Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Košarkaški Rubikon

Autor: Ivan Knežević

26.02.2009. 23:00
Košarkaški Rubikon

Foto: Filip BRALA



U kontekstu utrke za Euroligu za Zadrane bi idealan rasplet bio da budu najmanje četvrti, a da Cibona ne ide na završni turnir


Četiri su kola još u ligaškom dijelu NLB lige. Još se ne znaju svi sudionici završnoga turnira, zna se samo da će Partizan biti broj jedan (polufinale će igrati s četvrtoplasiranim), dok će četiri momčadi u preostalim četirima utakmicama tražiti jedno mjesto od drugog do četvrtog. Naizgled, Cibona (16 – 6) ima najpovoljniji raspored, Zadar (15 – 7) ima težak raspored, C. zvezda (17 – 5) i Hemofarm (16 – 6) imaju relativno težak raspored. U sljedećem kolu, koje je počelo sinoć (Budućnost – Zagreb), a nastavit će se danas utakmicom FMP – Zadar, jedan od kandidata – C. zvezda ili Hemofarm – izgubit će jer će igrati međusobno. Cibona će za suparnika imati Krku iz Novoga Mesta, dakle favorit je od glave do pete. Zadranima je bitna bilo kakva pobjeda, samo da upišu dva boda, a uspiju li, ili će se izjednačiti s Hemofarmom ili se na jednu pobjedu približiti C. zvezdi. Ako računamo da je Cibona već upisala pobjedu s Krkom (pozor, iznenađenja nisu nemoguća, ali su veoma rijetka!) onda bi zagrebačka momčad i dalje pred Zadrom bila u prednosti za jednu pobjedu.
Rasplet u zadnja tri kola još je, dakle, nemoguće predvidjeti. Premda, predviđati se može. Za sebe će Zadar učiniti najbolje ako sve pobijedi, ali istodobno treba naći jednu od tri momčadi koja neće biti u četiri. Cibona u gostima ima Bosnu i Helios, a osim Krke doma ima Partizan. Hoće li Cibona negdje kleknuti , a Zadar stalno pobjeđivati? U odnosu na Hemofarm situacija za Zadar je relativno povoljna jer je Zadar u plusu u međusobnom omjeru, a može u plusu biti i s C. zvezdom ako u Višnjiku dobije više od 10 razlike. Samo, hoće li to imati utjecaj na plasman? Vrščani su u minusu sa Zadrom, u plusu s Cibonom, a u subotu ćemo doznati hoće li održati prednost (+19) pred C. zvezdom. Cibona je odradila sve utakmice s tri preostala konkurenta. Sa Zadrom ima 0 – 2, s Hemofarmom je izjednačena, ali u minusu, dok sa C. zvezdom ima 2 – 0. U kontekstu utrke za Euroligu za Zadrane bi idealan rasplet bio da budu najmanje četvrti, a da Cibona ne ide na završni turnir. Nije nemoguće da i Zadar i Cibona budu u četiri, ali bi bilo odlično da Zadar uđe u finale, a Cibona da ne uđe. Ukupno, Zadru je bitno skupiti što je više moguće bodova jer će svaki biti važan kad dođe trenutak da se u saldo za Euroligu odbace bodovi osvojeni u sezoni 2005/6. Zato što je Zadar u odnosu na Cibonu skupio puno više bodova u sezoni 2007/8. Kad se već govori o licencijama za Euroligu za sezonu 2009/10, u elitno natjecanje ući će izravno momčad koja osvoji Eurokup. Premda bez velikih izgleda za taj pothvat, Zadar bi plasmanom na završni turnir u Torinu bio u prilici pridodati još poneki bod.


 TKO S KIM DO KRAJA




* C. zvezda (17 – 5): HEMOFARM, Zadar, ZAGREB, Budućnost
* Hemofarm (16 – 6): C. zvezda, OLIMPIJA, Vojvodina, SPLIT
* Cibona (16 – 6): KRKA, Bosna, PARTIZAN, Helios
* Zadar (15 – 7): Fmp, C. ZVEZDA, Olimpija, VOJVODINA
(Napomena: verzalom su označene domaće utakmice).