Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ne dopustiti da pandemija procvat ravnokotarskog turizma stavi pod upitnik

27.03.2021. 14:01


Pandemija koronavirusa pomrsila je planove turističkim djelatnicima širom Hrvatske. Rezervacije se otkazuju ili stižu na kapaljku. Ugostitelji i pružatelji usluga smještaja nadaju se povoljnijoj epidemiološkoj slici i popuštanju mjera. Od poduzetnika i turističkih zajednica očekuje se inovativan pristup poslovanju u vremenu pandemije.
Procvat turizma koji je u posljednjih nekoliko godina zabilježen na području Ravnih kotara, stavljen je pod upitnik. Turistička ponuda zadarskog zaleđa temelji se na ponudi kvalitetnih kulturnih, prirodnih i gastronomskih proizvoda. Osnivanjem Turističke zajednice Ravnih kotara, pod čiju ingerenciju spada šest općina i grad Benkovac, otovorena su vrata kvalitetnom brendiranju turističkih potencijala Ravnih kotara i razvoju kvalitetnih infrastrukturnih projekata. Područje je to najvećeg turističkog potencijala u Dalmaciji za kulturni, seoski i lovni turizam.


Boravak u prirodi i aktivni odmor savršeni u doba korone
Pandemija koronavirusa pomrsila je planove poduzetnicima i lokalnim političarima.
– U odnosu na ranije godine, prošle smo sezone zabilježili pad profita od oko 40%, što je loše utjecalo i na lokalne poduzetnike i na nas kao krovnu turističku organizaciju u Ravnim kotarima. Nalazimo se u situaciji iz koje se teško može izaći. Pad prometa zabilježen je u svim turističkim sektorima, što se kroz smanjenje davanja u vidu turističkih članarina i pristojbi izravno odrazilo na naše planove za unaprjeđenje turističke infrastrukture, ističe Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravnih kotara.
Bez obzira na situaciju s koronavirusom, turisti sve više traže odmore koje se ne temelje na klišejima plaža, sunce i »tradicionalna spiza«. Sve se više okreću aktivnom turizmu, boravku u prirodi, daleko od gužve. Ravni kotari imaju sve preduvjete da ispune očekivanja zahtjevnih posjetitelja. Turistička ponuda u zadarskom zaleđu temelji se većinom na boravku u prirodi, daleko od gradske vreve, što je savršeno u situaciji pandemije koronavirusa.
– Privatni iznajmljivači u svojoj ponudi većinom nude kuće za odmor, daleko od svih, što je savršeno za obitelji s djecom, koje se ne žele izlagati zarazi covidom-19. Boravak u ruralnom području uvijek je intimniji od boravka u obalnim turističkim destinacijama, kaže Čvrljak.
Upravo su to glavni aduti za nadolazeću turističku sezonu.
– Iako za sada nemamo puno rezervacija, nadamo se poboljšanju epidemiološke situacije. Ove godine uvelike ćemo se oslanjati na last minute rezervacije. U stalnom smo kontaktu s lokalnim pružateljima smještaja, koji se nadaju da će turisti izabrati njihove luksuzno opremeljene kuće u ruralnim područjima umjesto apartmana u naseljima uz obalu. Većina je objekata na području Ravnih kotara visoke kategorije, s bazenima i popratnim sadržajima koji posjetiteljima omogućuju boravak u mirnom okruženju, bez stresa i brige zbog pandemije, ističe Čvrljak.


Cijepljenje pružatelja privatnog smještaja
U vremenu kada sve više europskih zemalja razmišlja o uvođenju tzv. covid putovnica, Čvrljak smatra kako je jednako važno obratiti pozornost i na kampanju procjepljivanja turističkih djelatnika, pa i pružatelja privatnog smještaja.
– Ja osobno ne smatram da su covid putovnice loša ideja, naročito ako će pomoći u smanjenju ugroze od zaraze koronavirusom. Zanima me kako će se provoditi izdavanje takvih dokumenata. Nama je, kao turističkoj organizaciji, zdravstvena zaštita naših sugrađana najvažnija. Mišljenja sam da bi se turistički djelatnici trebali nalaziti na vrhu liste za cijepljenje. Bitno je da eliminiramo probleme gdje je to moguće. Posjetiteljima i djelatnicima u turizmu treba se osigurati prostor za odmor i rad. Bitno je da se prozornost usmjeri i na pružatelje privatnog smještaja, koji uvelike ovise sami o sebi. Ljude treba potaknuti da u najvećoj mjeri osiguraju svoje, i zdravlje svojih gostiju, objašnjava nam Čvrljak.
U Turističkoj zajednici Ravnih kotara nadaju se povećanju prihoda od turizma od 10 do 15 posto u odnosu na prošlu sezonu, kako bi što kvalitetnije i brže mogli provesti sve planove na području unaprjeđenja i obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture.




»Privatni iznajmljivači u svojoj ponudi većinom nude kuće za odmor, daleko od svih, što je savršeno za obitelji s djecom, koje se ne žele izlagati zarazi covidom-19. Boravak u ruralnom području uvijek je intimniji od boravka u obalnim turističkim destinacijama«
Vanja ČVRLJAK