Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uzrok požara na brodu “Zvonimir” još se utvrđuje

Autor: Suzana Bandić

26.03.2009. 23:00
Uzrok požara na brodu “Zvonimir” još se utvrđuje

Foto: Filip BRALA



Vatru na brodu su primjetili policajci tijekom redovite noćne ophodnje o čemu su odmah obavijestili kukljiški DVD. Gusti dim otežavao je gašenje koje je potrajalo sve do 4 sata kad je brodica potopljena kako bi se umanjila šteta


Koćarica “Zvonimir” vrijedna 40-tak tiusća eura, zapalila se u noći sa srijede na četvrtak oko 3 sata u mjesnoj lučici u samom centru Kukljice na otoku Ugljanu gdje je bila na vezu.
Inače, riječ je o brodici dugoj oko 13 metara u vlasništvu 33-godišnjeg Šime Meštrića i njegova oca Davora.
Vatru su primjetili policajci tijekom redovite noćne ophodnje o čemu su odmah obavijestili kukljiško Dobrovoljno vatrogasno društvo.
Međutim, iako su vatrogasci došli u svega nekoliko minuta nakon dojave, gašenje je potrajalo gotovo sve do 4 sata.
Naime, kako smo doznali od vlasnika koćarice, Šime Meštrića, problem pri gašenju pričinjavao je dim koji je ispunio unutrašnjost brodice.
– Dim je ispunio cijelu kabinu tako da se ništa nije vidjelo, pa je to uvelike otežavalo posao vatrogascima, a osim toga bila je i mrkla noć. Gorjelo je unutar kabine u predjelu gdje se nalazi motor, a tamo ima benzina i motornog ulja. Nešto prije četiri sata ujutro bilo je jasno da vatra dobija bitku, pa smo odlučili brod potopiti kako bi spasili što se spasiti još dalo – ispričao nam je Šime dodajući kako još ni sam ne vjeruje da se sve to dogodilo.
Njega je naime, o požaru obavijestio njegov susjed probudivši ga iz tvrdog sna.
– Susjed me oko tri sata probudio i rekao da mi brod gori. Skočio sam se iz kreveta i onako, još snen, odjurio u luku. Tamo sam zatekao vatrogasce i policajce koji su požar prvi primjetili i odmah alarmirali kukljički DVD. Što reći!? Brod nisam koristio dvije godine i nije mi bio osiguran. Vrijednost mu je između 40 i 50 tisuća eura, a kolika je šteta i što je prouzročilo požar vidjet ću kad policija obavi svoj posao i kad sve bude gotovo – zaključio je Šime Meštrić.
Inače, od mještana doznajemo kako je Meštrićeva koćarica u lučici bila vezana već duže vrijeme te da su se na njoj često mogli vidjeti mjesni narkomani koji su u kabini broda nalazili zaklon od pogleda prolaznika. Navodno su viđeni i večer uoči požara. No više o svemu znat će se po okončanju očevida koji jučer nije bilo moguće obaviti.
– Djelatnici krim policije izišli su na mjesto događaja, međutim, očevid nije bilo moguće obaviti s obzirom na to da je uslijed požara došlo do nagnuća broda i prodiranja mora u njegovu unutrašnjost. Čim to omoguće vremenski uvjeti, brod će biti izvučen na suho te će se potom obaviti i očevid – rekla nam je Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornice PU zadarske.