Zadar ima dobru podlogu za urbanu transformaciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Matija Huzjak održao predavanje u sklopu ciklusa Nove arhitektonske prakse
Urbanom transformacijom, Zadar neće izgubiti svoj kulturni i povijesni značaj, ali prostorna prilagodba je itekako neophodna zbog zahtjeva tržišta, istaknuo je Matija Huzjak
Marin GOSPIĆ/ ZL
Predavanje je pobudilo veliki interes

U Kneževoj palači, u četvrtak se održalo predavanje u organizaciji Društva arhitekata Zadra iz ciklusa Nove arhitektonske prakse pod nazivom HUZJAK DIZAJN I ARHITEKTURA – HDA. Predavanje je izazvalo interes sudionika iz ovog područja, a za Koncertnu dvoranu Kneževe palače tražilo se »mjesto više« obzirom da je zbog COVID situacije broj bio ograničen.
»Večeras smo ovdje predstavili djelovanje našeg ureda i metode rada koristeći se projektima koje smo odradili kroz vlastito iskustvo,« rekao je Matija Huzjak dodavši kako se već tijekom studija i nedugo nakon uključio u aktivni rad u arhitektonskoj struci u rodnom gradu te sudjelovao i na natječajima - na kojima, kao koautor u arhitektonskom timu osvaja višestruke nagrade.

Dobra reputacija Zadra

2016. godine, Huzjak osniva vlastitu arhitektonsku praksu pod nazivom »Huzjak Dizajn i Arhitektura« (HDA), u kojoj do danas, sa svojim timom arhitekata radi na brojnim projektima u kojima formira vlastitu prepoznatljivu arhitekturu, a istovremeno aktivno sudjeluje u radu Društva Arhitekata Zadra.
Iz razgovora s Huzjakom doznajemo kako Zadar prati dobra reputacija arhitektonske preobrazbe te on sam osobno Zadar u budućnosti vidi kao izgrađeni suvremeni model grada koji arhitektonskom gradnjom može ići u korak s mnogim svjetskim gradovima.
»Jako sam zadovoljan dosadašnjim postignućima. Naš rad prepoznat je od strane klijenata čije prohtjeve uspijevamo dobro procijeniti i zadovoljiti. Idejnu inspiraciju dobivam kad ugledam potencijalni predmet odnosno prostor za transformaciju. Izvor ideja je neiscrpan ali zahtijeva i mnogo vremena za realizaciju.«, kaže.

Preobrazba Ražanca

Predavanje je završeno zanimljivim prikazom projektnog filma u kojem smo imali priliku pogledati potencijalnu preobrazbu mjesta Ražanac.
»Zadivljen sam reakcijom svih prisutnih. Ovo je predavanje bilo pun pogodak da se svima zainteresiranima približimo kroz ovo područje rada. Iako arhitekti moraju stalno biti u koraku s novim izazovima i konkurencijom, još uvijek imamo prostora za manevar«, rekao je Huzjak o konkurenciji.
Na pitanje gdje se vidi za 5 godina od sada, odgovara:« Vidim se u Zadru. Iako i u ovom stoljeću još uvijek imamo »odljev mozgova«, tužno je da mnogi talentirani kadrovi »bježe« u druge gradove ne bi li ostvarili svoj potencijal. Ja ostajem, jer se u potpunosti slažem da se mogu ostvariti velike promjene pa i snovi čak i u ovako malom gradu poput Zadra. Iako malen, pun je perspektive i neistraženog kapaciteta.«
»Urbanom transformacijom, Zadar neće izgubiti svoj kulturni i povijesni značaj, ali prostorna prilagodba je itekako neophodna zbog zahtjeva tržišta. Obzirom da Zadar slovi kao poželjna turistička destinacija, s tim ciljem trebalo bi se voditi pri valorizaciji njegovih prednosti.«, zaključio je mladi arhitekt.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno