Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrsaljko: Nakon Maslenice postali smo sila!

Autor: Siniša Klarica

26.03.2013. 23:00
Vrsaljko: Nakon Maslenice postali smo sila!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Drugog dana 6. stručnog skupa nastavnika povijesti o operaciji Maslenica o tijeku oslobodilačke akcije govorili su zapovjednici Stanko Čelar, Marko Čulina i Svemir Vrsaljko.
Čulina se većinom osvrnuo na vojno-političke prilike i formiranje brigade prije akcije Maslenica. Prije akcije Maslenica brigada je dobrim dijelom demobilizirana, pa je u prostoru postojala Taktička grupa 112. Njena zadaća bila je napredovanje podvelebitskim pravcem, zauzimanje Rovanjske, Novigradskog ždrila, Maslenice, Jasenica, izbijanje u područje Bobije te stavljanje Obrovca pod kontrolu. Poznati hrvatski stijeg iz inserta TV-kalendara, na mjestu gdje 1991. srušen stari Maslenički most podignuli su upravo pripadnici 112. brigade.
Vrsaljko se okomio na pokušaje da se ubijenog policajca srpske nacionalnosti Gorana Alavanju predstavi kao prvu žrtvu Domovinskog rata. Vrsaljko je tom prilikom rekao da je baš on bio u grupi koja je Kruševu trebala dostaviti oružje, te baš tad uhititi srpskog pobunjenika Simu Dubajića, međutim, igrom slučaja Srbi, koji su spremali zasjedu i čekali specijalce iz Zadra, ubili su baš policajca svoje nacionalnosti. Za Vrsaljka je prva žrtva Domovinskog rata na zadarskom području Franko Lisica, a za Maslenicu je samo dodao:
– Do operacije Maslenica bilo nam je teško. Nakon Maslenice postali smo sila!