Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

S vidikovca puca pogled – na odlagalište Samograd!

26.03.2012. 22:00
S vidikovca puca pogled – na odlagalište Samograd!


Općina Starigrad već nekoliko godina zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi na projektu sanacije i zatvaranja ovog odlagališta. U tom smjeru već je ishođena lokacijska dozvola, napravljen glavni projekt, predana sva dokumentacija za građevinsku dozvolu, govori Ramić


Na inicijativu starigradskog Lovačkog društva Dijana, Lovne jedinice Starigrad, održana je hvalevrijedna dragovoljna akcija čišćenja uokolo odlagališta komunalnog otpada Samograd iznad Starigrad Paklenice.
Početak sanacije
Na jednom od najljepših dijelova naše županije, na putu za Veliko Rujno na Velebitu, jaka bura nanosi bezbroj plastičnih vrećica. Uz podgorske lovce koje su predvodili predsjednik Milan Milovac i lovnik Ivan Jukić, akciji čišćenja su se pridružili djelatnici komunalnog poduzeća Agryruntum te načelnik Krste Ramić i Mario Zubčić, općinski voditelj Odsjeka za komunalne poslove i prostorno planiranje.
Svake godine čiste se te odbačene, plastične vrećice i svake godine odlagalište se sanira, no ostaje pitanje, kada će u konačnici taj problem biti riješen? Naime, nikome nije svejedno i svi bi željeli da taj problem uskoro bude riješen, a prema riječima načelnika Ramića, rješenje je u otvaranju Županijskog centra za gospodarenje otpadom te sanaciji i potpunom zatvaranju odlagališta Samograd.
– Općina Starigrad već nekoliko godina zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi na projektu sanacije i zatvaranja ovog odlagališta. U tom smjeru već je ishođena lokacijska dozvola, napravljen glavni projekt, predana sva dokumentacija za građevinsku dozvolu, govori Ramić.
Odlagalište komunalnog otpada Samograd nalazi se u blizini vidikovca, uz put za Veliko Rujno, u prirodnoj vrtači na krškom terenu na udaljenosti od oko 2,5 kilometra od središta Starigrada. Sadašnje odlagalište koristi se od 1995 godine.
– Na terenu je oko cijelog odlagališta postavljena zaštitna ograda i zasađen zaštitni vegetacijski pojas te uređen servisni put, što je u biti i početna faza radova na sanaciji i zatvaranju. Konačna sanacija i zatvaranje odlagališta uslijedit će odmah po otvaranju regionalnog odlagališta otpada za cijelu Zadarsku županiju, kaže Ramić.
Turistička predsezona
S obzirom da se odlagalište ne može samostalno sanirati i urediti bez financijske pomoći, Općina Starigrad je prije godinu-dvije aktivnosti usmjerila na podjelu kanti za komunalni otpad za domaćinstva i privredne subjekte, a uzduž šetnica i u centrima mjesta postavljene su kante za odlaganje sitnog otpada.
– Samograd još uvijek koristimo kao odlagalište, ali s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali smo ugovor u kojemu stoji sanacija i zatvaranje tog odlagališta, ističe Ramić.
Što se tiče trenutačnog stanja na odlagalištu, ono se uz godišnju sanaciju redovito prekriva materijalom i nadzire. A nakon zimskih bura pred početak turističke predsezone, koja počinje s kršćanskim blagdanom Uskrsom, uokolo odlagališta se čiste plastične vrećice i sitni otpad koje nanosi vjetar.
– Svake godine odlagalište Samograd saniramo tamponom i nakon sanacije odlagalište izgleda kao da otpad tamo nikada nije ni bio, napominje Ramić.
Po završetku dragovoljne akcije čišćenja za sve sudionike osigurana je marenda na kojoj je dogovoreno skoro ponavljanje akcije kako bi se prostor uokolo komunalnog odlagališta Samograd i vidikovca očistio u potpunosti.