Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA LIGA Mršić: Nepoznanica je kako ćemo izgledati, ali dat ćemo sve od sebe

27.02.2021. 08:39


Dvotjedna pauza od ligaških obveza došla je svome kraju, a za otvaranje završnog dijela sezone košarkaši Zadra su dobili tradicionalno velikog protivnika, beogradskog Partizana protiv kojeg se nadaju doći do prve domaće pobjede u regionalnom natjecanju. Razlog takvom optimizmu leži u činjenici da "Parni valjak" kako se vole odazivati u ovom beogradskom klubu i ne podsjeća baš ove sezone na neki zahuktali stroj, posebno se to odnosi na regionalnu ligu u kojoj su začuđujuće bliže Zadru nego samom vrhu, a ako će se preciznije sagledati njihova abaligaška "krvna slika" zaključak je da po pitanju doživljenih poraza gledaju u leđa klubu s Višnjika.


Deja vu žalopojke
"Crno-beli" zvuči gotovo nevjerojatno, s obzirom na moćan roster s kojim raspolažu, su upisali čak 10 poraza iz 17 odigranih utakmica, dok je momčad Veljka Mršića doživjela jedan manje, pa se ne može baš ovaj večerašnji sraz u Krešinom domu nazvati kao i prijašnjih godina dvobojem Davida i Golijata. Prije da se može svrstati u kategoriju borbe za o(p)stanak, ali iz stožera na Višnjiku nije se izišlo s tom premisom u najavi gostovanja Beograđana već su po starom dobrom običaju okrenuli pilu naopako s vidnim kukanjem nad teškom sudbom koja poput deja vu efekta posjećuje Krešin dom svake godine u ovo doba. Naime, problem su, ne treba ni pogađati, Amerikanci. Kao što je Ante Nazor plakao pred dvije sezone kako mu se Mario Little nije vratio na vrijeme iz SAD-a, tako je i Danijel Jusup grintao lani na sličan slučaj s Bryonom Allenom, a Mršić se sada našao u trostrukom problemu jer su mu sva tri Amerikanca dobrano zakasnila na predviđeni termin povratka pa je pred Partizan krenula nova žalopojka koja se na osnovu sličnih neugodnih iskustava iz gotovo svake prijašnje sezone mogla i anticipirati, pa se shodno tome mogla i spriječiti. Jer, jedino logično pitanje koje se onda nameće zašto se uopće dopušta američkim igračima koji su nositelji igre da u 10 dana obave dva prekooceanska leta pogotovo u ovo doba strogih kontrola na granicama. Kaže se da pametni uče na svojim greškama, ali kad je u pitanju KK Zadar to izgleda ne vrijedi. Stoga je uvertira za Partizan umjesto pozitivnih tonova protekla u nabrajanju posljedica prouzročenih pauzom, a zanimljivo do pauze je problem ležao u non-stop ritmu utakmica i putovanja. Što bi onda na sve to trebao kazati Mršićev kolega na klupi Partizana Sašo Filipovski koji je također imao igrače s reprezentacijom, kao i pravu silu Amerikanaca spremnih da otputuju "preko bare", a problem mu pak pred današnju utakmicu predstavlja prava putujuća bolnica u njegovoj svlačionici što znači da bi "crno-beli" trebali večeras istrčati na parket Krešinog doma bez četvorice prvotimaca (Veličković, Paige, Mosley, Mika) i u tom smislu Zadru bi pripala uloga favorita iako to tradicija neće potvrditi jer su zadnji put svladali Partizan na Višnjiku prije malo više od pet godina.


Ozljede u Partizanu
Pored nabrojanih problema Filipovskog u Mršićevu "pirju" ide i činjenica da su mu praktički svi igrači na broju (upitan jedino Bursać), u daleko boljoj su formi od svojeg protivnika (Zadar dobio tri u nizu, Partizan izgubio četiri zaredom), kao i činjenica da Partizan prvenstveno gleda prema srijedi kad u odlučujućoj utakmici za prolazak među osam u Eurokupu gostuje kod Trenta.
– Nakon dva tjedna pauze vraćamo se utakmicama. Teško je prognozirati u kakvom smo stanju, Carter i Justice su odradili prvi trening tek u četvrtak dok je Onuaku zbog problema s Covid-19 testiranjem također kasnio, ali je sletio u četvrtak navečer. Imali smo stoga tek jedan trening uoči Partizana u kompletnom sastavu. Pored toga, Bursać ima problema s ozljedom i pitanje je hoće li moći nastupiti. Nepoznanica je kako ćemo izgledati, ali sigurno ćemo dati sve od sebe i odigrati dobru utakmicu i pokušati nastaviti ovu pozitivnu seriju. Partizan je dobra momčad koja ove sezone ima dosta problema, navodno imaju dosta ozlijeđenih igrača, vidjet ćemo u kakvom će sastavu doći. Jedino sam siguran da ćemo gledati zanimljivu utakmicu – istaknuo je trener Mršić izražavajući nezadovoljstvo s putešestvijama Amerikanaca od čije pomoći nažalost jako ovisi cijeli tim. Sreća je u toj nesreći što su ovi ostali tzv. domaći igrači izuzev Mavre i Jordana radili punom parom od pretprošlog petka i na njima bi se trebala graditi priča o šestoj abaligaškoj pobjedi. Jedna od trenerovih uzdanica mogao bi biti u zadnje vrijeme sve bolji Jan Palokaj koji nije skrivao da je u svlačionici nakon osvajanja Krešinog kupa zavladala glad za pobjedama pa večeras nema druge nego krenuti s ispunjavanjem tih želja.
– Vratili smo se treninzima prije tjedan dana, ovih dana su nam se priključili reprezentativci i Amerikanci. Dočekujemo Partizan u dobrom raspoloženju nakon što smo osvojili Kup i želimo pokazati svima da se nismo s tim zadovoljili nego želimo gurati dalje do kraja sezone, uz što više pobjeda i pozitivnih rezultata – kazao je Palokaj.




Filipovski: Zadar ima veliku širinu u napadu
Za razliku od kolege mu Mršića, Sašo Filipovski nije htio previše isticati ogromni hendikep s kojim će po svemu sudeći njegova momčad biti suočena večeras na Višnjiku. Četiri vrlo bitna igrača su treneru Partizana izvan stroja, no isto tako je svjestan da na klupi ima adekvatne zamjene i koji su im zadaci bitni kako bi se mogli nadati pobjedi.
– Večeras ćemo morati dati sve od sebe kako bi izvukli naš maksimum iz onoga što imamo u rosteru. Zadar ima veliku širinu u napadu i igrače koji dobro pogađaju za tri poena. Četvorke su pokretljive i brze, tako da imaju dosta kreatora i igrača za igru jedan na jedan. Zadrani već godinama igraju široko i brzo na otvorenom terenu, uz dosta šuteva iz kuta. Na utakmici će biti važna naša osnova igre, koliko dobro ćemo braniti jedan na jedan pick&roll igru, kako ćemo puniti reket, zatvarati vanjske igrače na skoku i braniti kontranapad.