Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski HSS ide u koaliciju sa SDP-om

27.02.2021. 08:51


 Iako je virski načelnik Kristijan Kapović nedavno izjavio kako u koaliciju okuplja više zadarskih stranaka, među kojima i HSS, lokalno rukovodstvo ove stranke jučer mu je dalo »košaricu«. Na izbore će ipak izići s bivšim koalicijskim partnerom SDP-om za kojI očito smatraju da će im omogućili lakši ulazak u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu.
Naime, HSS od zadnjih izbora ne participira u radu ovih tijela, s obzirom da su na koalicijskoj listi dobili mjesta s kojih nisu mogli ući ni u Vijeće ni u Skupštinu.
Pregovori s čelnikom zadarske organizacije SDP-a, Danijelom Radetom, očito su ovoga puta bili na obostrano zadovoljstvo te su HSS-ovci definitivno odlučili ne eksperimentirati s Kapovićevom koalicijom koja okuplja HNS, HSLS i nezavisne općinske načelnike. Osim Akcije mladih i Centra, SDP sada ima i HSS koji bi im trebao donijeti glasove članova i simpatizera te stranke, a evo što nam je Maroja rekao o pregovorima s ovom koalicijom:
– Županijski i Gradski odbor HSS-a završili su proces pregovaranja o mogućim koalicijama za lokalne izbore. Bilo je više opcija za odabir koalicijskih partnera koje imaju slične stavove o problematici razvoja grada i županije, no usuglašavanje je trajalo dulje vrijeme zbog naše želje da za stranku izaberemo zaista najprihvatljivi program i partnere. No, ovom prilikom moram napomenuti kako je svim gradskim i općinskim organizacijama omogućeno da, u skladu sa svojim sredinama, odluče o modelu izlaska na izbore, odnosno hoće li izići sami ili u koaliciji koja će biti najbolja za njihovu sredinu, kaže Maroja, obrazlažući zašto su se odlučili pridružiti SDP-ovoj koaliciji:
– HSS podržava kandidata za gradonačelnika dr. Marka Vučetića, za kojeg smo uvjereni da će dostojno obnašati ovu odgovornu dužnost. O imenima kandidata naše stranke na izbornim listama nije se donosila odluka jer smo se usaglasili kako ćemo o tome naknadno odlučiti, najavljuje čelnik zadarskog HSS-a kojega smo pitali i je li zadovoljan pozicijama kojih su dobili na listi?
– Mjesta na listi uopće nismo dogovarali, međutim nakon dosadašnjeg razgovora mogu reći da smo zadovoljni i da ćemo u sljedećoj Županijskoj skupštini imati svojega vijećnika, nada se Maroja.
Bit će zanimljivo pratiti tko će se još pridružiti ovoj koaliciji, ali i koga će sve na kraju okupiti Kapovićeva koalicija čiji su dosadašnji partneri u pregovorima na kraju ipak otišli SDP-u.


»HSS podržava kandidata za gradonačelnika dr. Marka Vučetića, za kojeg smo uvjereni da će dostojno obnašati ovu odgovornu dužnost. O imenima kandidata naše stranke na izbornim listama ćemo naknadno odlučiti
Marijan Maroja, predsjednik GO HSS-a Zadar