Vrstan majstor fotografije na staklu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
talijani_izlozba1
Filip BRALA
S otvorenja: supružnici Rina Villani i Adam Marušić, te autorica izložbe Mirisa Katić

U srijedu navečer Zajednica Talijana Zadar udomila je izložbu nazvanu „Nepoznata lica kod fotografa Ivana Jeričevića - iz zbirke Državnog arhiva u Zadru". U prostorijama zajednice tako je postavljno oko 600 fotografija ovog fotografa koji je u Zadru radio od dvadesetih do osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Izložbu je priredila Mirisa Katić, voditeljica knjižnice Državnog arhiva u Zadru, koja je i autorica teksta u dvojezičnom (na hrvatskom i talijanskom jeziku) katalogu ove izložbe. Dobrodošlicu svima u Zajednicu Talijana Zadar poželila je Rina Villani, njena predsjednica, a pročitan je i tekst kataloga u kojem, između ostalog, stoji:

- Ivan Jeričević kao vrstan majstor fotografije na staklu odigrao je važnu ulogu u razvoju zadarske fotografske škole premošćujući prekid između Prvog i Drugog svjetskog rata. Jeričević je doselivši s Korčule u Zadar najprije radio u ulici Sv. Krševana, potom u staroj radionici Tommasa Burata, zatim u ateljeu nasuprot hotela Zagreb, te na prvom katu iznad ljekarne na Četiri kantuna. Uvijek je koristio stari aparat i tehniku fotografije na staklu. Njegove fotografije su majstorska djela vješto obrađena, bistrih obrisa i često retuširane. Često je odlazio izvan grada i fotografirao ljude, događaje, predstave, vjenčanja, obiteljske i druge skupove. Zajedno sa svojom ženom radio je do 1987. godine. Početkom Domovinskog rata sklonili su se u Genovu, gdje je Ivan preminuo 1996. godine. Nakon zatvaranja njegove radionice u njoj je ostao velik broj negativa na staklu, pa je na inicijativu fotografa Vjekoslava Suraća odlučeno o njihovom spašavanju i zaštiti. Negativi su preneseni u Arhiv, gdje je 1998. godine započeto s razvijanjem najbolje sačuvanih. Tako je ukupno razvijeno 878 fotografija koje nam otkrivaju lica uglavnom nepoznatih ljudi iz Zadra i okolice. Danas su one dio zbirke fotografija u knjižnici Državnog arhiva.

Izložba će u Zajednici Talijana Zadar (ulica Borelli 8) biti postavljena do 30. travnja.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno