Za prevenciju ovisnosti među mladima dobili 130 tisuća kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U udruzi Porat provode novi projekt
Autor: 
Cilj ovog projekta je da se doprinese prevenciji svih ovisnosti kod mladih putem savjetovanja, predavanja i edukativnih radionica. To je projekt koji je objavio Središnji državni ured za demografiju i mlade. Financirali su jako veliki broj projekata i ponosni smo što je naš među njima, rekao je Siniša Kabić Peters, predsjednik udruge Porat
Marin GOSPIĆ
Siniša Kabić Peters, predsjednik Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat

»Oprezan danas, siguran sutra« novi je projekt kojeg od 1. siječnja ove godine provodi udruga Porat. Partneri na projektu su Zavod za javno zdravstvo Zadar te Dom za odgoj djece i mladeži. U godinu dana, koliko projekt traje, izvest će se razne aktivnosti: grupno savjetovanje mladih, preventivne radionice, istraživanja o ovisnosti, predavanja, kyudo treninzi i beatbox radionice.

Niz aktivnosti prilagođenih mladima

Siniša Kabić Peters, predsjednik udruge, ističe kako je cilj ovog projekta da se doprinese prevenciji svih ovisnosti kod mladih putem savjetovanja, predavanja i edukativnih radionica.
- To je projekt koji je objavio Središnji državni ured za demografiju i mlade. Financirali su jako veliki broj projekata i ponosni smo što je naš među njima, dobili smo 130 tisuća kuna, iznos koji smo i tražili što nam je iznimno drago, kaže je Kabić Peters ističući kako su glavna aktivnost na projektu preventivne radionice za mlade na različite teme definiranja izgradnje vlastitog identiteta. Projektom se obuhvaća rad s mladima od 15 do 21 godinu. U sklopu projekta bit će organizirano i istraživanje o utjecaju na mlade. Provest će istraživanje na početku radionica te nakon njih kako bi se utvrdilo koliko je cijeli proces dopro do mladih.
- Radionice izvodi vanjski izvoditelj, psihologinja Tajana Kucelin i one su podijeljene na osam tematskih cjelina. Izvodit će se sa štićenicima Doma za odgoj. Imamo posebne radionice za korisnike na cjelodnevnom boravku i za one na poludnevnom boravku što znači da će ukupno biti 20 do 30 polaznika, objašnjava Kabić Peters i dodaje kako će ukupno napraviti 32 radionice u trajanju po dva školska sata tjedno. Zavod za javno zdravstvo održat će četiri predavanja o štetnom utjecaju sredstava ovisnosti. To su, naime, već pripremljena predavanja koja Zavod inače prezentira u školama, a sad će ih imati priliku vidjeti i štićenici Doma. Osim toga, polaznici će imati grupno savjetovanje mladih kada će moći doći na razgovore u udrugu.

Opušteni i neformalni razgovori

- To zna biti jako zanimljivo, ovdje razgovaramo o raznim temama. Vodimo neformalne razgovore. To je skupina koju uvijek treba animirati, ali uspijemo doprijeti do njih pa nam se otvore, a razgovor bude ugodan i opušten. Naša prijašnja iskustva pokazuju da im je taj dio jako interesantan, oni sami sudjeluju u razgovoru i kreiranju tema što ih potiče da postavljaju pitanja, komentiraju i brzo se opuste, kaže je Kabić Peters te dodaje kako on sam nikad ne potencira temu ovisnosti već mu djeca sama o tome počnu pričati.
- Već drugi ili treći susret i njima se ta tema sama nametne. Postavljaju tada razna pitanja, uglavnom nemaju loše viđenje o ovisnostima, ali onda, kroz razgovor, ja ukažem na posljedice za koje znam iz svog radnog iskustva, neki tada promijene mišljenje, ali neki ne pa se razgovor s njima nastavlja, pojašnjava Kabić i dodaje kako osim razgovora i savjetovanja imaju i aktivnosti koje mlade potiču na druženje i otkrivanje novih vještina i interesa. Ove će se godine tako imati priliku upoznati s kyudo streličarstvom i beatboxom, a prijašnjih godina radili su penjanje na stijeni, među ostalim.
- Te ih aktivnosti opuste, ali ujedno su i svojevrsna terapija, da osvijeste sebe i svoje vještine, rekao je Kabić koji udrugu Porat vodi već godinama te pomaže ovisnicima da se resocijaliziraju ili pak da pronađu odgovarajuću terapijsku ustanovu, a u udruzi, kaže, vodi se briga o svim stadijima ovisnosti.
- Idemo od prevencije, preko pomoći ovisnicima u liječenju i na kraju resocijalizacije. Svima smo na raspolaganju, za razgovor, za pomoć, savjet ili što god im je potrebno i to je prepoznato na, ali i na državnoj razini, kazao je Kabić objašnjavajući kako ih zovu i iz drugih gradova s preporukom Ministarstva.

Pomoć i briga za svakoga

- Upućuju ljude da nam se jave za pomoć i to nas zbilja veseli. Tu smo za svakoga. Često me ljudi nazovu samo za razgovor i rado im se javim, kaže Kabić.
Osim projekta »Oprezan danas, siguran sutra«, u udruzi Porat se provode još tri projekta. »Minus virus« je projekt posvećen smanjenju štete u sklopu kojeg se provode i akcije čišćenja okoliša od narkomanskih igala. »Uključi se« je posvećen resocijalizaciji, a »Znam što hoću« prevenciji ovisnosti. To su trogodišnji projekti koji također traju do kraja 2022. godine, a partner na projektima je također Zavod za javno zdravstvo. Udruga Porat planira aplicirati i za sljedeće trogodišnje razdoblje te se nadaju kako će dobiti sredstva.
- Radimo gotovo 19 godina, naš rad pomažu i Grad i Županija, a puno nam znače i apliciranja na razne projekte jer tako možemo nastaviti svoj rad. Surađujemo odlično i s Volonterskim centrom i zahvalni smo svim volonterima, zaključuje Kabić.

U pandemiji zabilježen veći broj predoziranja

Pandemija koronavirusa ostavila je traga i na ovisnicima pa Kabić naglašava kako su tijekom protekle dvije godine primijetili utjecaj na puno ljudi.
- Na razini Hrvatske, ali i u svijetu zabilježen je veliki broj predoziranja. To je dosta u porastu što jako žalosti. Korona je bila teška za mnoge ljude, posebno ono prvo ljeto kad je turizam bio loše. Mnogi naši korisnici tada nisu mogli pronaći posao ili su ostali bez posla što je utjecalo na psihičko zdravlje, rekao je Kabić ističući kako su oni i u vrijeme lockdowna bili dostupni.
- Bili smo tu za korisnike, ako je nekome trebao čisti pribor, dolazio bih osobno kako bih im dao. Uz to, tada smo im davali i higijenska sredstva za dezinfekciju ruku, rekao je Kabić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno