njegov dan neobilježen. Upravo ekipa Caffe bara Diana, u kvartu u kojem je barba Šime, osim na pučinama svjetskih mora, proveo najveći dio svog života, pripremila mu je malo, ali slatko iznenađenje što je ovog najpoznatijeg i najosebujnijeg zadarskog kapetana razveselilo i gotovo ostavilo bez riječi, a u njega riječi nikada ne nedostaje.


Želio je biti glumac
– Bog ili priroda nekome daju puno talenata, tako su valjda i mene nagradili. Iako, moja mati me željela vidjeti kao svećenika, dok je otac htio da budem precizni mehaničar kako bih otišao u Ameriku i tamo našao dobar posao. S druge strane, ja sam želio biti glumac, ali eto, neka sudbina me je odvela na more. Kasnije sam pomalo otkrivao mnoge stvari, smisao za pisanje, iako se nisam mogao potpuno posvetiti tome jer su me vukle i druge stvari. Slikanje me je ipak najviše smirivalo, ono mi je omogućilo da u onoj samoći na brodu ne poludim. Tako nisam bio sam na neki način. Ni sam nisam siguran otkuda inspiracija za moje radove koji su u međuvremenu nastali. Mislim da su oni od nekuda jednostavno posložene slike u glavi, kao doživljaj svega viđenog. Počeo sam slikati na brodu, na stolu, na poleđini navigacijskih karata jer je to bio odličan papir, a najbolje slike su nastajale za nevremena dok bi se brod valjao. Ja bi htio crtati nešto određeno, ali onda bi brod posrnuo i napravio svoj potez mojom rukom, tako da slobodno mogu reći da smo moja autorska djela stvarali brod i ja zajedno. U mojim radovima ima svega, i apstrakcije i realnosti, kao što se i u snovima miješaju pa ponekad ne znate od kuda vam sve to dolazi i izlazi. Puno toga se u mojoj glavi slagalo i to sam prenosio na platno. Sada noću više sanjam nego što proživljavam po danu. Sada sanjam neke plićake, uske prolaze, nekakve čudne potoke kroz koje prolazim brodom i budim se sve umorniji, istaknuo je svojedobno barba Šime u našem posljednjem razgovoru.


Stihovi i pripovijesti
Kapetan Gržan dobro je poznat Zadranima kako po svom dugogodišnjem radnom stažu, tako i po svojim umjetničkim konotacijama od spisateljstva pa do likovne umjetnosti. Svaki njegov rad ma kojem navedenom segmentu pripadao prepun je slika i dojmova s dalekih dugogodišnjih Gržanovih putovanja koja su obilježila njegov život, odnosno koja jesu njegov život. Mnogi ga se sjećaju i kao autora stihova koje Marijan Ban izgovara u nekadašnjem hitu »Jugo« koji je još uvijek na neki način simbol pomoraca i pomorstva. Novijim generacijama manje je poznato da je kapetan Gržan bio i suradnik od prvog broja našeg lista, Zadarskog lista pišući svoje putopise s putovanja po svjetskim morima. Rođen je 1931. godine u Petrčanima. Nakon završetka škole u Dubrovniku plovio je prvo na parnim brodovima. Nakon nekog vremena završava Višu pomorsku školu u Rijeci i plovi kao kapetan duge plovidbe, najduže na brodovima Tankerske plovidbe, ali i po stranim brodovima. Poslije godina plovidbe, 1997, ostavlja more i posvećuje se hobijima, među kojima je i slikanje.
Sretan 90. rođendan, puno zdravlja i sreće te još puno zajedničkih godina, druženja i ćakula barba Šimi žele među ostalima djelatnici Zadarskog lista, a prvenstveno prijatelji i poznanici našeg najsimpatičnijeg kapetana koji svojom pojavom u kvartu gdje živi svakim danom oživljava duh onih nekadašnjih vremena kada smo kao mali slušali dogodovštine naših najmilijih kojima je more postalo sudbina i život.