Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OSTAJE NEZAVISAN Mirando Mrsić Kovačevića pozvao u Demokrate

27.02.2019. 15:11
OSTAJE NEZAVISAN Mirando Mrsić  Kovačevića  pozvao u  Demokrate


Bilo je samo pitanje vremena kada će na bivšeg HNS-ovog  gradskog vijećnika Zadra, Kristijana Kovačevića,  čelnici stranaka "baciti"  oko. Zbog mandata u Gradskom vijeću Kovačević je ovih dana atraktivan  mnogim strankama, osobito onima koje nemaju zastupnika u Gradu ili  Županiji te bi njegovim dolaskom već dobili mandat u lokalnom parlamentu.
Kovačević je, naime, napustio svoju dugogodišnju stranku, HNS, ne  videći više budućnost u njoj. Među narodnjacima ga nije zadržala čak  ni  dužnost predsjednika zadarske organizacije koju obnaša već tri godine  te koju je učinio mnogo snažnijom i u javnosti prepoznatljivijom od one  kakva je bila proteklih godina. Međutim, odnos 'Središnjice' prema zadarskom članstvu Kovačeviću je očito bila kap preko čaše te je prije dvadesetak dana svojoj stranci rekao "zbogom".


Samom mi je najlakše  
Od izvora bliskih predsjedniku Demokrata, bivšem SDP-ovcu Mirandu Mrsiću, saznajemo kako su Kovačevića ovih dana zvali u tu stranku,  no on ih je odbio. Mrsićeva stranka postoji tek četiri mjeseca i pripada lijevom centru, kako je i sam Mrsić spomenuo na osnivačkoj skupštini.   Ima vrlo mali broj organizacija po Hrvatskoj jer je tek osnovana i broji  nešto malo članova. Imati u takvoj situaciji jednog gradskog vijećnika  Mrsiću bi značilo jako puno, osobito kada je riječ o politički snažnoj  sredini kakva je Zadar.
No, Kovačević je Mrsiću dao "košaricu", kako nam je kazao u  jučerašnjem razgovoru, jednako kao što je odbio i sve ostale stranke. Evo  zašto:
– Ne dolazi u obzir nikakav prelazak u drugu stranku! Istina je da me je  Mirando Mrsić pozvao u Demokrate, ali objasnio sam mu da u Gradskom vijeću želim ostati nezavisan vijećnik. Istina je i da su me zvali iz  još nekih stranaka, ali svih sam odbio. Definitivno ostajem nezavisni jer  vidim da mi je tako najlakše raditi. Nemam teret stranke i ne moram postupati prema odlukama rukovodstva s kojima se ne slažem. Surađivati  ću sa svima i razgovarati o problemima građana te kako im najbolje pomoći, ali u nijednu stranku ne ulazim, poručuje Kovačević.


HNS mi je bio velik teret
Napominje kako mu je u HNS-u bilo sve teže, osobito otkako su na nacionalnoj razini ušli u koaliciju s HDZ-om te su približavanje HDZ-u  tražili i na lokalnoj razini. No, postajalo je to sve teže, napominje Kovačević, jer je u Zadru HNS u dugodišnjoj koaliciji sa SDP-om te je ovakva situacija otežavala rad HNS-ovim gradskim vijećnicima.
– Već osjećam olakšanje, HNS mi je bio velik teret i odsad ću puno  lakše raditi bez stranačkog predznaka. Ako kroz svoj rad u Gradskom vijeću građanima ne mogu pomoći na način na koji sam im obećao u predizbornoj kampanji, onda moj rad u Vijeću i nema smisla. Ne može se  sjediti na dvije stolice, biti malo ovamo, malo onamo, odnosno nacionalno koalirati s HDZ-om, a lokalno im biti oporba. Ne ide to tako, pojašnjava bivši HNS-ov čelnik, otvoreno priznajući kako je posljednjih  mjeseci zbog zahtjeva rukovodstva u Zagrebu da u Zadru mijenjaju stav  prema HDZ-u, sve teže funkcionirao i u Gradskom vijeću.
– Bio sam pod velikim pritiskom i gubio energiju na balansiranje između Središnjice i Gradskog odbora koji su surađivali sa sasvim različitim političkim partnerima. Bavili smo se samim sobom umjesto  problemima građana, pa sam procijenio kako moj mandat u takvoj situaciji nema puno smisla, odnosno da građani neće od mene takvog  imati nikakve koristi. To kako smo u zadnje vrijeme radili nije bila politika, nego politikanstvo, a ja na taj način ne želim djelovati, poručuje na  kraju Kovačević dodajući kako se stoga  nastavlja samostalno boriti za  ono što je i najavio građanima u kampanji.