Šetnica i sunčalište, vrijedni 3,2 milijuna kuna, noću će lebdjeti nad morem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
DIKLJANSKA ATRAKCIJA - Prvi dio radova uz obalu završit će do kraja travnja
U ovoj fazi radova postavit će se šest segmenata konstrukcije u dužini 50 metara, iako će se sama šetnica prostirati na dužini od oko 225 metara. Ovaj dio radova bi trebao biti gotov do kraja travnja, dok ćemo na jesen tražiti načine sufinanciranja od strane Ministarstva turizma te aplicirati na EU fondove za nastavak te priče, ističe pročelnik Kasap
Marin GOSPIĆ
Uzet je u obzir utjecaj valova na projektirane konstrukcije

Već ovog ljeta u Diklu, na potezu od mula ispred hotela »Delfin«, pa zapadno, do malog parka sa spomenikom dr. Franji Tuđmanu, naši sugrađani i gosti moći će uživati na novoj šetnici i atraktivnom sunčalištu izrađenom prema projektu poznatog arhitekta Bogdana Marova. S obzirom da se radi o pomorskom dobru, arhitekt Marov prilagodio je dizajn šetnice kako ne bi ugrozio autohtone životinjske i biljne vrste te da utjecaj mora na izrađeni projekt bude što manji.

Studija valovanja

- Prilikom dimenzioniranja konstruktivnih dijelova građevine uzet je u obzir utjecaj valova na projektirane konstrukcije. Pravilnim pozicioniranjem konstrukcije izbjegnuta je zona loma valova, u kojoj se vrijednosti hidrodinamičkih sila višestruko uvećavaju, pa je stoga u valnoj analizi danoj u okviru studije valovanja naročita pažnja posvećena tom aspektu (lomu vala). Izdizanjem konstrukcije platforme na primjerenu visinu umanjen je mogući utjecaj relevantnih valova na nju, dok valovima direktno izloženi dio jesu temeljni stupovi, istaknuo je svojedobno u svom projektu Marov.
Ovih dana počelo je postavljanje prvog od šest segmenata konstrukcije na kojoj se radilo mjesecima. Radnici tvrtke Sub Mission pod nadzorom gradskog pročelnika UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darka Kasapa, s obzirom da se radi o segmentu konstrukcije teškom 2,7 tona, iz pogona u Gaženici dopremili su ga autodizalicom. Nakon postavljanja unutra se nalijeva beton, a iznad se postavlja decking, odnosno daske. Prema procjenama pročelnika Kasapa, ostali segmenti bi trebali biti postavljeni u sljedećih nekoliko dana, a sam projekt finaliziran do kraja travnja.
- U ovoj fazi radova postavit će se šest segmenata konstrukcije u dužini 50 metara, iako će se sama šetnica prostirati na dužini od oko 225 metara. Ovaj dio radova bi trebao biti gotov do kraja travnja, dok ćemo na jesen tražiti načine sufinanciranja od strane Ministarstva turizma te aplicirati na EU fondove za nastavak te priče. U srijedu smo krenuli s postavljanjem prve sekvence, teške 2,7 tona, na koju je stavljeno još 6 tona betona, a to naglašavam namjerno jer je bilo jako puno upita na temu hoće li more to srušiti. Dakle, mislim da neće, a druga stvar je što su, po meni, projektanti iznimno konzervativno pristupili postavljanju visine tog novog sunčališta. Prema mom ukusu je to malo prekonzervativno, odnosno napravljeno presigurno. Osobno bih volio da je možda sve to skupa još 30-ak cm niže, no oni se boje udara mora, valova i udara različitih vjetrova koji onda mogu naštetiti projektu. To su sve zaključili temeljem studije valovanja nakon čega je utvrđeno da je ovaj oblik i ova konstrukcija zahtijevala postavljanje na ovoj visini, ističe pročelnik Kasap.

Oblik nalik jedrilici

Spomenutih šest segmenata sunčališta istog oblika i težine postavljat će se u narednih desetak dana, nakon čega će se dobiti sunčalište koje je zamišljeno u jednom dijelu kao sunčalište gdje se može leći i sunčati, a u drugom dijelu će biti šetnica s koje će se moći širokim stepenicama ući u more.
- Projektant je cijelu priču napravio dosta hrabro s obzirom da sunčalište izvana ima oblik nalik jedrilici. Kada se gleda s ceste imate dojam kao da je jedrilica pristala uz obalu jer takav dojam odaje taj plastični materijal, odnosno obloga, opisuje svoj dojam pročelnik Kasap.
Projektom se nastoji pomiriti potrebe za rješavanjem kolnog i pješačkog prometa, javnog prostora uz obalu i potrebe za što manjom intervencijom u postojeće vrijedne djelove obale. Kako je cijeli prostor Krešimirove obale visokovrijedan gradski prostor pred projekt su postavljeni i visoki oblikovni zahtjevi koji u konačnici moraju zadovoljiti funkcionalne zahtjeve (kretanje pješaka, kupalište i sunčalište, odmor) kao i vanstandardne oblikovne zahtjeve (»nova gradska razglednica«). Pažljivim izborom materijala, kvalitetnom izvedbom kao i dobrim održavanjem nova šetnica će biti prepoznatljiv javni prostor. Sam projekt sastoji se od dva dijela: šetnice i zaštitne školjere koja je, uz zaštitnu funkciju, i sunčalište. Šetnica je duga približno 225 m, a sastoji se od 37 segmenata.
- Šetnica i sunčalište preko noći trebali bi lebdjeti nad morem uz svjetlosni efekt. Naime, s jedne strane rasvjeta će biti okrenuta prema morskom dnu, a postavit će se i rasvjeta u naslonu prema samom sunčalištu, tako da će to biti zaista efektno. Ovo je projekt kakvo jedno mjesto poput Dikla zaslužuje, jedno takvo reprezentativno uređenje obalnog pojasa, te vjerujem kako će se vrlo brzo pokazati kao još jedna zadarska atrakcija, zaključio je Kasap.
Projekt je vrijedan tri milijuna dvjesto tisuća kuna. Grad je dobio 400 tisuća kuna od Ministarstva turizma dok će se ostatak namiriti iz gradskog proračuna.


»Projektanti su iznimno konzervativno pristupili postavljanju visine tog novog sunčališta. Prema mom ukusu je to malo prekonzervativno, odnosno napravljeno presigurno. Osobno bih volio da je možda sve to skupa još 30-ak cm niže, no oni se boje udara mora, valova i udara različitih vjetrova koji onda mogu naštetiti projektu«
Darko KASAP


»Šetnica i sunčalište preko noći trebali bi lebdjeti nad morem uz svjetlosni efekt. Naime, s jedne strane rasvjeta će biti okrenuta prema morskom dnu, a postavit će se i rasvjeta u naslonu prema samom sunčalištu, tako da će to biti zaista efektno. Ovo je projekt kakvo jedno mjesto poput Dikla zaslužuje«
Darko KASAP

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno